Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bölgesel Zayıflama: Sadece Belli Vücut Bölgelerini Zayıflatmak Mümkün mü? Yoksa Zayıflama, Vücut Genelinde mi Yaşanmak Zorundadır?

3 dakika
14,369
Bölgesel Zayıflama: Sadece Belli Vücut Bölgelerini Zayıflatmak Mümkün mü? Yoksa Zayıflama, Vücut Genelinde mi Yaşanmak Zorundadır? Renew Medical Centers
Tüm Reklamları Kapat

İnsanların büyük çoğunluğu, vücutlarının belli bir bölümündeki fazla yağlanmadan şikayetçidir; hatta bu yazıyı okuyorsanız, belki siz de bundan şikayetçisinizdir. Özellikle günümüzde sürdürülen düzensiz beslenme alışkanlıkları sonucunda, "Her şey iyi de şu göbeği nasıl eritebilirim?" ya da "Şu basenlerim gitse yeter!" gibi şikayetleri daha fazla duyar olduk. Peki gerçekten sadece spesifik bölgeleri hedef alarak zayıflamak mümkün müdür? Yani gerçekten "bölgesel zayıflama" diye bir şey var mı, yoksa zayıflama vücut genelinde olması gereken bir yıkım süreci mi?

Vücudun Sadece İstenilen Bölgesi Zayıflatılabilir mi?

Kısa cevap verecek olursak: Hayır, bölgesel zayıflama diye bir şey bilimsel olarak yoktur. Vücudumuzun sadece bir bölümünün yağ kaybetmesi ve istenilen şekle girmesi fikir olarak harika görünse de bilimsel çalışmaların kanıtları bu yargıyı pek desteklememektedir. Bunu daha iyi anlamak için yağların nasıl depolandığına, daha önemlisi nasıl yakıldığına bakmamız gerekir.

İnsanların vücutlarının bazı bölgelerinde diğer bölgelere göre daha fazla yağ depolandığı bilimsel bir gerçektir. Çünkü bazı bölgeler gerçekten de yağ depolamaya daha müsaittir. Bu müsaitlik durumu; kişinin yaşına, cinsiyetine, genetik kodlarına ve yaşam tarzına göre değişmektedir. Örneğin kadınların vücutlarındaki yağ yüzdesi erkeklerinkinden fazladır ve kadınlar fazla yağı kalçalarında ve uyluklarında depolamaya daha yatkındırlar (özellikle de çocuk doğurma dönemlerinde). Daha sonra, menopoz öncesinde ve menopoz dönemlerinde hormonal değişimler, bu fazla yağın bel çevresine yayılmasına yol açabilir. Aynı şekilde erkekler de bütün hayatları boyunca fazla yağı bel bölgesinde depolamaya yatkındırlar.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Quora

Vücudumuzda depolanan yağlar, trigliserid formundadırlar. Bu trigliseridler serbest yağ asitlerinden ve gliserolden oluşmaktadır. Herhangi bir enerji gereksiniminde (ki bu gereksinim egzersizden ya da yetersiz kalori alımından gerçekleşebilir), bu yağlar parçalanarak serbest yağ asitlerine ve gliserole dönüşerek, kan dolaşımına katılır. Yağ asidi ve gliserol de kas hücreleri tarafından enerji kaynağı olarak kullanılır.

Buradaki asıl önemli nokta, kan dolaşımına katılan bu moleküllerin nereden geldiğinin bir öneminin olmamasıdır. Yani sizin kalçanızı zayıflatmak için yaptığınız egzersiz, kolunuzdaki yağların yakılmasına neden olabilir.

Bunu gösteren bilimsel çalışmalardan birinde 24 katılımcı, 6 hafta boyunca karın bölgesini hedef alan egzersizler yapmıştır; ancak 6 hafta sonunda katılımcıların hiçbirinde bel çevresindeki yağın azalmadığı görülmüştür.[2] Bir diğer çalışmada ise 104 katılımcıdan oluşan bir grup, 12 hafta boyunca dominant olmayan kollarını hedef alan egzersizler yaptılar. Sonuçta araştırmacılar, katılımcılarda genel bir yağ kaybının olduğunu, ancak bu kaybın sadece çalışılan koldan olmadığını tespit ettiler.[3]

Bölgesel zayıflamayı destekleyen çok az sayıda bazı bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Bunlardan biri, sadece 10 kişi üzerinde yapılmıştır ve çalışan kaslara yakın bölgelerde daha fazla yağ kaybı olabileceğini göstermiştir.[4] Ancak belirttiğimiz gibi bu çalışmaların sayısı azdır ve katılımcı sayısının kısıtlı olduğu, küçük örnek gruplar üzerinde yapılmıştır.

Sonuç

Sonuç olarak bölgesel zayıflama diye bir şey bilimsel olarak geçerli olmasa da bir bölgedeki kas gruplarını çalıştırarak o bölgedeki kasları şekillendirmek mümkündür. Spor aleti üreticileri hala bölgesel zayıflamanın mümkün olabileceğini söylese de bahsettikleri şey gerçek anlamda bir bölgesel zayıflama değildir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 21
  • Üzücü! 11
  • Bilim Budur! 3
  • İnanılmaz 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:08:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10960

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Çolak, et al. Bölgesel Zayıflama: Sadece Belli Vücut Bölgelerini Zayıflatmak Mümkün mü? Yoksa Zayıflama, Vücut Genelinde mi Yaşanmak Zorundadır?. (10 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10960
Çolak, C., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 10). Bölgesel Zayıflama: Sadece Belli Vücut Bölgelerini Zayıflatmak Mümkün mü? Yoksa Zayıflama, Vücut Genelinde mi Yaşanmak Zorundadır?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/10960
C. Çolak, et al. “Bölgesel Zayıflama: Sadece Belli Vücut Bölgelerini Zayıflatmak Mümkün mü? Yoksa Zayıflama, Vücut Genelinde mi Yaşanmak Zorundadır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10960.
Çolak, Canberk. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bölgesel Zayıflama: Sadece Belli Vücut Bölgelerini Zayıflatmak Mümkün mü? Yoksa Zayıflama, Vücut Genelinde mi Yaşanmak Zorundadır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 10, 2021. https://evrimagaci.org/s/10960.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close