Prekordiyal Yakalanma Sendromu: Nefes Alırken Kalp Üzerinde Hissedilen Bıçak Saplanma Hissi...
- İndir
- Dış Sitelerde Paylaş
Öylece yatıp dinlendiğiniz bir sırada kalbinizin birdenbire sıkıştığı oldu mu? Hayır, hayır, korku veya heyecan duyduğunuzdaki gibi histen bahsetmiyorum. Gerçek anlamıyla kalbiniz hizasında, sanki göğsünüze bıçak saplanıyormuş gibi bir his yaşadığınız oldu mu?
Hatta şöyle dersek daha iyi anlayabilirsiniz: Öyle bir acı ki, nefesinizi içinize çektikçe şiddeti artıyor. Hatta acı nedeniyle derin bir nefes alamıyorsunuz. Daha da büyük bir acıyı göze alarak derin bir nefes aldığınızda bazen geçebiliyor. Ama geçmeyebiliyor da ve boşuna acı çekmiş oluyorsunuz. Buna rağmen kimi zaman dakikalarca süren ve nefes almanıza bile engel olan acı, geldiği gibi bir anda gidiyor. Hatta gidişi sırasında acının neredeyse gerilmiş bir yayın gevşemesi gibi sıcak bir rahatlık hissi verdiğini, "pıt" diye bir iç ses ile birlikte yok olduğunu deneyimlemiş de olabilirsiniz.
Bu neyin nesi, hiç düşündünüz mü?
Kalp Krizi mi?
İlk olarak şunu söyleyelim: Kalp krizi geçirmiyorsunuz. Bu his, en çok kalp krizi ile karıştırılıyor; ancak kalp krizi geçiren kişilerin göğüs ağrısı dışarı yayılan bir acı şeklinde oluyor. Kolda uyuşma gibi ek hisler de cabası... Bu sözünü ettiğimiz his ise sadece 1-2 parmak genişliğindeki bir alanda yaşanıyor. Yani olayın kalbiniz ile hiçbir alakası yok. Hatta kalp zarı olarak bilinen perikardiyum veya akciğerlerinizle de hiçbir ilgisi yok. Tabii halihazırda başka göğüs problemleriniz varsa iş başka: Bu hissi yaşadığınızı doktorunuzla mutlaka paylaşmalısınız. Aksi takdirdeyse korkacak bir şey yok.
İkincisi şu: Bu acı hayali bir acı değil. Göğsünüzdeki acı tamamen gerçek! Buna Prekordiyal Yakalanma Sendromu deniyor. Prekordiyal, "kalp önü" demek. Acının genellikle göğsün solunda hissedilmesine işaret ediyor. Kimi zaman Texidor Sendromu veya Huchard Sendromu olarak da biliniyor. Acı öylesine rahatsız edici olabiliyor ki, acıyı genellikle kötüleştiren nefes alış verişini azalttığınız için baş dönmesi ve nefes yetmezliği bile yaşayabiliyorsunuz.
Ama acı tamamen gelip geçici. Gittiğinde geride pek bir iz bırakmıyor; hiç olmamış gibi yok oluveriyor. Üstelik çoğu zaman gençlik ve ergenlik döneminde yaşanıyor. 6 yaşındaki çocuklarda bile bu acıya rastlanıyor; çoğu zaman yetişkinlikte kayboluyor. Erkekler ve kadınlar bundan eşit olarak etkileniyor.
Prekordiyal Yakalanma Sendromu
İlk olarak 1893 yılında Fransız kardiyolog Henri Huchard tarafından tanımlanan bu hissin tam olarak nedenini henüz bulabilmiş değiliz. En olası açıklama, bunun kalp ile ilişkili olmasının nedeninin, aslen kalpten değil de kalbin de bulunduğu göğüs bölgesinden geçen diğer birçok sinirden birinin buna sebep oluyor olmasıdır. Bunun en olası adayı, pleura (ya da plevra) adı verilen ve göğsünüz içinde akciğeri göğüs kafesine bağlayan dokuların içine dağılmış olan interkostal sinirlerdir. Torakik pleura (göğüs plevrası) içine yayılmış bu sinirler, göğsün gevşeyip genişlemesini mümkün kılan kasların çalışması sırasında geçici olarak sıkışıp irrite olarak bu acıya neden oluyor olabilir. Bu nedenle nefes alıp verirken bu sinirlerin değdiği kasların hareket etmesi acıyı kötüleştirebilmektedir. Ancak sinir, bu sıkışıklık halinden kurtulduğu anda, acı hissi de geçiveriyor.
Maalesef bunu çözmenin bilinen ve garantili bir yolu yok. Acı hemen hemen her zaman dinlenme halindeyken görülüyor ve asla uyku sırasında yaşanmıyor. Yapılan incelemeler, dinlenme halinde birden yer değiştirilecek olursa daha sık yaşandığını gösteriyor. Acıyı yaşarken doğrulup oturur pozisyona geçmek yardımcı olabilir. Ama çok da hareket etmeye çalışmayın, çünkü acının arttığını göreceksiniz. Neredeyse her zaman 30 saniye ila 3 dakika içinde kaybolacak. Nihayetinde, yeterince büyüdüğünüzde, bu acı sizi tamamen terk edecek.
İşte size harika bir gizem! Kim bilir, belki ülkemizden çıkacak, geleceğin bilim insanlarından birisi, bu sorunun tam nedenini keşfedecek ve çözümünü de mümkün kılacak. Böylece her yıl milyonlarca kişide görülen bu rahatsız edici hissi sonsuza kadar yok edebileceğiz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 101
- 32
- 27
- 20
- 19
- 10
- 9
- 6
- 5
- 1
- 0
- 0
- UWSP. Precordial Catch Syndrome. (1 Kasım 2005). Alındığı Tarih: 8 Mart 2019. Alındığı Yer: University of Wisconsin Stevens Point | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Precordial Catch Syndrome. (13 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 8 Mart 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- R. McCall. What Is That Sharp, Stabbing Sensation You Sometimes Feel In Your Chest?. (13 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 8 Mart 2019. Alındığı Yer: IFLS | Arşiv Bağlantısı
- C. H. Gumbiner. (2003). Precordial Catch Syndrome. Southern Medical Journal, sf: 38-41. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:55:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7663
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.