Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Etkili Viskoelastik Akışkan Simulasyonları

Etkili Viskoelastik Akışkan Simulasyonları Barreiro et al. (Two Minute Papers)
2 dakika
2,785
Tüm Reklamları Kapat

Two Minute Papers tarafından hazırlanan bu videoda, Etkili Viskoelastik Akışkan Simulasyonlarına bir göz atacağız.

İyi seyirler.

Tüm Reklamları Kapat

Etkili Viskoelastik Akışkan Simulasyonları

Sevgili öğrenciler, Károly Zsolnai-Fehér'in anlatımıyla Two Minute Papers karşınızda.

Akışkanların simulasyonlarından konuşalı bir süre geçti, şimdi de viskoelastik sıvılarla, katı ve deforme edilebilir cisimlerle ilgili muhteşem bir simulasyon tekniğine bakma zamanı.

Tüm Reklamları Kapat

Önceki tekniklerle de bu mümkündü. Ama hesaplama hem çok uzun sürmekteydi hem de zaman geçtikçe hesaplama hataları artmaktaydı. Haliyle algılanabilir düzeyde bir viskoelastisite kaybı gözükmekteydi.

Bu terimleri ve neler olup bittiğini açıklamaya çalışacağım. Video boyunca ilginizi çeken bir çok sahne olacak, ama şunu garanti edebilirim ki bu sahne favoriniz olacak. Buradaki simulasyon saniyede bir kare, hala istenen gerçek zamanlı uygulaması kadar hızlı değil. Bununla birlikte, bunu yapabilen bir önceki çevrimdışı (off-line) tekniklere göre çok daha iyi.

Peki viskozite ne anlama gelmekte? Bir akışkanın deformasyona karşı direncine viskozite denir. Suyun viskozitesi düşüktür, bir kaba döktüğümüzde kabın şeklini alır. Ama bal, ketçap ve fıstık ezmesinin viskoziteleri daha yüksektir; haliyle dışsal kuvvetlere karşı daha dirençlidirler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Elastisite ise tarifi biraz daha zor bir kavramdır. Bir akışkanın hangi oranda elastik katılar gibi davrandığını betimler. Bununla birlikte viskozite ve elastisite ikili evet ya da hayır kavramları değildir. Bu iki kavram arasında belirli bir süreklilik vardır, ve eğer uygun düzeneğimiz varsa viskoelastik akışkan simulasyonları oluşturabiliriz.

Burada gördüğünüz Tau parametresi akışkanın ne kadar viskoz ya da elastik olması gerektiğini kontrol eder. Bu durum tezde de gevşeme süresi (relaxation time) olarak anılır. Tau sonsuza doğru arttıkça sürtünme, içsel elastik kuvvetleri domine eder, polimer de yapısını yeniden düzenleyemez. Aksi durumu düşündüğümüzde Tau parametresini 0'a kadar azaltırsak içsel elastik kuvvetler dominant olur, polimerimiz de daha katı olur.

Alpha (alfa) parametresi uyum göstermeye ilişkindir, modelin akışkanlığını betimler. Daha düşük bir Alpha daha katı bir davranışı, daha yüksek bir Alfa daha akışkan bir davranışı beraberinde getirir. Güzel olan şu ki bu iki parametrenin kombinasyonlarını kullanarak viskoz, elastoplastik ve ideal akışkan simulasyonlarına değin birçok materyal üretebiliyoruz.

Şu balın dökülüşüne bir bakın. Mmmm!

Bu simulasyon 100,000'den fazla parçacık kullanmakta ve ekrandaki bu karelerin (frame) 6'sı sadece 1 saniyede simule edilmektedir. Wow.

Tüm Reklamları Kapat

Parçacıkların sayısını 10,000'lere kadar düşürünce bu simulasyonlara gerçek zamanlı insan müdahalesi bile mümkün hale geliyor.

Bu tekniğin bir kısıtı şu ki akışkanın fiziksel özellikleri de olmak üzere kararlarımızın birçoğu Tau ve Alpha parametrelerine bağlı. Eğer daha olağandışı akışkan modelleri istiyorsak, başka yerlere baksak iyi olur.

Algoritmanın işleyişi grafik kartlarının kalitesine dayandığından umarım ki bu tekniğin hızı yakın gelecekte daha da artırılabilir. Böylesi harika olacak gibi. Hiç kuşkusuz sadece yüzeysel olarak anlattık, daha fazla detay için teze göz atabilirsiniz.

İzlediğiniz ve cömert desteğiniz için teşekkürler, bir sonraki sefere görüşmek üzere!

Tüm Reklamları Kapat

Destek Olun

Bu video, Two Minute Papers tarafından hazırlanmış, Evrim Ağacı tarafından altyazılandırılmıştır. Eğer içeriği beğendiyseniz orijinal kaynağa destek olmak için, lütfen YouTube kanalına gidip videolarını beğenmeyi unutmayın.

Two Minute Papers kanalının bu videosunu orijinal dilinde ve İngilizce alt yazılı olarak buradan seyredebilirsiniz:

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 12:34:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7266

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Demiryay, et al. Etkili Viskoelastik Akışkan Simulasyonları. (21 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7266
Demiryay, M., Özdil, A. Ş. (2018, July 21). Etkili Viskoelastik Akışkan Simulasyonları. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7266
M. Demiryay, et al. “Etkili Viskoelastik Akışkan Simulasyonları.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Mehmet Demiryay, Evrim Ağacı, 21 Jul. 2018, https://evrimagaci.org/s/7266.
Demiryay, Mehmet. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Etkili Viskoelastik Akışkan Simulasyonları.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Mehmet Demiryay. Evrim Ağacı, July 21, 2018. https://evrimagaci.org/s/7266.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close