Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kulaklık Takmak Bakterileri Arttırarak Sizi Hasta Eder Mi?

3 dakika
32,463
Kulaklık Takmak Bakterileri Arttırarak Sizi Hasta Eder Mi? Pinterest
Tüm Reklamları Kapat

İddia

1 saatten uzun kulaklık takarsanız, kulağınızın içerisindeki bakteriler 600-1000 kata kadar artar ve dolayısıyla kulaklık takmak sizi çok hasta edebilir, çok tehlikelidir.

Gerçek mi?

Karışık
Karışık

Gerçek Taraflar

Kulaklık kullanım süresi arttıkça, kulak içerisindeki bakterilerin sayıca artış gösterdiği doğrudur.

Sahte Taraflar

Ancak hiçbir araştırmada bu sayının 600-1000 kata kadar olduğu gösterilmemiş, yapılan birkaç çalışmada 1 saatlik kullanım sonunda sadece 10-12 katlık bir artış gözlenmiştir. Üstelik bu araştırmaların ve çok daha fazlasının hiçbirinde, bu bakteri artışının herhangi bir kulak enfeksiyonu ya da hastalığı ile ilişkisi bulunamamıştır. Dolayısıyla, kulaklık kullanımı bakteri sayısını arttırsa da, abartı sürelere ulaşılmadığı sürece hiçbir sağlık riski taşımaz.

İddianın Kökeni

Bu mitin Dünya çapında yayılmasının suçlusu, The New York Times gazetesi yazarı Betsy Wade'in 3 Ocak 1993 tarihinde Brook ve Jackson'ın makalesiyle ilgili yaptığı bir gazete haberinde, 11 kat artışı halen anlaşılamayan bir sebeple 700 kat olarak yayınlamış olmasıdır. Muhtemelen matematiği yetmedi ya da okuma konusunda bir sıkıntı vardı (ya da birçok gazeteci gibi içi boş bir prim peşindeydi). O günden bugüne sayısız kaynak 700'ün etrafında dolaşarak bu miti geliştirmiştir. Günümüzde buna bir de kulaklıkların çok sayıda "ciddi" hastalığa neden olduğu yalanı eklenmiş ve mit daha da gelişmiştir. 

Tüm Reklamları Kapat

Bilgiler

Kulaklık takıldığı zaman dış ortamla ilişkisi büyük oranda kesilen kulağın içerisinde sıcaklık ve nem oranları artar. Bu sebeple, normalde dış ortamla neredeyse aynı sıcaklıkta bulunan kulak içi ısınır ve nemlenir. Bu da, bakterilerin normal kulak ortamından çok daha sevdikleri bir ortamın oluşmasına ve sayıca hızla artmalarına neden olur. Çünkü sıcak ve nemli ortamlarda, vücudumuzdaki ve etrafımızdaki birçok bakterinin enzimleri daha iyi çalışır ve üreme hızları artar. 

Bu konuda çok fazla sayıda araştırma yapılmamış olsa da, yapılan en önemli araştırma 1992 senesinde Itzhak Brook ve William Jackson tarafından yapılmış ve Laryngoscope isimli makale dergisinde yayınlanmıştır. Araştırmada bir denek, havayolları tarafından dağıtılan kulaklıkları 1 saat boyunca, aralıksız olarak takmıştır. Kulaklık takılmadan önce kulaklığın yüzeyinde 60 farklı mikroorganizma bulunmuştur. 1 saatlik kullanımın sonrasında ise bu sayı 650 civarına ulaşmış, yani 11 kat artmıştır. Dolayısıyla 700 kat gibi abartı ve korkutucu sayılar tamamen uydurmadır.

Brook ve Jackson, yaptıkları araştırmanın sonunda üreyen bu bakterilerin hiçbirinin kulak enfeksiyonları veya hastalıkları ile herhangi bir alakasını ortaya çıkaramamıştır. Onlardan sonra, Malezya'da 118 telefonla danışma elemanı üzerinde yapılan bir çalışmada, günde 7 saat, haftada en az 5 gün düzenli olarak kulaklık takan çalışanların sadece 11 tanesinde kulak-burun-boğaz enfeksiyonu keşfedilmiş, bu 11 vakanın ise sadece 4 tanesinin kulaklık kullanımı sebebiyle hastalandığı ortaya çıkarılmıştır. Dolayısıyla kulak içerisindeki bakterilerin sayısı artsa bile, bu artışın kulak hastalıkları ile doğrudan bir alakası bulunmamaktadır.

Kulak içerisindeki mikroorganizma çeşitliliğinin de sayıca artmasının sebebi, nemli ve sıcak olan kulak içerisinde, deri altında yaşayan bakterilerin de terleme sonucu ulaşması ve kulak içerisinde çoğalmalarıdır. Yukarıda da belirtildiği gibi, bu durum bile hastalanma ihtimalini kayda değer miktarda arttırmamaktadır.

Tıbbi Uyarı

Eğer ki kullandığınız kulaklık hijyenik bir şekilde saklanmıyorsa, elbette dışarıdan tehlikeli mikropları kulağınıza taşıyabilir. Ancak bunun suçlusu kulaklık kullanımı veya süresinden çok (bunun çok az etkisi vardır), sizin kulaklığınızı ne kadar temiz kullandığınızdır. Sonuçta tek bir tehlikeli bakterinin kulağınıza taşınması bile, kulaklığı uzun süre kullanmasanız bile hastalığa neden olabilir. Siz yine de işi garantiye almak isterseniz, belli aralıklarla kulaklıklarınızı çıkararak kulaklarınızı dinlendirin. Hem artan sayıda bakterilerin azalmasını sağlayın, hem de kulak içi ortamınızın eski haline gelmesini sağlayın. Böylesi, daha sağlıklı olmaktan çok, daha hijyenik olacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
38
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 32
  • Bilim Budur! 14
  • Merak Uyandırıcı! 11
  • Muhteşem! 6
  • Umut Verici! 4
  • Güldürdü 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İğrenç! 1
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • C. Adams. Does Wearing Headphones Increase Bacteria In The Ear? Do Refrigerators Promote Cold-Resistant Bacteria?. (28 Aralık 2007). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2018. Alındığı Yer: The Straight Dope | Arşiv Bağlantısı
  • I. Brook, et al. (1992). Changes In The Microbial Flora Of Airline Headset Devices After Their Use. Laryngoscope, sf: 88-89. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/12/2024 22:23:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1100

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Sars-Cov-2
Genetik Değişim
Arkeoloji
Yok Oluş
Ağız
Kuantum
Tarih
Test
Kedi
Yılan
Toplumsal Cinsiyet
Devir
Evcil Hayvanlar
Biliş
Özel Görelilik
Travma
Galaksi
Kozmoloji
Viral
Okyanus
Balık Çeşitliliği
Siyah
Hastalık Dağılımı
Işık Hızı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kulaklık Takmak Bakterileri Arttırarak Sizi Hasta Eder Mi?. (24 Mart 2013). Alındığı Tarih: 26 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1100
Bakırcı, Ç. M. (2013, March 24). Kulaklık Takmak Bakterileri Arttırarak Sizi Hasta Eder Mi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1100
Ç. M. Bakırcı. “Kulaklık Takmak Bakterileri Arttırarak Sizi Hasta Eder Mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 24 Mar. 2013, https://evrimagaci.org/s/1100.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kulaklık Takmak Bakterileri Arttırarak Sizi Hasta Eder Mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 24, 2013. https://evrimagaci.org/s/1100.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close