Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bazı Balinalar Sanıldığından Çok Daha Uzun Yaşıyor Olabilir!

3 dakika
72
Bazı Balinalar Sanıldığından Çok Daha Uzun Yaşıyor Olabilir! Science
Tüm Reklamları Kapat

Balinalar, memeliler uzun yaşam rekorunu elinde tutan şampiyonlardır. Bazı balina türleri 100 yaşını görebilirken uzmanlar bir Grönland balinasının 211. doğum gününü kutladığını bile söylüyor. Ancak balinaların yaşam sürelerine dair tahminler genellikle nadir bulunan doku örneklerine dayanır ve bunu yorumlanması o kadar da kolay değildir.

Science Advances dergisinde yayınlanan bir çalışma, bu soruna iyi bir çözüm bulmuş olabilir. On yıllara yayılan fotoğraf kayıtlarını, hayat sigortası şirketlerinin ömür beklentisini belirlemek için kullandıkları istatistiksel yaklaşımla birleştiren araştırmacılar, en az bir balina türünün beklediklerinden neredeyse iki kat daha uzun süre yaşadığı sonucuna vardı.[1] Çalışma, diğer balina türlerinin de ömür beklentilerini aşabileceğini öne sürüyor. Çalışmayla bağlantısı olmayan Oregon Eyalet Üniversitesi deniz memelileri biyoloğu C. Scott Baker, şöyle yorumluyor:

Yazarların burada yaptıkları oldukça etkileyici. Elde ettikleri sonuçlar için oldukça iyi bir gerekçe sunuyorlar.

Araştırmacılar, balinaların yaşını tahmin etmek için birden fazla yöntem denedi. Bu yöntemler arasında, her yıl biriken kulak kiri katmanlarının "ağaç halkası" gibi sayılması ve göz proteinlerinde düzenli bir hızda gerçekleşen kimyasal dönüşümlerin ölçülmesi gibi yöntemler bulunuyor. Ekip, ayrıca balinaların yağ dokularında saplanıp kalmış zıpkın uçları gibi tarihsel kayıtları da kullandı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu veriler, Kuzey Kutbu'nda yaşayan ve planktonla beslenen Grönland balinasının (Balaena mysticetus) yaşam süresi konusunda lider olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, mavi balina, oluklu balina ve beyaz balina gibi diğer türlerin yaşı da 100 yılı aşabiliyor.

Ancak bu analizler için gerekli olan örnekler çoğunlukla yeni ölmüş balinadan alınması gerektiği için bu örnekleri elde etmek zor olabiliyor. Kulak kiri gibi daha genel yöntemler ise tüm türlerde her zaman çalışmıyor. Alaska Fairbanks Üniversitesi'nden ekolog Greg Breed, 20. yüzyılda balinaların yoğun bir şekilde avlandığını, bu yüzden birçok türün büyük ve yaşlı bireylerinin neredeyse hepsinin öldürüldüğünü de belirtiyor. Bugün hayatta olan balinaların çoğu oldukça genç olduğu için hayatta kalan yaşlı balinaları tespit etmek de oldukça güçleşiyor.

Breed ve ekibi, bu zorlukların üstesinden gelmek için her ikisi de geçmişte yoğun bir şekilde avlanmış olan iki gerçek balina türü olan Buzul Balinası (Eubalaena glacialis) ve gerçek güney balinası (Eubalaena australis) türlerinin yaşam sürelerini tahmin etmek için istatistiksel analiz yöntemlerini kullandı. Araştırmacılar, ölü balinalardan örnek almak yerine, 1970'lere kadar uzanan fotoğraf kataloglarını kullanmaya karar verdi. Bu kayıtlardaki balinaların hangi tür olduğu tek tek tanımlanabildiği için bir balinanın ne zaman öldüğü yaklaşık olarak anlaşılabiliyordu.

Araştırmacılar, bu verileri anlamlandırmak için bir popülasyonun hangi yaşlara kadar hayatta kalabileceğini tahmin etmekte kullanılan istatistiksel modelleri kullandı. En iyi sonuçları veren model, insan ömrünü tahmin etmek ve hayat sigortası primlerini ayarlamak için kullanılan bir modeldi.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçlar, gerçek güney balinalarının ortalama yaşam süresinin yaklaşık 73 yıl olduğunu ve popülasyonun %10'unun 132 yaşını aşabileceğini ortaya koydu. Buna karşılık, önceki kaba tahminler bu balinaların maksimum yaşam süresini 70-80 yıl olarak öngörüyordu. Breed, gerçek güney balinaları sandığımızdan çok daha uzun yaşadığını belirtiyor.

Ancak buzul balinaları geçmişteki katliamların etkilerinden kurtulamadığı için nesilleri tehlike altındadır. Bu tür, ABD’nin doğu kıyıları gibi yoğun insan nüfusunun bulunduğu kıyı bölgelerinde yaşadığı için güneydeki akrabalarından daha savunmasız olabilir. Ekip, buzul balinalarının ortalama yaşam süresinin 22 yıl olduğunu ve sadece %10'unun 47 yaşını aşmasının muhtemel olduğunu tahmin ediyor. Araştırmacılar, istatistiklerin bu kadar kötü olmasının bir diğer nedeninin balinaların gemi çarpması ve balıkçılıkta kullanılan ekipmanlara dolanıp ölmeleri nedeniyle yaşadıkları can kayıpları olduğunu söylüyor.

Kuzeydoğu Ohio Tıp Üniversitesi’nden ve balinaların yaşlanmasını inceleyen anatomist Hans Thewissen şöyle anlatıyor:

Bu çalışmayı son derece ilgi çekici buluyorum. Bu balinalar bazı açılardan sürüngen gibi davranıyorlar. Buna rağmen diğer memelilere daha çok benziyorlar. Bu yüzden 100 yıldan fazla yaşamaları oldukça şaşırtıcı.

Araştırmacılar, Grönland balinalarının bu kadar uzun yaşamalarının nedeninin tembel olmaları olduğunu belirtiyor. Yavaş yüzüyorlar, yavaş olgunlaşıyorlar ve memeli standartlarına göre yavaş bir metabolizmaları var.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Breed, gerçek güney balinaları için buldukları sonucun diğer balina türleri için de geçerli olabileceğini ancak diğer büyük balinaların ne kadar yaşadığını bilmediklerini söylüyor. Diğer türler, mevcut verilerin gösterdiğinden çok daha uzun yaşıyor olsa da geçmişteki balina avcılığı bunu görmemizin önüne geçmiş olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/12/2024 14:52:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19380

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jüpiter
Yüzey
Keşif
Psikoterapi
Antropoloji
İnsan
Antik
Mitler Ve Gerçekler
Doğru
Duygu
Zehir
Lipit
Nötron Yıldızı
Türkiye
Farmakoloji
Deniz
Dinozorlar
Yiyecek
Taksonomik Sınıflandırma
Kalori
Sinaps
Önyargı
Bitkiler
Oksijen
Nörobilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Bazı Balinalar Sanıldığından Çok Daha Uzun Yaşıyor Olabilir!. (24 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19380
Derin, U. (2024, December 24). Bazı Balinalar Sanıldığından Çok Daha Uzun Yaşıyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/19380
U. Derin. “Bazı Balinalar Sanıldığından Çok Daha Uzun Yaşıyor Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 24 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19380.
Derin, Ufuk. “Bazı Balinalar Sanıldığından Çok Daha Uzun Yaşıyor Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 24, 2024. https://evrimagaci.org/s/19380.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close