Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

mRNA Teknolojisi, Kanser Tedavisinde Kullanılmak Üzere İnsan Deneylerine Başlıyor!

3 dakika
2,689
mRNA Teknolojisi, Kanser Tedavisinde Kullanılmak Üzere İnsan Deneylerine Başlıyor! Flickr
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

mRNA aşılarının ne kadar faydalı olduğunun, COVID-19 pandemisinde gözler önüne serilmesi, ilerleyen dönemlerde bu teknolojinin benimsenip uygulamalarının çoğaltılmasını olası kılıyor. Yakın zamandaki BioNTech'in başladığı mRNA teknolojisiyle kanser tedavisi çalışmaları, hayvan testlerinde umut verici sonuçlar verdi.

mRNA aşıları, "COVID-19 aşıları" olarak bilinse de bu teknoloji, COVID-19 ortaya çıkmadan önce geliştirilmeye başlandı. Teknolojinin çalışma mekaniği, tedavi olarak büyük bir esnekliğe sahip olmasını sağladığından COVID-19 dışındaki hastalıklara da uygulanmaya çalışılıyor. Özellikle Pfizer'ın aşı partneri BioNTech, mRNA teknolojisiyle kanser tedavisi geliştirmeye odaklanmış durumda.

BioNTech geliştirmekte olduğu mRNA kolon kanseri ve melanoma tedavisinin verilerini Journal Science Translational Medicine dergisinde yayınladı.[1] Veriler, hayvan çalışmalarının başarılı olduğunu ve çalışmaların klinik aşamaya geçmeye yeterli olduğunu gösterdi.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, hücreye girdiği zaman 4 anti-kanser molekülü üreten bir mRNA kokteyli tasarladılar. Fare modellerinde kolon kanseri ve melanoma tedavisi olumlu sonuç verdi ve tümörleri bastırdı. Daha da iyisi tedavi, kontrol noktası inhibitörleriyle birlikte kullanıldığı zaman daha da olumlu sonuçlar verdi.

mRNA içine eklenen molekül kokteyli içinde 4 sitokin vardı: interleukin-12, interferon-alpha, granülosit-makrofaj koloni stimüle eden faktör ve IL-15 suşi. Spesifik olarak bunların seçilme nedeni, bunların immun sistemi kansere karşı destekleyen 4 sitokin olmasıdır.

Sitokinlerin doğrudan enjeksiyonları zarara sebebiyet verebilirken, yarı ömürlerinin kısa olması tedavideki başarısını azaltıyor. Önceki çalışmaların gösterdiği üzere gen terapisi sitokinlerin tümörlere ulaştırılmasında kullanılabileceğini göstermesine rağmen olası yan etkileri bu stratejiyi de optimal kılmıyor. mRNA stratejisi ise diğer stratejilerin dezavantajlarını aşarak, doğrudan hedef hücrelerin istenen miktarlarda sitokini üretmesini sağlıyor.

Araştırmacılar Neyi Gösterdiler?

Araştırmacılar, 20 farenin kolon ve melanoma tümör hücrelerine mRNA kokteylini enjekte etti ve sonuç olarak tümör büyümesini durdurmayı ve 17 faredeki kanseri geriletmeyi başardılar.

Tüm Reklamları Kapat

mRNA kokteylini ve anti-CTLA-4 ya da anti-PD-1 kontrol noktası inhibitörleri birlikte kullanarak tedavinin etkisi arttırıldı. Bu veriden yola çıkarak, makalenin ortak yazarları olan Sanofi ve Biontech, güçlerini bu tedavi geliştirmek için birleştirdiler. SAR441000 diye isimlendirilen ilacın 1. Evre "sepet denemelerine" tümörlü gönüllü hastalarda başladılar.[2] Sepet denemesi, farklı tip kansere ama aynı mutasyonlara ve biyogöstergeye sahip hastalarda ilacın ne kadar etkili olduğunu test eder.

Deneme, mRNA tedavisini hem tek başına hem de Sanofi ve Regeneron tarafından piyasaya sürülen bir PD-1 inhibitörü olan Libtayo ile birlikte olmak üzere, ayrı ayrı yapılacak.

