Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yunuslar ve Balinalar, İnsan Yapımı Sesleri Bastırabilmek İçin Seslerini Değiştiriyor!

2 dakika
5,542
Yunuslar ve Balinalar, İnsan Yapımı Sesleri Bastırabilmek İçin Seslerini Değiştiriyor!
Tüm Reklamları Kapat

İnsan yapımı seslere karşı birbirlerini duyabilmek için yunuslar ve balinalar seslerinin frekansı, yüksekliği ve uzunluğunu değiştiriyorlar ya da çağrılarını sıklaştırıyorlar. Seslerinde meydana getirdikleri bu değişiklik, ne yazık ki onların sağlıklarını da etkiliyor. 

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nde biyolog olarak çalışan Marla M. Holt ve iş arkadaşları bunu nasıl yaptıklarını anlamak için bir çift şişe burunlu yunusu Santa Cruz, Kaliforniya da bulunan Joseph M. Long Deniz Laboratuvarı’na getirdiler. Yunuslar komut ile birlikte kısık ve yine komut ile ondan 10 desibel daha yüksek ses çıkarmayı öğrendiler. Araştırmacılar her iki sesi oluştururken yunusların kullandıkları oksijen miktarına baktıklarında, desibel arttıkça yunusların tükettikleri oksijenin de arttığını gördüler. Araştırmacılar bu verileri daha sonra vahşi hayattaki yunusların oksijen kullanımları ile karşılaştırdılar. Bu veriler ışığında yunusların daha yüksek ses çıkarabilmek için ne kadar daha fazla kalori almaları gerektiği hesaplandı. 

Hesaplamalar doğal hayattaki bir yunusun tekne gürültülerinin üstesinden gelebilmek için fazladan çıkardıkları her iki dakikalık sese karşılılık fazladan iki kalori almaları gerektiğini ortaya çıkardı. Bu miktar az olsa da zaman içinde büyük fark yaratıyor. Holt; “Yaşamak ve üreyebilmek ve bu aktiviteleri karşılayabilmek için her gün yeteri miktarda kalori almaları gerek” şeklinde konuştu.

Tüm Reklamları Kapat

Besinin kısıtlı olduğu, gürültülü ortamlarda yaşayan ve iletişim, avlanma ve üreme için ses kullanan hayvanlar bu farkı kapatacak yeterli miktarda besin bulamayabilirler. Emziren anneler ve gençler zaten daha fazla besin bulmak zorunda oldukları için onlar için risk daha fazla. Sonuçlar Experimental Biology dergisinde yayınlandı.

Tekne pervanesi, motor gürültüsü, inşaat sesleri ya da sismik araştırmalardan kaynaklanan insan kaynaklı deniz-altı sesler bu türlerin seslerini arttırmasına sebep oluyor. Başka araştırmalar da yunus ve balinaların gemiler yakındayken, sudan zıpladıklarını ve kuyruklarını suya daha fazla vurduklarını, dolayısıyla daha fazla enerji harcadıklarını gösteriyor. Askeri sonarlar da deniz memelilerinin duyma ve dalma becerilerini etkileyerek hastalığa ve boğulmalara yol açıyor. Holt ve takımı şimdi de insan kaynaklı seslerin yunuslar ve diğer deniz canlıları üzerindeki etkilerini azaltmak için neler yapılması gerektiğini araştıracak. Teknelerin limanlara yaklaşırken motorlarını yavaşlatmaları ya da balina gözlemleri sırasında belli bir mesafeyi korumaları gibi önlemlerin etkileri araştırılacak. 

Hem insanlar daha iyi bilmiyorlar mı, bir konuşmayı bölmek kabalıktır!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 3
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:36:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3791

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Dursunkaya, et al. Yunuslar ve Balinalar, İnsan Yapımı Sesleri Bastırabilmek İçin Seslerini Değiştiriyor!. (26 Temmuz 2015). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3791
Dursunkaya, B., Bakırcı, Ç. M. (2015, July 26). Yunuslar ve Balinalar, İnsan Yapımı Sesleri Bastırabilmek İçin Seslerini Değiştiriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3791
B. Dursunkaya, et al. “Yunuslar ve Balinalar, İnsan Yapımı Sesleri Bastırabilmek İçin Seslerini Değiştiriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 26 Jul. 2015, https://evrimagaci.org/s/3791.
Dursunkaya, Beril. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yunuslar ve Balinalar, İnsan Yapımı Sesleri Bastırabilmek İçin Seslerini Değiştiriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 26, 2015. https://evrimagaci.org/s/3791.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close