Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar ve Diğer Tüm Primatlar, Neden Doğuştan Yüzücü Değiller?

Şempanze ve Orangutanlar da Yüzmeleri Gerektiğinde İnsanlar Gibi "Kurbağalama" Yüzüyorlar!

İnsanlar ve Diğer Tüm Primatlar, Neden Doğuştan Yüzücü Değiller?
3 dakika
14,079
Tüm Reklamları Kapat

Bütün memeli hayvanlar doğuştan yüzme bilirler ve birçoğu oldukça başarılı yüzücülerdir.

Tek bir grup hariç: Kuyruksuz maymunlar. Memeli hayvanlar sınıfı içerisinde bir tek kuyruksuz maymunların sonradan yüzme öğrenmesi gerekmektedir. Tanıdık geldi mi? Evet, insanlar gibi! Çünkü insan da bir kuyruksuz maymun türüdür!

Yüzme konusundaki beceriksizlikleri ve isteksizlikleri dolayısıyla hayvanat bahçeleri, uzun yıllardır şempanzelerin, gorillerin veya orangutanların hareket alanını sınırlandırmak için su hendekleri kullanmıştır. Çünkü yıllar yılı yapılan gözlemler, maymunlar derin bir suya girince kolaylıkla boğulduklarını gösteriyordu; bu nedenle maymunlar sudan uzak durmayı seçiyordu. Hatta bazılarına göre bu, insanlar ile diğer maymunları ayıran bir özellikti: İnsanlar suyun tadını çıkarıyor ve yüzmeyi öğrenebiliyorken, maymunlar kuru topraklarda kalmayı tercih ediyorlardı.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu ayrımın bu kadar bariz olmadığı sonradan fark edildi. Wits Üniversitesi Anatomik Bilimler Fakültesi'nde insan evrimin üzerine doktora araştırmalarını yürüten Renato Bender ve Bern Üniversitesi Sosyal ve Önleyici Tıp Enstitüsü'nde evrimci bir hekim ve epidemiyolog olarak çalışan Nicole Bender, ABD'de bir şempanze ve bir orangutan üzerine arşatırmalar yaptılar. Bu primatlar, insanlar tarafından yetiştirildi, bakımları yapıldı ve yüzmeyi ve dalmayı öğrendiler!

Şempanzenin boğulmasını önlemek için, araştırmacılar havuzun en derin kısmına iki ip uzattılar. Cooper isimli şempanze hemen iplerle ilgilenmeye başladı ve birkaç dakika sonra havuzun dibindeki nesneleri almak için iki metre derinliğindeki suya dalmaya başladı.

Güney Carolina'daki özel bir hayvanat bahçesinde çekilen orangutan Suryia da bu nadir yüzme ve dalış yeteneğine sahip. Suryia kıyıdan on iki metre açığa kadar serbestçe yüzebilmektedir.

Her iki hayvan da insanlarda "kurbağalama" denen, bir kurbağa gibi kolları iki yana, bacakları ise geriye doğru açma stilinde yüzmeyi tercih ediyor. Cooper arka ayaklarını eş zamanlı olarak hareket ettirirken, Suryia birbirine zıt bir hareketi tercih etmektedir. Araştırmacılar, bu yüzme tarzının, ağaç yaşamına yönelik eski bir evrimsel adaptasyondan kaynaklanabileceğine inanıyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Çoğu memeli, suya girdiklerinde "köpekleme" denen stilde yüzmeyi tercih eder: Yani köpeklerin yüzmesine benzer, dört ayağın su içinde yürür gibi hareket etmesiyle yüzerler. Ve bu hayvanlar bunu içgüdüsel olarak yaparlar; öğrenmek zorunda değillerdir.

İnsanlar ve maymunlar ise yüzmeyi sonradan öğrenmek zorundadır. Bunun nedeninin, maymunların ağaçta yaşayan atalarının yerde hareket etme imkanının azalması olduğu düşünülüyor. Böylece küçük nehirleri geçmek, dik pozisyonda dolaşmak veya doğal köprüler kullanmak için alternatif stratejiler geliştirdiler. Yüzmeye yönelik içgüdülerini ise evrimsel süreçte kaybettiler. Maymunlarla yakından ilişkili olan insanlar da bu nedenle kuzenleri gibi içgüdüsel olarak yüzücü değildirler. Ancak maymunlardan farklı olarak insanlar suya ilgi duyar ve yüzme ile dalmayı daha kolay öğrenebilir.

Filler, Harika Birer Yüzücüdürler!

Bunun haricinde filler gibi devasa memelilerin bile harika birer yüzücü olmaları şaşırtıcı gelebilir. Her ne kadar fotoğrafta komik bir kare görsek de, aslında filler genellikle sudan korkmazlar, tam tersine, suda oynamaya bayılırlar. Ancak bu, genelde annelerin çocuklarını teşvik etmesi sonrasında yaşanır.

Fotoğraftaki 6 aylık bebek fil ise, insan avcıların tahıllarını korumak amacıyla kurduğu bir tuzağa takılarak ayaklarından birini ciddi biçimde zedelemiş bir ufaklık. Uzmanların desteği sayesinde ameliyat geçirdi ve fizyoterapi gördü. Bu fotoğraf da, bir fizyoterapi seansı sırasında yakalanmış "kötü" bir an.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Her ne kadar uzmanlar ufaklığın sudan çekindiğini ve yaralı ayağı nedeniyle sudan uzak durmaya meylettiğini belirtse de, fotoğrafın sol alt köşesinde, filin oldukça eğlendiğini ve mutlu gözüktüğünü görebilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 21
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 5
  • Güldürdü 3
  • Umut Verici! 2
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • L. Probert. Baby Elephant Tries To Forget Her Fear Of Water As She Receives Hydrotherapy In Bid To Learn To Walk Again After Injuring Her Foot In A Trap. (5 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 6 Mart 2020. Alındığı Yer: The Sun | Arşiv Bağlantısı
  • N. Anderson. Chimpanzees, Orangutans Can Swim And Dive, Biologists Prove. (16 Ağustos 2013). Alındığı Tarih: 6 Mart 2020. Alındığı Yer: Sci News | Arşiv Bağlantısı
  • P. Eady. Monkeys Prove Scientists Wrong By Learning How To Swim The Breast Stroke. (14 Ağustos 2013). Alındığı Tarih: 6 Mart 2020. Alındığı Yer: Mirror | Arşiv Bağlantısı
  • B. Chan. Why Can't Humans Instinctively Swim Like Many Mammals?. (11 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 6 Mart 2020. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
  • R. Bender, et al. (2013). Brief Communication: Swimming And Diving Behavior In Apes (Pan Troglodytes And Pongo Pygmaeus): First Documented Report. American Journal of Physical Anthropology, sf: 156-162. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 00:19:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4877

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. İnsanlar ve Diğer Tüm Primatlar, Neden Doğuştan Yüzücü Değiller?. (9 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4877
Bakırcı, Ç. M. (2017, January 09). İnsanlar ve Diğer Tüm Primatlar, Neden Doğuştan Yüzücü Değiller?. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4877
Ç. M. Bakırcı. “İnsanlar ve Diğer Tüm Primatlar, Neden Doğuştan Yüzücü Değiller?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 09 Jan. 2017, https://evrimagaci.org/s/4877.
Bakırcı, Çağrı Mert. “İnsanlar ve Diğer Tüm Primatlar, Neden Doğuştan Yüzücü Değiller?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 09, 2017. https://evrimagaci.org/s/4877.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close