Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kaslarınız Yaşlandıkça Nasıl Değişiyor? İleri Yaşta Kas Geliştirmek Neden Daha Zor?

5 dakika
1,324
Kaslarınız Yaşlandıkça Nasıl Değişiyor? İleri Yaşta Kas Geliştirmek Neden Daha Zor? Living Maples
Tüm Reklamları Kapat

İnsanın atletik becerilerinin zirvesini görmek için belki de en iyi yol Olimpiyat Oyunları'nı seyretmektir. Fakat Olimpiyat Oyunları'nda ve neredeyse diğer tüm profesyonel spor müsabakalarında 40 yaşının üzerinde birini nadiren görebilirsiniz. 50 yaş üstünü ise neredeyse hiç görmezsiniz. Bunun sebebi, dünyada geçirdiğiniz her yılla beraber vücudunuzun yaşlanması ve kaslarınızın egzersizlere eskisi gibi yanıt verememesidir.

Yaşlı insanlarda egzersiz, güç antrenmanı ve diyetin sağlık açısından faydalarını araştıran bir grup bilim insanı; yaşlı insanların egzersize nasıl yanıt verdiğini araştırdı ve dirençten veya güç antrenmanından sonra kas hacminin artmasına sebep olan temel biyolojik mekanizmaları anlamaya çalıştı.[1]

Yaşlı ve genç kimselerin kasları aslında aynı şekilde gelişir. Fakat yaş aldıkça egzersizi kasa dönüştüren biyolojik süreçlerin çoğunun etkisi azalır. Bu durum yaşlı insanların güç kazanmasını zorlaştırır, fakat insanların yaş aldıkça egzersiz yapmaya devam etmesini daha önemli kılar.

Tüm Reklamları Kapat

Ağırlık kaldırma, şınav çekme ve diğer güç antrenmanı egzersizleri kasları hacim ve güç bakımından geliştirir.
Ağırlık kaldırma, şınav çekme ve diğer güç antrenmanı egzersizleri kasları hacim ve güç bakımından geliştirir.
The Conversation

Vücut Nasıl Kas Oluşturur?

Araştırmanın üzerinde çalıştığı egzersiz, kişiye güç kazandıracak türden bir egzersizdir. Güç arttırıcı antrenmanlar, ağırlık kaldırma ve koşu bandı veya spor aletleri kullanılarak yapılan direnç antrenmanlarının yanı sıra şınav ve mekik gibi egzersizleri de içerir.

Güç antrenmanı yaptığınızda başta yapması zor olan egzersizler, zamanla kaslarınızın gücü ve hacmi arttıkça daha kolay hale gelir. Bu sürece hipertrofi denir. Daha hacimli kasların daha büyük kas lifleri ve hücreleri vardır. Bunlar daha ağır yükler kaldırmanıza yardımcı olur. Antrenmana devam ettikçe ve kaslarınız büyüyüp güçlendikçe egzersizlerin zorluğunu ve ağırlığını arttırmaya devam edebilirsiniz.

Antrenman yapmanın kasları geliştirdiğini görmek kolaydır, fakat direnç antrenmanları sonucunda kaslar hacim ve güç bakımından geliştikçe hücrelere ne oluyor?

Kaslar uzuvlarınızı ve vücudunuzu kasılıp gevşeyerek hareket ettirir.
Kaslar uzuvlarınızı ve vücudunuzu kasılıp gevşeyerek hareket ettirir.
The Conversation

Vücudunuzu her hareket ettirdiğinizde bunu kaslarınızı uzatıp kısaltarak yapıyorsunuz. Bu sürece kasılma denir. Kaslar güç ve hareket üretmek için bu şekilde enerji harcarlar. Kasınız her kasıldığında, özellikle kasılmayı sağlamak için ağırlık kaldırma gibi ağır bir egzersiz yaptığınızda kasılma eylemi kaslarınızda çeşitli kimyasalların seviyelerinde değişikliklere sebep olur.[2] Kimyasal değişimlere ek olarak kas hücrelerinin yüzeyinde bir kası hareket ettirdiğinizi, güç ürettiğinizi veya kas içindeki biyokimyasal mekanizmayı başka bir şekilde değiştirdiğinizi algılayan özel reseptörler vardır.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Sağlıklı, genç bir insanda bu kimyasal ve mekanik duyu sistemleri kas hareketi algıladığında kas içinde belli sayıda özel kimyasal yollar etkinleştirirler. Bu yollar sırayla kas liflerine katılan proteinlerin üretimini tetikler ve kasın hacimsel olarak büyümesini sağlar.

Bu hücresel yollar aynı zamanda kasların kasılma mekanizmasını oluşturan hücrelerdeki belirli proteinleri kodlayan genleri etkinleştirir. Bu gen etkinleşmesi, genlerin tek periyotluk direnç antrenmanı sonrası birkaç saat boyunca etkinleşip devre dışı bırakıldığı daha uzun vadeli bir süreçtir.[4]

Bu egzersiz sebepli değişimlerin çoğunun genel etkisi kaslarınızın gelişmesini sağlamaktır. Kas gelişiminin biyolojisi hakkında daha fazla bilgi için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Yaşlanma Sürecinde Kaslara Neler Oluyor?

