Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Öpüşmenin Kökeni, Büyük Maymunların Tımar Davranışından Geliyor Olabilir!

2 dakika
1,456
Öpüşmenin Kökeni, Büyük Maymunların Tımar Davranışından Geliyor Olabilir! Phys.org
Tüm Reklamları Kapat

Evolutionary Anthropology dergisinde yayımlanan bir makalede Warwick Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi insanlarda öpüşmenin atasal büyük maymunların tımar davranışlarından evrimleşmiş olabileceğini öne sürüyor.

Bir öpücük yalnızca bir öpücük gibi görünebilir; ancak nerede ve ne zaman gerçekleştiğine göre kültürel gelenekler ve tarihsel bağlam önem kazanır. Kimin nerede, ne zaman ve nasıl öpüşebileceğine dair kuralları toplumlar uzun zaman önce belirlemiştir.

Antik Roma’da, bireyler arasındaki ilişkiye göre farklı anlamlar taşıyan çeşitli öpücük türleri vardı. Örneğin, "osculum" yanaktan yanağa verilen öpücük, "basium" dudaktan verilen, ancak cinsel bir anlam taşımayan öpücük ve "savium" ise erotik öpücüktü.

Tüm Reklamları Kapat

Öpücükler sadece bununla da sınırlı değildir. Saygı göstermek için yüzük, el ya da ayak öpmenin yanı sıra törensel ve dini öpüşmelerin de uzun bir geçmişi vardır. Düğün öpücüğü, doğum günü öpücüğü, yeni yıl öpücüğü, ökseotu altında öpüşme veya iyi şans için öpücük gönderme gibi birçok geleneksel öpücük türü saymak mümkün.

Öpüşme gelenekleri kültürler arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Avrupa'nın bazı bölgelerinde yanaktan yanağa iki öpücük standart bir selamlaşma biçimiyken, bazı bölgelerde üç öpücük beklenir. Belçika’da ise yalnızca bir öpücükle selamlaşılır. Bu öpücükler genellikle cinsiyetler arasında veya kadınlar arasında olurken, Avrupalı erkekler diğer erkekleri öpmeyi genellikle yakın akrabalarıyla sınırlandırır. Umman’da ise beyler arasındaki tokalaşmanın ardından burun öpücüğü yaygındır.

Öpücük, sevgi, yakınlık ya da sosyal bağ kurma işaretlerini iyi düzenlenmiş bir şekilde göstermenin çok yönlü bir yöntemidir, ancak öpüşmenin nasıl başladığı devam eden bir tartışmadır. Bazı çalışmalar, kökenini bebek emzirme veya yiyecekleri önceden çiğneyip bebeklere verme gibi besleyici bakım davranışlarına dayandırırken, diğer hipotezler ise öpüşmeyi bir uyumluluk testi olarak görüyor. Bu hipoteze göre, öpüşme mikroflorayı inceleyerek genetik sağlığı test etmek için gelişmiş biyolojik bir mekanizma.

Warwick Üniversitesi’nden Adriano R. Lameira liderliğindeki bir araştırma ekibi, öpüşmenin aslında insanlarda, büyük maymunların sosyal bağ kurmak için yaptığı tımar davranışlarından evrimleşmiş olabileceğini öne sürüyor. "Tımarcının son öpücüğü hipotezi" olarak adlandırılan bu görüşe göre, büyük maymunlar tımar sırasında dudaklarını uzatıp hafifçe emerek bir kapanış hareketi yapıyor ve bu davranış, günümüzdeki öpüşmenin formuna ve işlevine oldukça benziyor.

Tüm Reklamları Kapat

Eskiden büyük maymunların yaptığı gibi, insanlar da birbirlerinin tüylerini ayıklamak ve temizlemek için uzun tımar seanslarına ihtiyaç duyuyordu. Ancak, evrim sürecinde insanların vücut tüylerinin azalmasıyla, bu seanslar zamanla gereksiz hale geldi. Yine de tımarın hijyenik amacı zayıflarken, sosyal bağ kurma ve yakınlaşma ihtiyacı devam etti. İşte bu noktada, tımar sırasında gerçekleşen dudak teması, yani o “son öpücük” davranışı kalıcı hale geldi.

Araştırmacılar, bu hipotezi desteklemek için farklı maymun türlerinin tımar davranışlarını daha detaylı incelemenin yararlı olacağını düşünüyor. Ayrıca, kürk yoğunluklarının farklılık gösterdiği maymun popülasyonlarında tımarın nasıl değiştiğine bakmak, öpüşmenin evrimsel kökeni hakkında daha fazla fikir verebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
27
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 11
  • İnanılmaz 4
  • Tebrikler! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 06:00:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18912

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Öpüşmenin Kökeni, Büyük Maymunların Tımar Davranışından Geliyor Olabilir!. (11 Kasım 2024). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18912
Derin, U., Derin, U. (2024, November 11). Öpüşmenin Kökeni, Büyük Maymunların Tımar Davranışından Geliyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/18912
U. Derin, et al. “Öpüşmenin Kökeni, Büyük Maymunların Tımar Davranışından Geliyor Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 11 Nov. 2024, https://evrimagaci.org/s/18912.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Öpüşmenin Kökeni, Büyük Maymunların Tımar Davranışından Geliyor Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, November 11, 2024. https://evrimagaci.org/s/18912.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close