Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Lityum (Lithium)

2 dakika
8,644
Lityum (Lithium) Kimya Kulübü
Tüm Reklamları Kapat

Kısaltma: Li

Atom Numarası: 3

Standart Kütle Numarası: 6.941 atomik kütle birimi (akb)

Tüm Reklamları Kapat

Grup: 1

Periyot: 2

Kaşifi: Johan August Arfwedson, 1817

İlk İzolasyon: William Thomas Brande, 1821

Tüm Reklamları Kapat

Renk: Metalik

Faz: Katı

Yoğunluk (NŞA): 0.534 g/cm3

Erime Noktası: 180.54 C

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Kaynama Noktası: 1342 C

İlginç Bilgiler:

- Lityum kelimesi, Yunancadaki "lithos", yani "taş", "kaya" anlamına gelen kelimeden türetilmiştir.

- Doğada -serbest olarak bulunmasa da- en sık karşılaşılan Lityum-7 elementinin 3 protonu, 4 nötronu ve 3 elektronu bulunur.

- Lityum'un ilk olarak Milattan Önce 2. yüzyılda Antik Yunan fizikçileri olan Efesli Soranus tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Soranus'un bu elementi mania ve depresyonu tedavi etmekte kullandığı bilinmektedir.

Ancak Soranus bu tedaviyi (ve metali) bilerek kullanmamıştır. Sadece yüksek gözlem gücüyle, Efes'te akan suların mania ve depresyona faydalı geldiğini fark etmiştir. Sonradan, günümüzde Efes'teki suların yüksek düzeyde lityum içerdiği ve bu elementin bu hastalıkların oluşumuna sebep olan unsurlar üzerinde faydalı etkileri olduğu keşfedilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

- Lityum, bütün katı metaller arasındaki en hafif elementtir.

- Lityumun yoğunluğu, suyunkinin yarısı kadardır.

- Lityum, su ile bile tepkimeye girecek kadar reaktif bir metaldir. Öyle ki, Nitrojen ile tepkimeye girebilen tek alkali metaldir. Lityum, Oksijen ile yandığı zaman çıkan alev beyaz/kırmızı renktedir.

Tüm Reklamları Kapat

- Lityum, Büyük Patlama sırasında ilkin olarak üretilen az sayıda elementten birisidir. Ancak sonradan sayısı hızla azalmış ve başka elementlere dönüşmüştür. Lityum'un Evren'in var oluşundaki kütlece azalması ve nedenleri, günümüz astronomisinin önemli tartışma başlıklarındandır.

- Lityum, Dünya'da en sık bulunan 33. elementtir.

- Lityum, doğada serbest halde bulunmaz. Pratik olarak bütün püskürük kayaçların içerisinde ve doğal kaynak sularında bulunur. Bu kaynakların tamamında da lityum tek başına değil, lepidolit, petalit, ambilgonit ve spodumen gibi minerallerin içerisinde bulunur. Lityum, kaynamış florid kullanılarak, elektrolitik olarak saflaştırılır.

- Lityumun 7 tane izotopu vardır, bunlardan sadece 2 tanesi kararlı yapıdadır: Li-6 ve Li-7. Lityum-7, doğada %92.5 oranında bulunurken, Lityum-6 %7.5 oranında bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Kimyasal Tepkime Mühendisliği
  • Boyut: 17,5*25,0
  • Sayfa Sayısı: 668
  • Basım: 3
  • ISBN No: 9786053556282
Devamını Göster
₺600.00
Kimyasal Tepkime Mühendisliği
  • Dış Sitelerde Paylaş

- Lityum, okyanuslarda ve bazı organizmaların içerisinde eser miktarda bulunur; ancak biyolojik herhangi bir fonksiyonu olup olmadığı henüz bilinmemektedir ve hiçbir biyolojik fonsiyonu tespit edilememiştir. Ancak ekstradan alındığı zaman, nörolojik olarak sakinleştirici bazı etkileri olduğu tespit edilmiştir; bu yüzden sinirsel hastalıkların tedavisindeki ilaçların üretiminde kullanılmaktadır.

- Lityum oldukça aşındırıcı bir metaldir ve dolayısıyla çok dikkatli tutulması gerekir.

- Lityum, ısı transferinin gerektiği uygulamalarda, çimentonun sertleştirilmesi sürecinde, uzun ömürlü ve küçük pillerin içerisinde, alglerle mücadele amacıyla, kayganlaştırıcıların üretiminde, uzay araçlarında karbon dioksit emici olarak, uçaklarda ve gemilerdeki can kurtaran ceketlerinin şişirilmesinde, hidrojen bombalarında patlayıcı unsur olarak, alaşım üretiminde, organik bileşiklerin sentezinde, cam ve seramik üretiminde ürünleri daha hafif ve güçlü hale getirme amacıyla kullanılır. Ayrıca Bipolar bozukluklarda ve manik depresyon durumuna sahip hastaların ilaçlarının üretiminde de kullanılmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 5
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/12/2024 05:04:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/578

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Radyoaktif
Genetik Mühendisliği
Erkek
Kütleçekimi
Karar
Hukuk
Bağışıklık Sistemi
Diş Gelişimi
Güve
Doğa Olayları
Çocuklar
Yapay
Öne Çıkan
Yanlış
Sağlık Bilimleri
Elektromanyetizma
Astronomi
Kimya Tarihi
Gen İfadesi
Grip
Hareket
Elektrik
Güneş Sistemi
Savunma
Genetik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Lityum (Lithium). (24 Eylül 2012). Alındığı Tarih: 15 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/578
Bakırcı, Ç. M. (2012, September 24). Lityum (Lithium). Evrim Ağacı. Retrieved December 15, 2024. from https://evrimagaci.org/s/578
Ç. M. Bakırcı. “Lityum (Lithium).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 24 Sep. 2012, https://evrimagaci.org/s/578.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Lityum (Lithium).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 24, 2012. https://evrimagaci.org/s/578.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close