Organizma Diriltme Deneyleri: Kafayı Vücuttan Ayırdıktan Sonra Canlı Tutabilir miyiz?
Uyarı: Metin içerisindeki "physiology" sözcüğü birkaç yerde "psikoloji" olarak çevrilmiştir. Doğrusu "fizyoloji" olmalıdır. Fizyoloji, en kısa tabiriyle bir canlının doku ve organlarının çalışma prensiplerini ve birbirleriyle olan ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır.
Organizma Diriltme Deneyleri (Organism Resurrection Experiments), 1939-1940 yılları arasında Moskova'da çok gizli olarak yürütülmüş deneylerdir. Deneyde başı kopmuş bir köpeğin kalbi, akciğerleri ve başı vücudunda olmadan yaşatılmıştır. Bu deneyler dönemin ünlü Rus doktorlarından Sergei Brukhonenko ve Boris Levinovsky tarafından yürütülmüştür.
1940 yılında yayınlanan deney kayıtları, Prelinger Arşivleri üzerinden halka açık bir şekilde paylaşılmıştır. Deneylerde, otojektör (İng: "autojector") adı verilen bir kalp-akciğer makinası kullanılmaktadır. Bu cihaz, günümüzdeki kalp cihazları veya böbrek diyaliz cihazlarına benzer bir şekilde çalışmaktadır.
Deneyler, canlılığın mekanistik doğasını net bir şekilde ispatlamaktadır. Yaşam, tamamen doğal süreçlere bağlı olarak vardır ve bu şekilde varlığını sürdürmektedir. Canlıların fizik-üstü hiçbir yapısı yoktur. Canlılığın sahip olduğu bu yalın mekanistik doğayı öğrenebilirsek, her türlü müdahalede bulunabilir ve yaşam-ölüm alanlarının iki tarafına da etki edebiliriz.
Yukarıda izlediğiniz videoda sesini duyduğunuz kişi ise İngiliz evrimsel biyolog Profesör John Burdon Sanderson Haldane. Kısaca "J.B.S. Haldane", gelmiş geçmiş en parlak evrimsel biyologlardan birisidir. 1937 yılında Ulusal Lejyon Grubu Onuru'na, 1952'de Darwin Madalyası'na, 1961'de Feltirinelli Ödülü'ne, 1958 yılında Darwin-Wallace Madalyası'na layık görülmüştür. Nobel Ödüllü Peter Medawar onu "döneminin en zeki insanı" olarak tanımlamıştır. Dünyaca ünlü bilim-kurgu yazarı Arthur C. Clarke ise "kendi neslinin muhtemelen en parlak bilim savunucusu" olarak nitelemektedir.
Haldane ömrü boyunca Cambridge Üniverstiesi'nde, Berkeley Kaliforniya Üniversitesi'nde, University College London'da görev almıştır; Oxford Üniversitesi'nde okumuştur. John Maynard Smith gibi evrimsel biyolojinin babaları arasında yer alan bir kişinin akademik danışmanlığını yapmıştır. Haldane, popülasyon genetiği ve enzimoloji alanında yaptığı çalışmalarla bilime yön vermiş bir isimdir.
Bu deneyde, "çılgınca" sayılabilecek bir işe kalkışmış ve üstesinden başarıyla gelinmiştir. Günümüz etik kuralları gereği bu deneylerin tekrarlanması yasak olsa da, bu kayıtlar günümüze kadar ulaşarak bilimsel bilgilerimize önemli veriler katmayı başarmıştır.
İyi seyirler.
Teşekkür: Bu videoyu altyazılandıran Yaşamın Kökeni (The Origin of Life) sayfasına teşekkür ederiz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 26
- 12
- 3
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/12/2024 08:27:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7649
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.