Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Örümcekler Havalanmak İçin Elektrik Alanı Kullanıyorlar!

Örümcekler Havalanmak İçin Elektrik Alanı Kullanıyorlar! Ines Carrara
2 dakika
5,249
Tüm Reklamları Kapat

Örümcekler yağmurlu günlerde ya da içlerinden göç etmek geldiğinde ördükleri ağları bırakıp harekete geçebiliyorlar. Örümceklerin hareket etmek için kullandıkları yollardan biri de 'balon yöntemi'. Örümceklerle ilgilenen bilim insanları burada bahsedilen ‘balon yöntemi’ne epey aşinalar. Bristol Üniversitesi'nde de bu konuyla ilgili bir araştırma yapıldı ve ortaya bazı yeni bilgiler çıktı. Bu alandaki araştırmaları yürüten Bristol Üniversitesi mensubu Erica Morley ve Daniel Robert, yayımladıkları makalelerinde şöyle belirttiler:

Uçabilen organizmalar dendiğinde insanın aklına örümcek gelmiyor ama kanatları olmayan bu eklem bacaklılar, yerden 4 kilometre yüksekte gözlemlendiler.

Yerden dört kilometre yükseğe kadar çıkabilen, bu yükseklikte yüzlerce kilometre mesafe kat edebilen örümcekler bunu yapmak için atmosferdeki potansiyel gradyan adı verilen elektrik çemberinden faydalanıyorlar. Yeryüzü ile iyonosfer arasında bulunan bu elektrik çemberi gücünü şimşeklerden alıyor.

Bu araştırmada bahsedilen 'balon yöntemi' aslında ortaya yeni çıkmış bir şey değil. Hatta örümceklerin balon yöntemiyle uçabildikleri, bu durumun da elektrik çemberinden kaynaklandığı fikri 1800'lü yıllarda ortaya atılmıştı. Ancak Morley ve Robert'a göre bu fikir ortaya atıldıktan sonra teste bile tabi tutulmadan göz ardı edilmişti. Morley ve Robert, bu fikrin ortaya atılış hikayesinden şöyle bahsediyorlar:

Tüm Reklamları Kapat

Charles Darwin ‘Beagle’ adlı gemideyken yüzlerce örümceğin rüzgarsız bir günde gemiye iniş yaptığını görmüş, balon yönteminin ardındaki kuvvetlerin yükselen hava kütlelerinden kaynaklanıyor olabileceğini düşünmüştü. Ancak Darwin bu düşüncesini destekleyebilecek kadar kanıt sunmadı.

Bu konuyla ilgili 2013 yılında bazı çalışmalar yürüten bir grup araştırmacı ise bu 'balon yöntemi'nin ardında kısmen elektrik alanlarının yatıyor olabileceği fikrini ortaya atmıştı. Morley ve Roberts'ın araştırmalara başlama nedeni de örümceklerin bu elektrik alanlarına ve elektriksel dalgalanmalara gerçekten tepki verip vermediklerini görmekti.

Araştırmalar kapsamında Erigone cinsi örümcek yakalayan ve hava hareketi ya da atmosfer elektriği gibi uyarıcıların yer almadığı bir deney ortamı hazırlayan Morley ve Roberts, yapay bir elektrik alanı oluşturup örümceğin tepkilerini gözlemlemeye başladılar.

Deneye tabi tutulan örümcekler yapay elektrik alanı açıldığında gerçekten de havalanmaya başladılar. Örümceğin havalanmasını sağlayan tek şey de elektrik alanındaki elektrostatik kuvvetlerdi. Saçınıza balon sürttüğünüz zaman saçınız dikleşir. Tıpkı saçınızın dikleşmesi gibi örümceğin havalanmasını sağlayan da aynı kuvvettir.

Örümcekler yapay elektrik alanı kapandığı zaman yavaşça aşağıya doğru kaymaya başlıyor; alan yeniden açıldığında ise yukarıya doğru hareketlenmeye başlıyorlardı. 'Balon yöntemi' ve elektrik alanları arasındaki ilişki hakkında konuşan Morley şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bir örümceği havalandırmak için elektrik alanına ihtiyaç var mı bilmiyoruz. Ama bunu yapmak için elektrik alanının yeterli olduğunu biliyoruz.

Örümceklerin vücutlarındaki duyarlı kıllar (trichobothria) elektrik alanlarına tepki olarak harekete geçiyorlar ve araştırmacılara göre örümcekler atmosferdeki potansiyel gradyanları bu şekilde fark edebiliyorlar.

Örümcekler hakkında çok şey öğrenmiş olmamıza rağmen bu tür araştırmalar aslında örümceklerin sekiz bacaklarında daha nice marifetlerinin olduğunu bize gösteriyor.

Konuyla ilgili olarak Bristol Üniversitesi'nin aşağıdaki videosu izlenebilir (İngilizce):

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Bilim Budur! 6
  • İnanılmaz 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 16:30:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7278

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Bowler, et al. Örümcekler Havalanmak İçin Elektrik Alanı Kullanıyorlar!. (13 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7278
Bowler, J., Sakmar, Ö., Özdil, A. Ş. (2018, July 13). Örümcekler Havalanmak İçin Elektrik Alanı Kullanıyorlar!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7278
J. Bowler, et al. “Örümcekler Havalanmak İçin Elektrik Alanı Kullanıyorlar!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Ömer Sakmar, Evrim Ağacı, 13 Jul. 2018, https://evrimagaci.org/s/7278.
Bowler, Jacinta. Sakmar, Ömer. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Örümcekler Havalanmak İçin Elektrik Alanı Kullanıyorlar!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Ömer Sakmar. Evrim Ağacı, July 13, 2018. https://evrimagaci.org/s/7278.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close