Çakupek!? Gözlerimizin Önünde Evrimleşen Çakal, Kurt ve Köpek Karışımı Yeni Tür!
Gözlerimizin önünde yeni bir tür evrimleşiyor: Son derece başarılı bir kurt, çakal ve köpek karışımı bir tür!
Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu bölgesinde, bilim insanlarının gözleri önünde; kurt, çakal ve köpeklerin birleşmesiyle yeni türler evrimleşiyor. The Economist dergisinin raporuna göre; kurtlar, potansiyel çiftlerinin azalması yüzünden standartlarını düşürerek diğer, benzer türlerle çiftleşmeyle yüz yüze gelmiştir.
Türlerin karışması 200 yıl önce, yani Avrupalı göçmenlerin güney Ontario’ya kadar giderek tarım için hayvanları yok etmesi ve çok sayıda kurdu öldürmesiyle başladı. Bu durum ayrıca, çakalların bozkırlardan yayılmasına izin verdi ve beyaz çiftçiler köpekleri bölgeye getirdiler. Zamanla kurtlar, genetik olarak benzer yeni komşuları ile çiftleşmeye başladı. Kuzey Carolina Devlet Üniversitesi araştırmacılarına göre milyonlarca yeni yavru üredi. Bu yeni türe doğu çakalı ya da “coywolf=çakalkurt” denildi (coyote+wolf=çakal+kurt).
The Economist dergisinin raporuna göre; türler arası yetiştirilmiş hayvanların genellikle ebeveynlerine göre daha az şiddetli olduğu gözlendi, tabii eğer yavrular hayatta kalmayı becerebilirse... Bu durum kurt-çakal-köpek melezleşmesinde böyle değildi. Melez hayvan, diğer üç hayvanın toplamından da daha fazla bir sayıya ulaşabildi.
Melez hayvan, yaklaşık 25 kg ile, standart bir çakalın yaklaşık iki katı ağırlığında; geniş çenesi, hızlı bacakları ve kaslı vücudu, küçük bir geyiği devirmesine ve sürüklemesine ve hatta sürü halindeki iri geyikleri avlamasına bile izin vermektedir. Ayrıca bu yeni hayvan, açık arazide ya da ormanda avlanmaya da yeteneklidir.
437 melez hayvanın analizinden, çakal DNA’sının genetik açıdan daha baskın olduğu bulundu. Genlerin onda birinin genellikle Doberman ve Alman çoban köpeği gibi büyük köpeklerlerin DNA’sından ve dörtte birinin ise kurtlardan geldiği tespit edildi.
Melez hayvanın çığlığı derin perdeden kurt uluması gibi başlıyor ve yüksek perdeden bir çakalın viyaklamasına dönüşüyor.
Hayvanın köpek DNA’sı, ona ek bir avantaj katıyor olabilir. Bazı bilim insanları, melez hayvanın şehir yaşamına adapte olabileceğini düşünmektedir, ki ne çakallar ne de kurtlar kendi başlarına bunu yapamamışlardır! Çünkü melez hayvanın köpek atası, onun insanlar ve gürültüyle baş etmesini mümkün kılmaktadır. Çakalkurtlar (coywolves), demiryolu hatlarını kullanarak New York, Boston, Washington gibi büyük şehirlere yayıldılar bile!
Türlerin karışması, melez hayvanın diyetini çeşitlendirmesine ve artık besinleri yemesine izin vermektedir. Kemirgenlerin ve kedi dahil olmak üzere küçük memelilerin kafatasını, hatta tamamını yiyebilmektedirler. Aynı zamanda insanlardan sakınmak için gece yaşamaya da evrimleşmişlerdir. Melez hayvanlar ayrıca, karşıdan karşıya geçerken iki tarafı da kontrol edecek kadar akıllıdırlar.
Melez hayvanın ayrı bir tür olduğu fikrine bütün araştırmacılar katılmıyor; bir türün bir başka türle karışamayacağını iddia ediyorlar. Bununla birlikte melez hayvanın varlığı, öncelikle kurt ve çakalların ayrı bir tür olup olmadığı sorusunu da ortaya çıkarıyor.
Melez hayvanı araştıran bilim insanları, genlerin karışımının bu kadar hızlı, yaygın ve dönüşümsel olduğunu yeni yeni fark etmeye başladılar. Kuzey Carolina Devlet Üniversitesinden araştırmacı Roland Kays şöyle diyor:
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Bu şaşırtıcı modern evrim hikayesi burnumuzun dibinde gerçekleşiyor.
Farklı Türler Nasıl Çiftleşir?
Farklı türlerin birbirine karışamayacağı iddiası, günümüzde giderek artan miktarda sorgulanmakta olan "Biyolojik Tür Tanımı"ndan kaynaklanmaktadır.
Bu tanıma göre türler, çiftleşme becerilerine göre birbirlerinden ayrılırlar. Fakat bu tür tanımı, bakteriler gibi eşeysiz üreyebilen canlıları ayırt etmek için, çeşitli kertenkeleler gibi omurgalılarda görülen partenogenezle üreme tipi halinde oluşan sıkıntıları çözmek için veya bitkiler gibi ayrı türlerden olduğu aşikar olmasına rağmen birbiriyle kısmen kolayca çaprazlanabilen türleri ayırt etmek için son derece yetersizdir.
Bu nedenle, evrimsel biyolojinin bizlere öğrettikleri çerçevesinde Filogenetik Tür Tanımı yapılmıştır. Bu tür tanımına göre iki türün birbiriyle çiftleşemiyor olması, onların ayrı türler olduğunu neredeyse her zaman garantilese bile, türlerin birbiriyle çiftleşebiliyor olması, onların aynı türden oldukları anlamına gelmemektedir. Giderek daha yaygın olarak kabul gören bu yeni tür tanımı çerçevesinde, kurt, çakal ve köpek melezleri genetik, morfolojik ve ekolojik olarak yeterince farklılaştıklarında, basitçe yeni türler olarak kabul edilebilirler. Çiftleşmeleri tek başına bir anlam ifade etmemektedir.
Konuyla ilgili daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan alabilirsiniz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 17
- 11
- 10
- 7
- 4
- 3
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: RawStory | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:45:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4127
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.