Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İklim Değişimi Araştırmalarının %97'si Küresel Isınmayı Doğruluyor! Şimdi, Geri Kalan %3'ün Hatalı Araştırmalar Olduğu Gösterildi!

3 dakika
2,339
İklim Değişimi Araştırmalarının %97'si Küresel Isınmayı Doğruluyor! Şimdi, Geri Kalan %3'ün Hatalı Araştırmalar Olduğu Gösterildi!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İklim değişikliği üzerine yayınlanmış tüm bilimsel araştırmaların %97'sinde küresel ısınmanın gerçek ve gezegen için sorunlu olduğu ve insan faaliyetleri tarafından daha da şiddetlendirildiği sonucuna varıldığının söylendiğini duymuşsunuzdur. Peki ya bunların tam tersi sonuçlara ulaşan makalelerin %3'ü?

Bazı "şüpheciler", iklim değişikliğinin gerçek olmadığını, zararlı olmadığını veya ''insan yapımı'' olmadığını belirten çalışmaların yazarlarının, geçmişin başıboş düşünürleri gibi, gerçeği cesurca ayakta tuttuklarını ileri sürdüler. Bir nevi, Galileo gibi düşünebiliriz: Galileo'nun bilim insanı arkadaşları çoğunlukla onun vardığı sonuçlara katılsa da, bunları bastırmaya çalışan kilise liderleriydi. Acaba iklimbilim araştırmalarındaki %3'lük dilim de bu şekilde bastırılmış gerçekler olabilir mi? Teorik ve Uygulamalı Klimatoloji dergisinde yayınlanan bir incelemeye göre cevap, net bir şekilde "hayır"!

Araştırmacılar, bilimsel çalışmaları test etmek için yaygın bir yöntem olmasından dolayı, makalelerin %3'ünün sonuçlarını çoğaltmaya çalıştılar; ancak hepsinin taraflı veya hatalı olduğunu buldular. Texas Tech Üniversitesi'nde atmosfer bilimcisi Katharine Hayhoe, son on yılda hakemli dergilerde yayınlanan ve antropojenik küresel ısınmayı reddeden 38 makaleye bakmak için bir araştırma ekibi ile çalıştı. Hayhoe, Facebook üzerinden yaptığı bir paylaşımda şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu incelemelerin her birinde (varsayımlarında, metodolojilerinde veya analizlerinde), düzeltildiklerinde sonuçlarını bilimsel uzlaşma (konsensüs) ile uygun hale getiren hatalar vardı.

Ortak yazarlardan biri olan Norveç Meteoroloji Enstitüsü'nden atmosfer bilimcisi Rasmus Benestad, makalelerin sonuçlarını çoğaltmak ve bu sonuçlara nasıl vardıklarını anlamak için tüm bilgisayar platformlarında rahatça çalışan R bilgisayar dilini kullandı. Benestad’ın programı, makalelerin hiçbirinin, en azından genel kabul görmüş bilim ile yenilenebileceği sonuçları olmadığını buldu.

Genel olarak, iklim değişikliğini reddeden makalelerde üç temel hata vardı. Birçoğu, diğer bağlamları veya belgeleri göz ardı ederek, kendi sonuçlarını destekleyen ve kendilerine en uygun olan neticeleri seçmişti. Yakışıksız "eğri uydurmayı" uygulayan bazı yazarlar da vardı - ki bunlar, bazı konular kendi seçtikleri "eğriye" uyana kadar, asıl verilerden gittikçe uzaklaştılar. Ve elbette, bazen çalışmaların fiziği tamamen görmezden geldiği de oldu.

Birçok durumda, eksiklikler yetersiz model değerlendirmesinden kaynaklanmış; bu da evrensel olarak geçerli olmayan, sadece belirli bir deney düzeneğinin yapısı olan sonuçlara yol açmıştır.

