Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Olumsuz Deneyim Farelerde Empati Yeteneğini Etkiliyor!

3 dakika
66
Olumsuz Deneyim Farelerde Empati Yeteneğini Etkiliyor! Popular Science
Tüm Reklamları Kapat

Sosyal hayvanlar, özellikle insanlar için, başkalarının duygusal durumlarını tanımak ve bunlara tepki vermek hayati öneme sahiptir. Bu yeteneği önemli bir yönü empati olarak adlandırılır. Empatiyi bu bağlam için başka bir kişinin duygusal sıkıntı içinde olduğunu anlamak anlamında kullanabiliriz.

Bireyler, bir başkasının sıkıntı içinde olduğunu gördüklerinde çok farklı şekillerde tepki verebilir. Bu tepkiler iki ana kategoriye ayrılır:

  • Prososyal tepkiler: Sıkıntı içindeki kişiye bakım ve destek sağlamak için ona yardım etmektir.
  • Antisosyal tepkiler: Bir başkasının sıkıntısı, durumu gözlemleyen kişide benzer bir sıkıntı ve duygusal acıyı tetikler. Bu, kişinin durumdan uzaklaşarak kendi duygularına odaklanmasına neden olur.

Bir kişinin olaylara verdiği tepkiler, büyük ölçüde kişinin kendi geçmişine ve özellikle, tanık olduğu duruma benzer bir deneyimi olup olmadığına bağlıdır. Nature Neuroscience dergisinde yayınlanan yeni bir makale, "olumsuz kişisel deneyimlerin" başkalarının duygusal sıkıntılarına verilen tepkileri nasıl etkilediğine dair nörobilişsel temelleri inceliyor.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Başkalarının duygularını tanıma ve tepki verme yeteneği sadece insanlara özgü değildir, birçok memeli de buna benzer davranışlar sergileyebilir. Ancak, olumsuz kişisel deneyimlerin diğer hayvanlar üzerindeki etkisi net olarak bilinen ve çok çalışılan bir alan değildir. Yazarlar, bu tür deneyimlerin farelerin stresli durumlar karşısındaki tepkilerini etkileyip etkilemediğini inceledi ve bu deneyimlerin insanlarda görülen etkilere benzer etkileri olduğunu ortaya koydu. Bu durum, insanların empati yetisinin farelerdeki empatiyle benzer nörolojik temellere sahip olabileceğini göstermektedir.

Araştırmacılar, gözlemledikleri duruma benzer bir deneyim yaşamış olan farelerin aynı deneyimi yaşamamış olan farelere kıyasla daha fazla antisosyal ve kaçıngan davranışlar sergileme eğiliminde olduklarını tespit etti.

Hormonal etkiler ve sosyal hiyerarşi de olumsuz kişisel deneyimlerde önemli bir rol oynadı. Erkek farelerde sosyal hiyerarşideki konum belirleyiciydi. Baskın karakterde olan erkek fareler, diğer erkek farelere kıyasla daha fazla antisosyal tepki gösterme eğilimindeydi. Dişi farelerde ise kızgınlık döneminin etkili olduğu görüldü. kızgınlık Dönemde olan fareler olumsuz kişisel deneyimden tamamen etkilenmiyordu.

Çalışmada ayrıca bu sonuçların nörolojik temeli de incelenmiştir. İnsanlarda medial prefrontal korteks stresin ve sosyal bilişsel faaliyetlerin düzenlenmesinde önemli bir role sahiptir. Bu nedenle araştırmacılar aynı durumun fareler için de geçerli olabileceğini öne sürdü. Bu fikri test etmek için,bazı farelerde medial prefrontal korteksin aktivitesini ve strese verilen tepkilerde rol oynadığı bilinen kortikotropin salgılatıcı hormonun salgılanmasını sağlayan bir grup nöronu baskıladı.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, bu nöronları baskıladıklarında olumsuz kişisel deneyime sahip farelerin prososyal tepkiler sergileme eğilimlerinin arttığını tespit etti. Araştırmacılar, şöyle anlatıyor:

Bu müdahale, olumsuz kişisel deneyime sahip grubun çevresindeki diğer bireyleri gözlemleyerek onların duygusal veya sosyal durumlarını anlama çabasını yeniden yeniden eski seviyelerine getirdi. Nöronların baskılanması, olumsuz kişisel deneyimi olmayan farelerde prososyal tepkileri arttırırken bu hücrelerin kasıtlı olarak aktive edilmesi, olumsuz kişisel deneyime sahip olmayan farelerde herhangi bir etki yaratmadı. Olumsuz kişisel deneyime sahip farelerin ise kaçınma davranışını arttırdı.

Makale, farelerde, "kişisel deneyimin stres duygularını tanıma üzerindeki etkisinin medial prefrontal korteksteki kortikotropin salgılatıcı hormon aktivitesi tarafından düzenlendiği" sonucuna varmıştır. Çalışmanın başyazarı Federica Maltese, şöyle anlatıyor:

Medial prefrontal korteksteki kortikotropin salgılatıcı hormon, insanlarda da benzer işlevlere sahiptir. Bu nöronları hedef almak, çeşitli psikiyatrik durumlarda gözlemlenen duygusal tepki değişimlerini iyileştirmeye yönelik yeni tedavilerin geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Empatinin nörobilişsel temellerini anlamak, travma sonrası stres bozukluğu, otizm ve şizofreni gibi empatinin ve başkalarının duygularını anlama yetisinin baskılandığı durumların tedavisi için yeni kapılar açabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ F. Maltese, et al. (2024). Self-Experience Of A Negative Event Alters Responses To Others In Similar States Through Prefrontal Cortex Crf Mechanisms. Nature Neuroscience, sf: 1-15. doi: 10.1038/s41593-024-01816-y. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/01/2025 04:49:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19441

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Güneş
Uzay Görevleri
Patlama
Bakteri
Ayak
Kuyrukluyıldız
Vegan
Araştırma
Teşhis
Hızlı
Bilgisayar
Galaksi
Teori
Bilişsel
Mikrobiyota
Avcı
Periyodik Tablo
Sağlık Bilimleri
Karar Verme
Kalp
Safsata
Farmakoloji
Eczacılık
Robot
Uydu
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Olumsuz Deneyim Farelerde Empati Yeteneğini Etkiliyor!. (29 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 5 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19441
Derin, U. (2024, December 29). Olumsuz Deneyim Farelerde Empati Yeteneğini Etkiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 05, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19441
U. Derin. “Olumsuz Deneyim Farelerde Empati Yeteneğini Etkiliyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 29 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19441.
Derin, Ufuk. “Olumsuz Deneyim Farelerde Empati Yeteneğini Etkiliyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 29, 2024. https://evrimagaci.org/s/19441.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close