Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Parfüm ve Şampuanlar, Havayı Otomobillerden Fazla Kirletiyor Olabilir!

2 dakika
275
Parfüm ve Şampuanlar, Havayı Otomobillerden Fazla Kirletiyor Olabilir! iStock/brankokosteski
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Şubat ayında yayınlanan önemli bir araştırmada, bilim insanları otomobiller azaldıkça hava kirliliğinin yapısının önemli bir ölçüde değiştiğini dile getirdi. Bu, ana emisyon kaynağı olan kişisel bakım, makyaj, temizlik ürünleri ve diğer kimyasal içerikli maddelerin emisyon oranının giderek arttığı ve egzoz emisyonunu geride bıraktığı anlamına geliyor.

Boulder Colorado Üniversitesi ile Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) için çalışan bilim araştırmaları baş yazarı Brian McDonald, zaman içerisinde ulaşım sektörünün havayı kirleten emisyonlar açısından daha temiz hale geldiğini vurgulayarak bu emisyonların azalmasıyla hava kirliliği kaynaklarının da çeşitlendiğini dile getirdi.

Bu çalışma, uçucu organik bileşikler ya da VOC ("Volatile Organic Compounds") olarak bilinen, petrol bazlı kokulu madde salınımı yapan ve dış havada ozon oluşumuna ve hatta daha tehlikeli küçük partikül kirliliğine sebep olan bir grup kimyasal ürüne hedef almaktadır. Araştırmacılar VOC'ların hava kirliliğine katkısının önemli ölçüde küçümsendiğini ve kirliliğin kaynağını değerlendirmek için günümüzde kullanılan elektronik ekipmanların yetersiz kaldığını ortaya koydu.

Tüm Reklamları Kapat

Söz konusu uçucu bileşikler birçok farklı formda karşımıza çıkabilir ve otomobil gibi insan kaynaklı olmanın yanı sıra ağaç ve ot gibi çok farklı ve komplike kaynaklardan da ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca bu uçucu bileşikler, birçok tüketim eşyası ve endüstriyel üründe de bulunuyor.

Özellikle yeni bir araştırma; böcek ilaçlarının, kaplama malzemelerinin, matbaa mürekkeplerinin de uçucu bileşiklerin ana kaynağı olduğunu vurguluyor. Bazı durumlarda kimyasal ürünler doğrudan dışarı VOC yayarken, bazı durumlarda da ürünün içinde zamanla oluşan emisyonlar dışarı taşınıyor. Hangi ürünün VOC içerip içermediğinin göstergesi ise ürünün kokusudur. Californiya Üniversitesi araştırma görevlisi ve çalışmanın diğer yazarı olan Chris Cappa şunları söylüyor:

Birinin kapalı bir mekânda parfüm ve kolonya kullandığını varsayalım. Sonuç olarak koku dağılır ve asıl soru, kokunun nereye gittiğidir. Aslında dışarıyla hava değişimi gerçekleşir. Koku dışarı gittiğinden dolayı yavaşça kaybolur.

McDonald ve Cappa, Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesinden (NOAA) ve Amerika ve Kanada'daki çeşitli üniversitelerden bir araya getirdikleri 19 kişilik ekiple araştırmayı tamamladı. Bulgular doğrudan, maddelerin kapalı alanlarda solunumunun tehlikeli olduğunu göstermiyor.

Ayrıca araştırma, kokunun nereye gittiği sorusunu tam anlamıyla cevaplayamıyor. Dışarıda, bu maddeler güneş ışığı ve diğer maddelerle etkileşime giriyor ve kapalı alanın dışında hava kirliliğine neden olan kimyasal tepkiler gerçekleştiriyor. Araştırmacı Jessica Gilman konu hakkında şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu çalışmayla yapmak istediğimiz şey bazı büyük endüstriyel şehirlerin hava kalitesi farkındalığını artırmak. Bu, hava kalite standartlarını karşılama çabalarının önemli bir parçası.

Çalışma; VOC içeren ürünlerin endüstriyel üretiminin kayıtlarını tutma, hava verisini örnekleme, taneciklerin dışarıdan içeriye ya da içeriden dışarıya nasıl geçtiklerini modelleme gibi çeşitli yaklaşımlara dayandırıldı.

Hava kalitesinin çok düşük olmasıyla bilinen Los Angeles'ta yapılan ek araştırmada, VOC'ların kimyasal ürünlerden havaya yayılma şeklinin araştırmacıların tahminleriyle uyuştuğunu ortaya çıkardı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 21:39:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12827

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık
Balık
Yayılım
Kafatası
Algoritma
Balıkçılık
Nöroloji
Meyve
Ornitoloji
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Hastalık
Maske
Homo Sapiens
Yok Oluş
Astrobiyoloji
Mutasyon
Toprak
Kimyasal Bağ
Görelilik
Bellek
Kütle
Uçma
Beslenme Davranışları
Makale
Köpekbalığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Bilim, et al. Parfüm ve Şampuanlar, Havayı Otomobillerden Fazla Kirletiyor Olabilir!. (8 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12827
Bilim, R., Kayalı, Ö. (2020, November 08). Parfüm ve Şampuanlar, Havayı Otomobillerden Fazla Kirletiyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12827
R. Bilim, et al. “Parfüm ve Şampuanlar, Havayı Otomobillerden Fazla Kirletiyor Olabilir!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 08 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/12827.
Bilim, Rasyonalist. Kayalı, Ögetay. “Parfüm ve Şampuanlar, Havayı Otomobillerden Fazla Kirletiyor Olabilir!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, November 08, 2020. https://evrimagaci.org/s/12827.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close