Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Prison Break Dizisinde Kullanılan "Tatlı Zehir" Nedir? Gerçekten İşe Yarıyor mu?

3 dakika
8,121
Prison Break Dizisinde Kullanılan "Tatlı Zehir" Nedir? Gerçekten İşe Yarıyor mu?
Tüm Reklamları Kapat

"Cute Poison", yani tatlı zehir, Prison Break dizisinin ilk sezonunda ana karakterimiz olan Michael Scofield'ın kaçış planı zincirinin halkalarından biriydi. İlgili bölümde Michael'ın bazı kimyasalları bir gidere döktüğünü görmüştük. Fakat dizide o kimyasallar ve o kimyasalların nasıl çalıştıklarıyla ilgili yeterli açıklama görememiştik. Şimdi o kimyasalların neler olduğunu ve birlikte nasıl bir etkiye sahip olduklarını beraber inceleyeceğiz.

NOT: Bu yazımız Prison Break dizisi hakkında büyük spoilerlar içermez. Bahsedilecek olan kimyasal süreç dizinin ilk bölümlerinde gerçekleşmiştir ve ana hikayeye çok büyük bir etkisi yoktur.

Cute Poison Nedir?

Öncelikle bu terimin nereden geldiğiyle başlayacağız. Scofield, diğer her şeyi olduğu gibi bunu da dövmeleştirmişti. Cute Poison, gerekli kimyasallar için kullanılan bir kısaltmadır.

Tüm Reklamları Kapat

  • Cu: Bakır
  • PO: Fosfat
  • SO: Sülfat
Duvar Temizleyici ve Kök Kurutucu
Duvar Temizleyici ve Kök Kurutucu
Prison Break

Fosforik Asit (H3PO4)

İlgili bölümde kullanılan kimyasallardan biri fosforik asittir. Fosforik asit, formülü H3PO4 olan zayıf bir asittir (yani suda tam olarak iyonlarına ayrışmaz). Genel olarak sabunlar, deterjanlar, yemek endüstrisi ve diş macunları gibi çeşitli alanlarda kullanılır. Michael Scofield fosforik asidi duvar temizleyicisinden temin etmişti.

Fosforik asidin zayıf asit olduğunu görebileceğimiz suda iyonlaşma süreci:

H3PO4 + H2O ↔\leftrightarrow H2PO4- + H30+

H2PO4- + H2O ↔\leftrightarrow HPO42- + H30+

Tüm Reklamları Kapat

HPO42- + H2O ↔\leftrightarrow PO43- + H30+

Bakır Sülfat (CuSO4)

Bakır sülfat, tarımda fungusit (mantarların öldürülmesinde kullanılan kimyasallar), yosun öldürücü, kök kurutucu, yabani ot öldürücü olarak kullanılır. Bakır sülfat içeren münferit ürünlerin kullanım alanları çok çeşitlidir. Bakır sülfat, susuz formda, gübreler ve gıdalar için bir katkı maddesi olarak ve tekstil, deri, ahşap, pil, mürekkep, petrol, boya ve metal gibi çeşitli endüstriyel uygulamalarda kurutucu madde olarak kullanılır. Michael, bakır sülfatı kök kurutucudan temin etmişti.

Bakır Sülfat Kristalleri
Bakır Sülfat Kristalleri
verywellhealth

Sülfürik Asit (H2SO4)

Asıl plan için gerekli olan kimyasal sülfürik asitti. Sülfürik asit güçlü bir asittir. Yani suda tamamen iyonlarına ayrışabilir. Konstantre sülfürik asit organik maddelerin bir kısmından su çekip ekzotermik tepkime oluşturur. Ayrıca sülfürik asidin üzerine su eklemek de çok tehlikelidir. Eklenen su buharı ısının etkisiyle buharlaşır. Asidin üzerine ani bir şekilde su eklenirse dışarıya çıkmaya çalışan su buharı asidi etrafa yayabilir. Bu nedenle üzerinde çalışılırken dikkatli olunması gereken bir kimyasaldır.

Renksiz, yüksek yoğunluklu ve fazlasıyla korozif yani aşındırıcıdır. Ana karakterlerimizin ihtiyaç duyduğu özellik de işte buydu: aşındırıcılık. Sülfürik asit yavaş yavaş metal boruyu aşındıracak ve ekip bu sayede kaçış gecesinde metal boruyu kırabilecekti. Kimya her zaman planlandığı gibi sonuç verse de işler her zaman planlandığı gibi gitmez...

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Kimyasallar karıştırıldığında gerçekleşen tepkime:

H3PO4 + CuSO4 →\to H2SO4 + Cu3(PO4)2

Sülfürik asit metallere sülfat iyonu verip metal sülfat oluşturur. Örneğin alüminyum metali ile şu tepkimeyi verir:

2 Al + 3 H2SO4 →\to Al2(SO4)3 + 3 H2

Tepkimeden göründüğü üzere alüminyum metali sülfürik asidin etkisiyle yapısını bozdu ve alüminyum sülfat oluşturdu. Hidrojen gazı da ek olarak ortama salındı. Demir gibi metallerde de aynı tepkime gerçekleşir.

Sonuç

"Cute Poison" yani tatlı zehir, bilimsel temeli olan bir ifadedir. Bu yazımızda diziyi izlerken neler döndüğünü anlayamayanlar için kısa bir açıklama yapmış olduk. İlgili bölümde sülfürik asidin gücü çok iyi anlatılmıştır. Yeterli miktarda sülfürik asit yeri geldiğinde devasa metal boruyu bile aşındırabilir. Yani evde denememenizi önemle tavsiye ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
47
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 20
  • Bilim Budur! 9
  • İnanılmaz 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/11/2024 13:58:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9359

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Mor, et al. Prison Break Dizisinde Kullanılan "Tatlı Zehir" Nedir? Gerçekten İşe Yarıyor mu?. (20 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9359
Mor, E., Bakırcı, Ç. M. (2020, September 20). Prison Break Dizisinde Kullanılan "Tatlı Zehir" Nedir? Gerçekten İşe Yarıyor mu?. Evrim Ağacı. Retrieved November 05, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9359
E. Mor, et al. “Prison Break Dizisinde Kullanılan "Tatlı Zehir" Nedir? Gerçekten İşe Yarıyor mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9359.
Mor, Emre. Bakırcı, Çağrı Mert. “Prison Break Dizisinde Kullanılan "Tatlı Zehir" Nedir? Gerçekten İşe Yarıyor mu?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 20, 2020. https://evrimagaci.org/s/9359.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close