Poşet Çaylar, Milyarlarca Mikroplastik Parçacığı Açığa Çıkarıyor!

- Basın Bildirisi
- Kamu Sağlığı
- Sürdürülebilirlik Çalışmaları
Autonomous University of Barcelona'dan araştırmacıların Chemosphere dergisinde yayınladığı çalışma, polimerlerden üretilen poşet çayların demlenirken milyarlarca nanoplastik ve mikroplastik saldığını detaylarıyla açıklıyor. Çalışma bu salınımın insan bağırsak hücrelerinde emilebildiğini ve bunun sonucunda kan akışına karışarak tüm vücuda yayıldığını gösteren ilk çalışma niteliğinde.
Günümüzde plastik atıkların sebep olduğu kirlilik, gelecek nesillerin sağlık ve refahını her geçen gün daha çok etkileyen ciddi çevresel sorunlara yol açmakta. Gıda paketlemesi, nano ve mikroplastiklerin sebep olduğu kirliliğin ve bu parçacıkların insanlar tarafından solunmasının ve sindirilmesinin temel kaynaklarından birisi.
UAB Mikrobiyoloji ve Genetik Bölümünden Mutagenezi Grubunun yürüttüğü çalışma, pazarda bulunan birkaç tip çay poşetinin ortaya çıkardığı nano ve mikroplastikleri başarıyla tespit etti. Araştırmacılar, demleme esnasında suya koyulan bu poşetlerin muazzam miktarlarda nanoparçacığın ve nano ve mikro parçacıklara maruziyetin önemli bir kaynağı olan nanofilamentli yapıların salımına neden olduğunu gözlemledi.
Araştırmada incelenen çay poşetleri naylon-6, polipropilen ve selüloz polimerlerinden üretilmişti. Çalışma sonuçlarına göre çay demlenmesi esnasında polipropilen mililitre başına yaklaşık 1.2 milyar parçacık salınımına yol açıyor ve bu parçacıkların oluşturduğu hacim yaklaşık olarak 136.7 nanometre. Selüloz ise bir mililitrede yaklaşık 135 milyon parçacık salıyor ve ortalamada 244 nanometrelik bir hacimde parçacık oluşturuyor. Son olarak naylon-6 mililitrede 8.18 milyon parçacıkla 138.4 nanometrelik bir hacimde plastik salımına yol açıyor.
Bu ölçümlerden sonra ekip bu kirleticileri insan bağırsak hücreleriyle etkileşime sokmuş. Bulgular, en çok nano ve mikroplastik emiliminin mukus üretimi yapan bağırsak hücrelerinde gerçekleştiğini gösteriyor. Bu hücrelerde plastikler genetik bilginin saklandığı hücre çekirdeğine kadar erişebiliyorlar. Bu da bağırsak mukozasının plastik emiliminde önemli bir rol oynadığını düşündürüyor. Ayrıca uzun süreli maruziyetin etkilerini saptamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunun da altını çiziyor.
Her ne kadar mikroplastiklerin insan sağlığına etkisi henüz tam olarak anlaşılamamış olsa da bazı araştırmalar mikroplasitklerin sindirim sisteminden solunum sistemine, endokrin sisteminden üreme sistemine ve hatta bağışıklık sistemine etkilerinin olduğunu gösteriyor.[1] Hatta mikroplastiklerin kısırlığa ve hamile bireylerde düşüklere sebep olabileceği de gösterilmiş.
Araştırmacılar bu çalışma vesilesiyle, yiyeceklerle plastik paketlerin teması sonucu ortaya çıkan nano ve mikroplastik kirliliğinin ölçülebilmesi için standart test yöntemlerinin geliştirilmesi çağrısında bulunuyor. Ayrıca bu kirliliğin önlenebilmesi ve azaltılabilmesi için etkin politikalar hazırlanmasının önemini vurguluyorlar. Araştırmacılar bu konuda şöyle söylüyor:
Yiyecek paketlemesinde plastiklerin kullanımı her geçen gün artarken temas kaynaklı kirliliği doğru şekilde tespit edebilmek gıda güvenliğini ve kamu sağlığını sağlamak için oldukça önemli.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Y. Lee, et al. (2023). Health Effects Of Microplastic Exposures: Current Issues And Perspectives In South Korea. XMLink, sf: 301. doi: 10.3349/ymj.2023.0048. | Arşiv Bağlantısı
- Universitat Autonoma de Barcelona. Commercial Tea Bags Release Millions Of Microplastics When In Use. (19 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Universitat Autonoma de Barcelona | Arşiv Bağlantısı
- G. Banaei, et al. (2024). Teabag-Derived Micro/Nanoplastics (True-To-Life Mnpls) As A Surrogate For Real-Life Exposure Scenarios. Elsevier BV, sf: 143736. doi: 10.1016/j.chemosphere.2024.143736. | Arşiv Bağlantısı
- Food and Wine. Your Tea Bag Is Likely Releasing Billions Of Microplastic Particles, According To A New Study. (8 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 15 Mayıs 2025. Alındığı Yer: S. Leasca | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/05/2025 07:05:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20623
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.