Genç yaşlı fark etmeksizin tüm insanların temel biyolojisi aşağı yukarı aynı olsa da profesyonel sporlarda yaşlı bireylerin eksikliğinin arkasında yatan nedenler vardır. Peki bir kişi yaşlandıkça kaslarında hangi değişimler gerçekleşir?

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bahsedilen araştırmada genç bir kasta çok az egzersizin bile kas gelişimini tetikleyen süreçler için güçlü sinyaller ürettiğini bulundu.[5] Yaşlı insanların kaslarında ise belli miktar bir egzersizde kasların gelişimini sağlayan sinyaller çok daha zayıftı.[6] Bu değişimler kişi 50 yaşlarına geldiğinde başlıyor ve zaman geçtikçe daha aşikâr hale geliyordu.

Son çalışmada sinyallerdeki değişimlere gendeki herhangi bir değişimin eşlik edip etmediği ve bu değişimlerin kaç tanesinin egzersize yanıt verdiği de araştırıldı. Direnç egzersizine yanıt olarak binlerce gendeki değişimleri ölçmeye olanak sağlayan bir tekniği kullanarak genç kimseler egzersiz yaptığında 150'den fazla genin ifadesinde değişimler olduğu tespit edildi. Yaşça daha büyük kişilere bakıldığında ise yalnızca 42 genin ifadesinde değişimler bulundu.[7] Gen ifadesindeki bu değişim, kısmen de olsa genç ve yaşlı insanların güç antrenmanlarına nasıl yanıt verdiği konusundaki gözle görülür farklılığı açıklıyor gibi görünüyor.

Güç antrenmanı formunuzu korumaya yardımcı olur ve yaş aldıkça yapmayı sevdiğiniz diğer şeyleri yapmaya devam etmenizi sağlar.
Güç antrenmanı formunuzu korumaya yardımcı olur ve yaş aldıkça yapmayı sevdiğiniz diğer şeyleri yapmaya devam etmenizi sağlar.
The Conversation

Yaşlandıkça Formda Kalmak

Yaşça büyük yetişkinlerin güç antrenmanına nasıl yanıt verdiği hakkındaki tüm çeşitli moleküler farklılıkları bir araya getirdiğinizde sonuç, yaşlı insanların genç insanlar kadar kas hacmi kazanamadığı oluyor.[8]

Fakat bu gerçek, yaşlı kimseleri egzersiz yapmaktan caydırmamalıdır. Aksine, yaşlandıkça daha fazla egzersiz yapmak için sizi cesaretlendirmelidir! Çünkü egzersizler, yaşlıların sağlıkları için yapabileceği en önemli aktivitelerden biridir.[9] Araştırmacıların yaptığı çalışma açıkça gösteriyor ki antrenmana yanıtlar yaşla azalsa da hiçbir şekilde sıfıra inmiyor.

Hareket sorunları olan yaşlı insanların aerobik egzersizler ve direnç egzersizlerine katılım sağlamasının ise engelli hale gelme riskini %20'ye kadar azalttığı gösterildi.[10] Bunun yanı sıra fiziksel olarak güçsüz olan kimselerin de aynı egzersiz programını uyguladığında engelli hale gelme riskinde %20'lik bir azalma tespit edildi.[11]

Yaş bakımından daha genç insanlar, kendilerinden yaşça büyük kişilere kıyasla daha fazla güçlenip kas yapabilse de yaşlı kişiler yine de egzersizden gelişmiş güç, iyileşmiş fiziksel işlev ve daha az engelli hale gelme riski dahil pek çok fayda görüyorlar. Bu yüzden, bir dahaki egzersiziniz sırasında ter dökerken hareketliliği ve yaşam boyu sağlıklı kalmayı amaçladığınızı unutmayın!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Egzersizler, yaşlıların sağlıkları için yapabileceği en önemli aktivitelerden biridir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:43:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16587

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Fielding, et al. Kaslarınız Yaşlandıkça Nasıl Değişiyor? İleri Yaşta Kas Geliştirmek Neden Daha Zor?. (31 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16587
Fielding, R., Özkardeş, H. N., Alparslan, E. (2024, January 31). Kaslarınız Yaşlandıkça Nasıl Değişiyor? İleri Yaşta Kas Geliştirmek Neden Daha Zor?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16587
R. Fielding, et al. “Kaslarınız Yaşlandıkça Nasıl Değişiyor? İleri Yaşta Kas Geliştirmek Neden Daha Zor?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Havva Nur Özkardeş, Evrim Ağacı, 31 Jan. 2024, https://evrimagaci.org/s/16587.
Fielding, Roger. Özkardeş, Havva Nur. Alparslan, Eda. “Kaslarınız Yaşlandıkça Nasıl Değişiyor? İleri Yaşta Kas Geliştirmek Neden Daha Zor?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Havva Nur Özkardeş. Evrim Ağacı, January 31, 2024. https://evrimagaci.org/s/16587.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close