Etkili Viskoelastik Akışkan Simulasyonları
Two Minute Papers tarafından hazırlanan bu videoda, Etkili Viskoelastik Akışkan Simulasyonlarına bir göz atacağız.
İyi seyirler.
Etkili Viskoelastik Akışkan Simulasyonları
Sevgili öğrenciler, Károly Zsolnai-Fehér'in anlatımıyla Two Minute Papers karşınızda.
Akışkanların simulasyonlarından konuşalı bir süre geçti, şimdi de viskoelastik sıvılarla, katı ve deforme edilebilir cisimlerle ilgili muhteşem bir simulasyon tekniğine bakma zamanı.
Önceki tekniklerle de bu mümkündü. Ama hesaplama hem çok uzun sürmekteydi hem de zaman geçtikçe hesaplama hataları artmaktaydı. Haliyle algılanabilir düzeyde bir viskoelastisite kaybı gözükmekteydi.
Bu terimleri ve neler olup bittiğini açıklamaya çalışacağım. Video boyunca ilginizi çeken bir çok sahne olacak, ama şunu garanti edebilirim ki bu sahne favoriniz olacak. Buradaki simulasyon saniyede bir kare, hala istenen gerçek zamanlı uygulaması kadar hızlı değil. Bununla birlikte, bunu yapabilen bir önceki çevrimdışı (off-line) tekniklere göre çok daha iyi.
Peki viskozite ne anlama gelmekte? Bir akışkanın deformasyona karşı direncine viskozite denir. Suyun viskozitesi düşüktür, bir kaba döktüğümüzde kabın şeklini alır. Ama bal, ketçap ve fıstık ezmesinin viskoziteleri daha yüksektir; haliyle dışsal kuvvetlere karşı daha dirençlidirler.
Elastisite ise tarifi biraz daha zor bir kavramdır. Bir akışkanın hangi oranda elastik katılar gibi davrandığını betimler. Bununla birlikte viskozite ve elastisite ikili evet ya da hayır kavramları değildir. Bu iki kavram arasında belirli bir süreklilik vardır, ve eğer uygun düzeneğimiz varsa viskoelastik akışkan simulasyonları oluşturabiliriz.
Burada gördüğünüz Tau parametresi akışkanın ne kadar viskoz ya da elastik olması gerektiğini kontrol eder. Bu durum tezde de gevşeme süresi (relaxation time) olarak anılır. Tau sonsuza doğru arttıkça sürtünme, içsel elastik kuvvetleri domine eder, polimer de yapısını yeniden düzenleyemez. Aksi durumu düşündüğümüzde Tau parametresini 0'a kadar azaltırsak içsel elastik kuvvetler dominant olur, polimerimiz de daha katı olur.
Alpha (alfa) parametresi uyum göstermeye ilişkindir, modelin akışkanlığını betimler. Daha düşük bir Alpha daha katı bir davranışı, daha yüksek bir Alfa daha akışkan bir davranışı beraberinde getirir. Güzel olan şu ki bu iki parametrenin kombinasyonlarını kullanarak viskoz, elastoplastik ve ideal akışkan simulasyonlarına değin birçok materyal üretebiliyoruz.
Şu balın dökülüşüne bir bakın. Mmmm!
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Bu simulasyon 100,000'den fazla parçacık kullanmakta ve ekrandaki bu karelerin (frame) 6'sı sadece 1 saniyede simule edilmektedir. Wow.
Parçacıkların sayısını 10,000'lere kadar düşürünce bu simulasyonlara gerçek zamanlı insan müdahalesi bile mümkün hale geliyor.
Bu tekniğin bir kısıtı şu ki akışkanın fiziksel özellikleri de olmak üzere kararlarımızın birçoğu Tau ve Alpha parametrelerine bağlı. Eğer daha olağandışı akışkan modelleri istiyorsak, başka yerlere baksak iyi olur.
Algoritmanın işleyişi grafik kartlarının kalitesine dayandığından umarım ki bu tekniğin hızı yakın gelecekte daha da artırılabilir. Böylesi harika olacak gibi. Hiç kuşkusuz sadece yüzeysel olarak anlattık, daha fazla detay için teze göz atabilirsiniz.
İzlediğiniz ve cömert desteğiniz için teşekkürler, bir sonraki sefere görüşmek üzere!
Destek Olun
Bu video, Two Minute Papers tarafından hazırlanmış, Evrim Ağacı tarafından altyazılandırılmıştır. Eğer içeriği beğendiyseniz orijinal kaynağa destek olmak için, lütfen YouTube kanalına gidip videolarını beğenmeyi unutmayın.
Two Minute Papers kanalının bu videosunu orijinal dilinde ve İngilizce alt yazılı olarak buradan seyredebilirsiniz:
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Two Minute Papers (YouTube) | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:14:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7266
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Two Minute Papers (YouTube). Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.