Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Organizma Diriltme Deneyleri: Kafayı Vücuttan Ayırdıktan Sonra Canlı Tutabilir miyiz?

1 dakika
15,840
Organizma Diriltme Deneyleri: Kafayı Vücuttan Ayırdıktan Sonra Canlı Tutabilir miyiz? Pinterest
Tüm Reklamları Kapat

Uyarı: Metin içerisindeki "physiology" sözcüğü birkaç yerde "psikoloji" olarak çevrilmiştir. Doğrusu "fizyoloji" olmalıdır. Fizyoloji, en kısa tabiriyle bir canlının doku ve organlarının çalışma prensiplerini ve birbirleriyle olan ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. 

Organizma Diriltme Deneyleri (Organism Resurrection Experiments), 1939-1940 yılları arasında Moskova'da çok gizli olarak yürütülmüş deneylerdir. Deneyde başı kopmuş bir köpeğin kalbi, akciğerleri ve başı vücudunda olmadan yaşatılmıştır. Bu deneyler dönemin ünlü Rus doktorlarından Sergei Brukhonenko ve Boris Levinovsky tarafından yürütülmüştür.

1940 yılında yayınlanan deney kayıtları, Prelinger Arşivleri üzerinden halka açık bir şekilde paylaşılmıştır. Deneylerde, otojektör (İng: "autojector") adı verilen bir kalp-akciğer makinası kullanılmaktadır. Bu cihaz, günümüzdeki kalp cihazları veya böbrek diyaliz cihazlarına benzer bir şekilde çalışmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Deneyler, canlılığın mekanistik doğasını net bir şekilde ispatlamaktadır. Yaşam, tamamen doğal süreçlere bağlı olarak vardır ve bu şekilde varlığını sürdürmektedir. Canlıların fizik-üstü hiçbir yapısı yoktur. Canlılığın sahip olduğu bu yalın mekanistik doğayı öğrenebilirsek, her türlü müdahalede bulunabilir ve yaşam-ölüm alanlarının iki tarafına da etki edebiliriz. 

Yukarıda izlediğiniz videoda sesini duyduğunuz kişi ise İngiliz evrimsel biyolog Profesör John Burdon Sanderson Haldane. Kısaca "J.B.S. Haldane", gelmiş geçmiş en parlak evrimsel biyologlardan birisidir. 1937 yılında Ulusal Lejyon Grubu Onuru'na, 1952'de Darwin Madalyası'na, 1961'de Feltirinelli Ödülü'ne, 1958 yılında Darwin-Wallace Madalyası'na layık görülmüştür. Nobel Ödüllü Peter Medawar onu "döneminin en zeki insanı" olarak tanımlamıştır. Dünyaca ünlü bilim-kurgu yazarı Arthur C. Clarke ise "kendi neslinin muhtemelen en parlak bilim savunucusu" olarak nitelemektedir.

Haldane ömrü boyunca Cambridge Üniverstiesi'nde, Berkeley Kaliforniya Üniversitesi'nde, University College London'da görev almıştır; Oxford Üniversitesi'nde okumuştur. John Maynard Smith gibi evrimsel biyolojinin babaları arasında yer alan bir kişinin akademik danışmanlığını yapmıştır. Haldane, popülasyon genetiği ve enzimoloji alanında yaptığı çalışmalarla bilime yön vermiş bir isimdir. 

Bu deneyde, "çılgınca" sayılabilecek bir işe kalkışmış ve üstesinden başarıyla gelinmiştir. Günümüz etik kuralları gereği bu deneylerin tekrarlanması yasak olsa da, bu kayıtlar günümüze kadar ulaşarak bilimsel bilgilerimize önemli veriler katmayı başarmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

İyi seyirler.

Teşekkür: Bu videoyu altyazılandıran Yaşamın Kökeni (The Origin of Life) sayfasına teşekkür ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
33
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 26
  • Bilim Budur! 12
  • Tebrikler! 3
  • Korkutucu! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 11:50:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7649

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Organizma Diriltme Deneyleri: Kafayı Vücuttan Ayırdıktan Sonra Canlı Tutabilir miyiz?. (11 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7649
Bakırcı, Ç. M. (2015, April 11). Organizma Diriltme Deneyleri: Kafayı Vücuttan Ayırdıktan Sonra Canlı Tutabilir miyiz?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7649
Ç. M. Bakırcı. “Organizma Diriltme Deneyleri: Kafayı Vücuttan Ayırdıktan Sonra Canlı Tutabilir miyiz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Apr. 2015, https://evrimagaci.org/s/7649.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Organizma Diriltme Deneyleri: Kafayı Vücuttan Ayırdıktan Sonra Canlı Tutabilir miyiz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 11, 2015. https://evrimagaci.org/s/7649.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close