mRNA Teknolojisi, Kanser Tedavisinde Kullanılmak Üzere İnsan Deneylerine Başlıyor!
Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
mRNA aşılarının ne kadar faydalı olduğunun, COVID-19 pandemisinde gözler önüne serilmesi, ilerleyen dönemlerde bu teknolojinin benimsenip uygulamalarının çoğaltılmasını olası kılıyor. Yakın zamandaki BioNTech'in başladığı mRNA teknolojisiyle kanser tedavisi çalışmaları, hayvan testlerinde umut verici sonuçlar verdi.
mRNA aşıları, "COVID-19 aşıları" olarak bilinse de bu teknoloji, COVID-19 ortaya çıkmadan önce geliştirilmeye başlandı. Teknolojinin çalışma mekaniği, tedavi olarak büyük bir esnekliğe sahip olmasını sağladığından COVID-19 dışındaki hastalıklara da uygulanmaya çalışılıyor. Özellikle Pfizer'ın aşı partneri BioNTech, mRNA teknolojisiyle kanser tedavisi geliştirmeye odaklanmış durumda.
BioNTech geliştirmekte olduğu mRNA kolon kanseri ve melanoma tedavisinin verilerini Journal Science Translational Medicine dergisinde yayınladı.[1] Veriler, hayvan çalışmalarının başarılı olduğunu ve çalışmaların klinik aşamaya geçmeye yeterli olduğunu gösterdi.
Araştırmacılar, hücreye girdiği zaman 4 anti-kanser molekülü üreten bir mRNA kokteyli tasarladılar. Fare modellerinde kolon kanseri ve melanoma tedavisi olumlu sonuç verdi ve tümörleri bastırdı. Daha da iyisi tedavi, kontrol noktası inhibitörleriyle birlikte kullanıldığı zaman daha da olumlu sonuçlar verdi.
mRNA içine eklenen molekül kokteyli içinde 4 sitokin vardı: interleukin-12, interferon-alpha, granülosit-makrofaj koloni stimüle eden faktör ve IL-15 suşi. Spesifik olarak bunların seçilme nedeni, bunların immun sistemi kansere karşı destekleyen 4 sitokin olmasıdır.
Sitokinlerin doğrudan enjeksiyonları zarara sebebiyet verebilirken, yarı ömürlerinin kısa olması tedavideki başarısını azaltıyor. Önceki çalışmaların gösterdiği üzere gen terapisi sitokinlerin tümörlere ulaştırılmasında kullanılabileceğini göstermesine rağmen olası yan etkileri bu stratejiyi de optimal kılmıyor. mRNA stratejisi ise diğer stratejilerin dezavantajlarını aşarak, doğrudan hedef hücrelerin istenen miktarlarda sitokini üretmesini sağlıyor.
Araştırmacılar Neyi Gösterdiler?
Araştırmacılar, 20 farenin kolon ve melanoma tümör hücrelerine mRNA kokteylini enjekte etti ve sonuç olarak tümör büyümesini durdurmayı ve 17 faredeki kanseri geriletmeyi başardılar.
mRNA kokteylini ve anti-CTLA-4 ya da anti-PD-1 kontrol noktası inhibitörleri birlikte kullanarak tedavinin etkisi arttırıldı. Bu veriden yola çıkarak, makalenin ortak yazarları olan Sanofi ve Biontech, güçlerini bu tedavi geliştirmek için birleştirdiler. SAR441000 diye isimlendirilen ilacın 1. Evre "sepet denemelerine" tümörlü gönüllü hastalarda başladılar.[2] Sepet denemesi, farklı tip kansere ama aynı mutasyonlara ve biyogöstergeye sahip hastalarda ilacın ne kadar etkili olduğunu test eder.
Deneme, mRNA tedavisini hem tek başına hem de Sanofi ve Regeneron tarafından piyasaya sürülen bir PD-1 inhibitörü olan Libtayo ile birlikte olmak üzere, ayrı ayrı yapılacak.
Makalenin Akademik Özeti
Lokal immünoterapi, ideal olarak, sistemik uygulama ile ilişkili toksisitelerden kaçınırken tümörlere karşı immün yanıtları uyarır. Bununla birlikte, tümör hedefli, gen bazlı dağıtım için mevcut stratejiler, hedef dışı veya antivektör bağışıklığı gibi olumsuz etkilerle sınırlıdır. Farklı tümör modellerinde tümör regresyonunun aracıları olarak tanımlanan dört sitokini kodlayan salinle formüle edilmiş haberci (m)RNA'nın intratümöral uygulamasını araştırdık: interlökin-12 (IL-12) tek zincir, interferon-a (IFN-a), granülosit-makrofaj koloni uyarıcı faktör ve IL-15 suşi.
Bu sitokinlerin etkili antitümör aktivitesi, çoklu immün hücre popülasyonlarına dayanıyordu ve buna intratümöral IFN-y eşlik ediyordu. indüksiyon, sistemik antijene özgü T hücre genişlemesi, artan granzim B+ T hücre infiltrasyonu ve bağışıklık hafızasının oluşumu. Antitümör aktivitesi, tedavi edilen lezyonların ötesine geçti ve uzak tümörlerin ve yayılmış tümörlerin büyümesini engelledi. mRNA'ların immünomodülatör antikorlarla birleştirilmesi, hem enjekte edilen hem de enjekte edilmeyen tümörlerde antitümör tepkilerini arttırdı, böylece hayatta kalma ve tümör gerilemesini iyileştirdi. Sonuç olarak, bu sitokin kodlayan mRNA karışımının klinik testleri şu anda devam etmektedir.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Sonuç
Kanser, ağırlıklı olarak yaş ile orantılı bir hastalıktır ve tedavi için mRNA terapisi geliştirme çalışmaları olumlu bir gelişmedir. mRNA tedavi stratejisinin kanser tedavisinde kullanılması pozitif bir gelişme olarak görülürken, diğer hastalıkların tedavisinde, özellikle yaşlılıktan kaynaklı olan hastalıklarda da kullanım potansiyelini gözler önüne sermektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 11
- 7
- 3
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: https://www.lifespan.io/news/biontech-mrna-cancer-treatment-enters-human-trials/?utm_campaign=later-linkinbio-lifespan.io&utm_content=later-20564913&utm_medium=social&utm_source=linkin.bio | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. Hotz, et al. (2021). Local Delivery Of Mrna-Encoded Cytokines Promotes Antitumor Immunity And Tumor Eradication Across Multiple Preclinical Tumor Models. Science Translational Medicine. doi: 10.1126/scitranslmed.abc7804. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Clinical Trials. A First-In-Human Dose Escalation And Expansion Study To Evaluate Intratumoral Administration Of Sar441000 As Monotherapy And In Combination With Cemiplimab In Patients With Advanced Solid Tumors - Full Text View - Clinicaltrials.gov. Alındığı Tarih: 22 Eylül 2021. Alındığı Yer: Clinical Trials | Arşiv Bağlantısı
- S. Hill. Biontech Mrna Cancer Treatment Enters Human Trials. (10 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 23 Eylül 2021. Alındığı Yer: Lifespan Extension Advocacy Foundation | Arşiv Bağlantısı
- BioNTech. Biontech: Be Unique, Treat Individualized. Alındığı Tarih: 23 Eylül 2021. Alındığı Yer: BioNTech | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 07:32:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11018
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in https://www.lifespan.io/news/biontech-mrna-cancer-treatment-enters-human-trials/?utm_campaign=later-linkinbio-lifespan.io&utm_content=later-20564913&utm_medium=social&utm_source=linkin.bio. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.