Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Anadolu Kadim Doğa: Türkiye'nin En İyi Doğa Belgeseli Geliyor!

Anadolu Kadim Doğa: Türkiye'nin En İyi Doğa Belgeseli Geliyor! Marine Blue Films
2 dakika
2,321
Tüm Reklamları Kapat

Doğa belgeselleri dediğimizde aklımıza ilk olarak kuşkusuz BBC ve National Geographic yapımları gelecektir. Dolayısıyla yaban hayatının ilgi çekici özelliklerinin sadece Afrika veya Güney Amerika gibi tropikal coğrafyalarda olduğu düşünülüyor. Halbuki doğa, her yerdir… Kutup çöllerinden okyanusların derinlerine kadar! Canlılık, gezegenemizdeki neredeyse tüm coğrafyalara uyum sağlamayı başarmıştır. Canlılığın var oluşu başlı başına "ilgi çekici"dir. Önemli olan canlılığı anlamak. Bunu da ancak ekoloji ve evrimsel biyoloji çerçevesinde yapabiliriz!

Üzerinde yaşadığımız kara parçası sayısız hikayeler barındırıyor. Göç etmeye hazırlanan bir leylekten, resifte avlanan bir orfoza kadar… Bu hikayeleri anlatmak için 2.5 yıl sürecek zorlu bir serüvene çıkıldı. Gerek bilimsel altyapısı, gerekse içerik kalitesiyle şimdiye kadar Türkiye’de yapılmış en iyi doğa belgeseli olacağından şüphe yok. Resmi tanıtımını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Sahne arkasına gidip, ekip üyelerini tanımak istersek: Yönetmen koltuğunda Yabancı: Hayatı Keşfet (2015), Namibya Günlükleri (2018) ve yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in hikayesinden esinle hazırlanan ödüllü belgesel Yaren (2019) ile tanınan Burak Doğansoysal oturuyor. Görüntü yönetmenliğini doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı Ali Şenel, yapımcılığını Fırat İşbecer üstleniyor. Kameramanlar olarak Murat Gezer, Burak Gezer ve Mustafa Aslan yer alıyor. Özgün parçalar içeren belgeselin müziklerini Yağız Oral besteliyor. Renk düzenlemesi Alican Akcol tarafından yapılıyor. Kamera arkası çekimlerini Merve Açıkgöz yapıyor. Seslendirmen ise hepimizin hayatı boyunca en az bir kez duyduğu ünlü isim Mazlum Kiper.

Tüm Reklamları Kapat

Anadolu Kadim Doğa belgeselinin fragmanından aynı karede bir şah kartal, saksağan ve kuzgun.
Anadolu Kadim Doğa belgeselinin fragmanından aynı karede bir şah kartal, saksağan ve kuzgun.
Marine Blue Films

Yapımın bilim danışmanları kadrosunda Prof. Dr. Mustafa Sözen, Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur, Doç. Dr. Tarkan Yorulmaz, Doç. Dr. Yelda Büyükaşık Güzel, Dr. Öğr. Üyesi Mert Elverici, Kadir Boğaç Kunt, Dr. Öğr. Görevlisi Ali Fuat Canbolat, Arş. Gör. Dr. Murat Özaydınlı, Kaan Yılmaz ve Evrim Ağacı ekibinden Dr. Pedram Türkoğlu bulunuyor.

Anadolu Kadim Doğa belgeselinin ekip üyelerinden Murat Gezer, sudan sıçrayan ince kefallerini kaydediyor.
Anadolu Kadim Doğa belgeselinin ekip üyelerinden Murat Gezer, sudan sıçrayan ince kefallerini kaydediyor.
Marine Blue Films

Anadolu Kadim Doğa belgeseli için Commencis ve Dataroid sponsorluğunda Blue Marine Films isimli Burak Doğansoysal'ın sorumluluğunda 70 farklı ülkede yayın haklarına sahip bir yapım şirketi kuruldu. Ayrıca Anadolu Kadim Doğa projesinin çekimleri T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma Milli Parklar, Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) tarafından desteklenmektedir.

Belgeselin ana hedefi, Türkiye coğrafyasındaki biyoçeşitliliği anlatmak olsa da, sanatsal yönüyle de izleyicileri büyülemeyi başaracak belli ki. Yapım sürecinde ülkenin neredeyse her bölgesinde zorlu hava koşullarını umursamadan farklı zaman aralıklarında çekimler yapıldı ve yapılıyor. Öyle ki bazı konumlarda spesifik türleri kaydetmek için farklı mevsimlerde tekrar tekrar çekim yapmak gerekecek

Yapımda sadece popüler türler değil. Halk arasında bilinmeyen pek çok tür işlenecek. Hatta özellikle bilinmeyenler daha fazla olacağı için biyocoğrafyamızın kıymetini daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Anadolu Kadim Doğa’nın 2024 yılında yayınlanması planlanıyor. Şimdiden o tarihi gün için nefesimizi tuttuk…

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
89
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 24
  • Tebrikler! 23
  • Umut Verici! 10
  • İnanılmaz 5
  • Güldürdü 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 15:54:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13688

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Ağacı. Anadolu Kadim Doğa: Türkiye'nin En İyi Doğa Belgeseli Geliyor!. (25 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13688
Ağacı, E. (2022, December 25). Anadolu Kadim Doğa: Türkiye'nin En İyi Doğa Belgeseli Geliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13688
E. Ağacı. “Anadolu Kadim Doğa: Türkiye'nin En İyi Doğa Belgeseli Geliyor!.” Edited by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, 25 Dec. 2022, https://evrimagaci.org/s/13688.
Ağacı, Evrim. “Anadolu Kadim Doğa: Türkiye'nin En İyi Doğa Belgeseli Geliyor!.” Edited by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, December 25, 2022. https://evrimagaci.org/s/13688.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close