Makalenin Akademik Özeti

Lokal immünoterapi, ideal olarak, sistemik uygulama ile ilişkili toksisitelerden kaçınırken tümörlere karşı immün yanıtları uyarır. Bununla birlikte, tümör hedefli, gen bazlı dağıtım için mevcut stratejiler, hedef dışı veya antivektör bağışıklığı gibi olumsuz etkilerle sınırlıdır. Farklı tümör modellerinde tümör regresyonunun aracıları olarak tanımlanan dört sitokini kodlayan salinle formüle edilmiş haberci (m)RNA'nın intratümöral uygulamasını araştırdık: interlökin-12 (IL-12) tek zincir, interferon-a (IFN-a), granülosit-makrofaj koloni uyarıcı faktör ve IL-15 suşi.

Bu sitokinlerin etkili antitümör aktivitesi, çoklu immün hücre popülasyonlarına dayanıyordu ve buna intratümöral IFN-y eşlik ediyordu. indüksiyon, sistemik antijene özgü T hücre genişlemesi, artan granzim B+ T hücre infiltrasyonu ve bağışıklık hafızasının oluşumu. Antitümör aktivitesi, tedavi edilen lezyonların ötesine geçti ve uzak tümörlerin ve yayılmış tümörlerin büyümesini engelledi. mRNA'ların immünomodülatör antikorlarla birleştirilmesi, hem enjekte edilen hem de enjekte edilmeyen tümörlerde antitümör tepkilerini arttırdı, böylece hayatta kalma ve tümör gerilemesini iyileştirdi. Sonuç olarak, bu sitokin kodlayan mRNA karışımının klinik testleri şu anda devam etmektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Sonuç

Kanser, ağırlıklı olarak yaş ile orantılı bir hastalıktır ve tedavi için mRNA terapisi geliştirme çalışmaları olumlu bir gelişmedir. mRNA tedavi stratejisinin kanser tedavisinde kullanılması pozitif bir gelişme olarak görülürken, diğer hastalıkların tedavisinde, özellikle yaşlılıktan kaynaklı olan hastalıklarda da kullanım potansiyelini gözler önüne sermektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 11
  • Muhteşem! 7
  • Bilim Budur! 3
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: https://www.lifespan.io/news/biontech-mrna-cancer-treatment-enters-human-trials/?utm_campaign=later-linkinbio-lifespan.io&utm_content=later-20564913&utm_medium=social&utm_source=linkin.bio | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. Hotz, et al. (2021). Local Delivery Of Mrna-Encoded Cytokines Promotes Antitumor Immunity And Tumor Eradication Across Multiple Preclinical Tumor Models. Science Translational Medicine. doi: 10.1126/scitranslmed.abc7804. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Clinical Trials. A First-In-Human Dose Escalation And Expansion Study To Evaluate Intratumoral Administration Of Sar441000 As Monotherapy And In Combination With Cemiplimab In Patients With Advanced Solid Tumors - Full Text View - Clinicaltrials.gov. Alındığı Tarih: 22 Eylül 2021. Alındığı Yer: Clinical Trials | Arşiv Bağlantısı
  • S. Hill. Biontech Mrna Cancer Treatment Enters Human Trials. (10 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 23 Eylül 2021. Alındığı Yer: Lifespan Extension Advocacy Foundation | Arşiv Bağlantısı
  • BioNTech. Biontech: Be Unique, Treat Individualized. Alındığı Tarih: 23 Eylül 2021. Alındığı Yer: BioNTech | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:01:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11018

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Hill, et al. mRNA Teknolojisi, Kanser Tedavisinde Kullanılmak Üzere İnsan Deneylerine Başlıyor!. (23 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11018
Hill, S., Kara, Ö. E., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 23). mRNA Teknolojisi, Kanser Tedavisinde Kullanılmak Üzere İnsan Deneylerine Başlıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11018
S. Hill, et al. “mRNA Teknolojisi, Kanser Tedavisinde Kullanılmak Üzere İnsan Deneylerine Başlıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ömer Ekmel Kara, Evrim Ağacı, 23 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/11018.
Hill, Steve. Kara, Ömer Ekmel. Bakırcı, Çağrı Mert. “mRNA Teknolojisi, Kanser Tedavisinde Kullanılmak Üzere İnsan Deneylerine Başlıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ömer Ekmel Kara. Evrim Ağacı, September 23, 2021. https://evrimagaci.org/s/11018.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close