Araştırmaların yazarlarına göre, bu makalelerin doğru, diğer %97'sinin ise hatalı olduğunu iddia edenlerin, araştırmacıların hangi sonuçları aradıklarına karar verdikleri noktada bilimi engelliyorlar. İyi bilim tarafsızdır, kimin cevapların nasıl olmasını istediğiyle ilgilenmez.

Hayhoe, bu makalenin, iklim değişikliği konusunda azınlığın görüşünün sürekli olarak bastırıldığı suçlamasına bir cevap sayılabileceğini söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Birisinin baskı altında olduğunu iddia etmek, politik ideolojilerini desteklemek için bilimsel kanıt bulamadıklarını kabul etmekten çok daha kolay... Bu kişilerin görüşleri bastırılmadı. Hala orada, herhangi birinin kolayca ulaşabileceği bir yerdeler.

Gerçekten de makale, titiz değerlendirme sürecinin elemesi gereken hatalı metodolojiyi kullandıklarından, bu makalelerin ilk etapta nasıl yayınlandığı sorusunu sorduruyor.

The Guardian'da konu hakkında yazan, makalenin de yazarlarından biri olan Dana Nuccitelli, iklim değişikliğini reddeden makalelerde başka bir olumsuz bulguya dikkat çekiyor:

İnsan kaynaklı küresel ısınmayla ilgili uyumlu, tutarlı bir alternatif teori mevcut değil. Bazıları küresel ısınmanın güneşten dolayı olduğunu, diğerleri diğer gezegenlerin yörünge döngülerinden, diğerleri ise okyanus döngülerinden, v.b nedenlerden olduğunu ileri sürüyorlar. Sağlam bilimsel kanıtlarla desteklenen ve uzmanların hakkında %97 oranda hemfikir olduğu bir teori var; fakat bu fikir birliğini reddeden çalışmaların %2–3'ü alakasız ve birbirleriyle çelişiyorlar.

Nuccitelli'nin dediğine göre, Galileo örneği de öğretici olabilir. "Gözlemlenebilir bilimin babası", dünyanın ve güneş sistemimizdeki diğer gezegenlerin güneşin etrafında döndüğü astronomik modeli savundu. Bu, nihayetinde neredeyse evrensel olarak gerçek kabul edilen bir görüş oldu.

Muhaliflerden herhangi biri günümüzün Galileo'su olsaydı, bilimsel kanıtlarla desteklenen ve metodolojik hatalara dayanmayan bir teori sunacaktı. Böyle sağlam bir teori bilim uzmanlarını ikna edecekti ve bir fikir birliği oluşmaya başlayacaktı.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 14
  • Bilim Budur! 7
  • Umut Verici! 7
  • Muhteşem! 5
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Quartz | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:32:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9014

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. E. Foley, et al. İklim Değişimi Araştırmalarının %97'si Küresel Isınmayı Doğruluyor! Şimdi, Geri Kalan %3'ün Hatalı Araştırmalar Olduğu Gösterildi!. (20 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9014
Foley, K. E., Recep, A., Bakırcı, Ç. M. (2020, July 20). İklim Değişimi Araştırmalarının %97'si Küresel Isınmayı Doğruluyor! Şimdi, Geri Kalan %3'ün Hatalı Araştırmalar Olduğu Gösterildi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9014
K. E. Foley, et al. “İklim Değişimi Araştırmalarının %97'si Küresel Isınmayı Doğruluyor! Şimdi, Geri Kalan %3'ün Hatalı Araştırmalar Olduğu Gösterildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Arzu Recep, Evrim Ağacı, 20 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/9014.
Foley, Katherine Ellen. Recep, Arzu. Bakırcı, Çağrı Mert. “İklim Değişimi Araştırmalarının %97'si Küresel Isınmayı Doğruluyor! Şimdi, Geri Kalan %3'ün Hatalı Araştırmalar Olduğu Gösterildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Arzu Recep. Evrim Ağacı, July 20, 2020. https://evrimagaci.org/s/9014.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close