Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Okyanus Asitlenmesi Papua Yeni Gine'deki Balık Habitatını Etkiliyor!

2 dakika
200
Okyanus Asitlenmesi Papua Yeni Gine'deki Balık Habitatını Etkiliyor! Microsoft Copilot
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 6 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Papua Yeni Gine'deki mercan resiflerinde yapılan yeni bir çalışma, okyanus asitlenmesinin mercan yapısını basitleştirdiğini ve bu durumun bazı balık türleri için yaşam alanını daha az çekici hale getirdiğini gösteriyor.

Medyanın büyük ilgisi, ısı stresinin neden olduğu mercan beyazlamasına odaklanmışken, Adelaide Üniversitesi Biyolojik Bilimler Fakültesi'nden Profesör Ivan Nagelkerken liderliğindeki araştırma ekibinin bu bulgusu, küresel ısınmanın mercan resiflerini nasıl etkilediğine dair endişelere yeni bir boyut kazandırıyor.

Okyanus suyundaki karbondioksit seviyesinin artması, okyanusun asitlenmesine sebep olur. Bu da mercanların iskeletlerini inşa etmek ve onarmak için kullandıkları kalsiyum karbonatı okyanusta daha az bulunur hale getirir.

Tüm Reklamları Kapat

Profesör Nagelkerken ve ekibi, okyanus asitlenmesinin bazı durumlarda bir resifteki toplam mercan örtüsünü azaltmasa da mercan yapılarının daha az dallanmış hale geldiğini ve bu nedenle bazı balık türleri için yaşam alanı olarak daha az çekici olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, Papua Yeni Gine'nin Upa-Upasina bölgesinde iki resifi inceledi: Biri, sürekli karbondioksit salan ve doğal asitlenmeye neden olan bir volkanik kaynağın yanında, diğeri ise volkanik gazlardan etkilenmeyen 500 metre uzaklıkta bir yerde bulunuyordu. Profesör Nagelkerken, şöyle diyor:

Akvaryum deneyleri oldukça basittir, doğada yaygın olarak meydana gelen karmaşık tür etkileşimlerini yeterince taklit edemez. Ancak bu resifler, şimdiki ve gelecekteki benzer koşulları doğrudan karşılaştırmak için inanılmaz bir fırsat sundu. Üstelik tüm ekolojik etkileşimler de yerindeydi.

Profesör Nagelkerken'in araştırma ekibinin gözlemlediği beş papaz balığı türünden ikisi karmaşık, dallı yapıları tercih ederken diğer ikisi basitleştirilmiş mercan yapılarıyla etkileşim kurmaktan çekinmese de karmaşık yaşam alanları azaldıkça bile bunları aramaya devam etti. Beşinci tür ise en çok moloz alanlarıyla ilgiliydi. Nagelkerken, şöyle devam ediyor:

Okyanus asitlenmesi; ekolojik toplulukları küresel olarak etkileyecek, önemli habitatların ve biyoçeşitliliğin kaybına yol açacak, balıkçılığı azaltacak ve denizde yaşayan hayvan ve bitkileri olumsuz etkileyecek fizyolojik potansiyele sahip.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum ayrıca çeşitli balık türlerinin popülasyonlarının azalmasına yol açabilir, bu da daha düşük biyoçeşitliliğe sahip olabilecek yeni tür topluluk yapıları oluşturabilir. Ayrıca kazanan türleri kaybeden türlerden net bir şekilde ayırabilir. Dahası, eğer okyanus asitlenmesi balıkçılık türlerini etkilerse eğlence amaçlı ve ticari balıkçıların hedeflediği bazı türler daha az bulunur hale gelebilir.

Journal of Animal Ecology dergisinde yayınlanan araştırmada, volkan yanındaki resifteki asitlenme durumu incelendi.[1] Sonuçlar asitlenmenin sebebinin, insanların neden olduğu karbon emisyonu olduğunu gösteriyor. Dünya'nın atmosferindeki artan insan kaynaklı karbon emisyonlarının okyanus tarafından emilmesiyle bu etkinin, okyanusun daha geniş bir kısmında meydana gelmesi bekleniyor.

Yeni Kaledonya, Hong Kong ve Japonya'dan araştırmacıların da yer aldığı uluslararası bir ekibin parçası olarak James Cook Üniversitesi'nden meslektaşlarıyla birlikte çalışan Profesör Nagelkerken, sözlerini şöyle bitiriyor:

Karbondioksit emisyonlarımızı kontrolsüz bir şekilde yaymaya devam edersek, gelecekte bir noktada Avustralya'da da bu düzeyde okyanus asitlenmesi görebiliriz. Çalışmamızda gözlemlenen etkiler Avustralya ekosistemlerinde de benzer olacaktır, çünkü Papua Yeni Gine'de incelediğimiz türlerin çoğu Büyük Set Resifinde de bulunuyor. Ancak okyanus asitlenmesinin istiridye, midye ve kalkerli algler gibi soğuk su resifleri üzerinde olumsuz etkileri olması nedeniyle ılıman resifler de etkilenebilir. Yaklaşan bu gelecekten kaçınmanın yolu basit. Küresel olarak karbondioksit emisyonlarını azaltmaya yönelik çabalarımızı arttırmalıyız.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İğrenç! 1
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 03:09:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18020

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Okyanus Asitlenmesi Papua Yeni Gine'deki Balık Habitatını Etkiliyor!. (2 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18020
Derin, U. (2024, July 02). Okyanus Asitlenmesi Papua Yeni Gine'deki Balık Habitatını Etkiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/18020
U. Derin. “Okyanus Asitlenmesi Papua Yeni Gine'deki Balık Habitatını Etkiliyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 02 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/18020.
Derin, Ufuk. “Okyanus Asitlenmesi Papua Yeni Gine'deki Balık Habitatını Etkiliyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, July 02, 2024. https://evrimagaci.org/s/18020.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close