Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ödüllere Yönelik Beyin Tepkileri Ergenlerde Depresyon Riskini Önceden Haber Veriyor!

3 dakika
18
Ödüllere Yönelik Beyin Tepkileri Ergenlerde Depresyon Riskini Önceden Haber Veriyor! NeuroScienceNews
Tüm Reklamları Kapat

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, ergenlerde ödül almaya yönelik sinirsel tepkinin azalması, ilk kez depresyon yaşanmanın bir göstergesi olabiliyor. Ancak bu durumun anksiyete veya intihar eğilimiyle herhangi bir ilişkisi tespit edilmedi. Araştırmacılar bu durumu halihazırda mevcut olan depresyon veya anksiyete semptomlarından, yaş ya da cinsiyet gibi depresyon için güçlü risk faktörlerinden bağımsız olarak değerlendiriliyor.

Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging dergisinde yer alan çalışma, beyne yönelik bilimsel bilgimizin zihinsel sağlık risklerini anlamak ve değerlendirmek için kullanıldığı önemli bir adım olarak öne çıkıyor.[1]

Uzmanlar, ergenler arasında duygu durum ve anksiyete bozukluklarının artmasından endişe duyduklarını ve bu sorunların etkisinin uzun süreler boyunca devam ettiği belirtiyor. Ancak bu bozuklukların ergenlik döneminde ortaya çıkma riskini gösteren premorbid sinirsel göstergelere yönelik çalışmalar oldukça azdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bir kez depresyon veya anksiyete yaşayan çocukların %50'sinin ikinci kez bunları deneyimlemeye devam ettiği, iki dönem bu sorunlarla yüzleşenlerin ise %80'i üçüncü ya da daha fazla tekrar eden kez bu sorunları yaşadığı düşünülecek olursa bu bulgular ve yapılan çalışmalar oldukça önem kazanmaktadır.

Kanada'nın Alberta eyaletindeki Calgary Üniversitesi'nden araştırmacılar, ailelerinde depresyon veya anksiyete bozukluğu olan ve bu nedenle kendilerinin de bu bozuklukları deneyimleme riski çok yüksek olan 145 genci (%64,8'i kız) izleme altına aldı.

Çalışmaya katılan aileler, ergenlik döneminde duygu durum ve anksiyete bozukluklarının ilk kez ortaya çıkma risk faktörlerini inceleyen uzun süreli bir araştırmanın parçasıydı. Araştırmacılar, katılımcıları 9 ve 18 aylık takiplerle izleyerek bu süre içinde herhangi bir majör depresif bozukluk, anksiyete bozukluğu veya intihar düşüncesi geliştirip geliştirmediklerini değerlendirdi. EEG taramaları sırasında bir oyun oynarken ödül aldıklarında veya bir şey kaybettiklerinde elde edilen ödül geri bildirimine görülen tepkide bir azalma; depresyonun ilk kez ne zaman ortaya çıkacağını başarılı bir şekilde öngörürken, anksiyete veya intihar eğilimi açısından herhangi bir öngörüde bulunmadı.

Bu durum, ödül alırken daha az memnuniyet hisseden ergenlerin, hayatlarında ilk kez depresyon yaşamaya daha yatkın olabileceğini anlamına geliyor olabilir. Calgary Üniversitesi'nde ikinci sınıf yüksek lisans öğrencisi olan ve çalışmanın birinci yazarı Gia-Huy L. Hoang, şunları ekliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bulgularımız, aynı anda ortaya çıkan depresyon veya anksiyete bozukluklarına sahip çocukların, genellikle ödüllere daha düşük ve körelmiş bir tepki gösterdiğini ortaya koyuyor. Araştırmamız, beynin ödüllere verdiği tepkinin, anksiyete veya intihar eğiliminden ziyade, depresyon riski için özel bir belirteç olabileceğini öne sürüyor. EEG kullanarak beynin ödüllere nasıl tepki verdiğini ölçmek, bu tepkiyi değerlendirmek için basit ve düşük maliyetli bir yöntemdir.

Derginin baş editörü, Kalifornyia Üniversitesi'nden Dr. Cameron S. Carter, şu yorumu yapıyor:

Depresyon, anksiyete ve intihar eğilimleri birbiriyle yakından ilişkilidir. Genellikte ergenlik döneminde başlayan bu sorunlar, bireyi oldukça kısıtlar ve oldukça yaygındır. Bu sorunlar genellikle ergenlik döneminde başlar. Bu sorunların ödül işleme, depresyon ve anksiyete ile yakından ilişkili olduğunu unutmamakta fayda var.

Ancak ödüllere verilen tepkinin azalmasının bu durumların öncesinde yaşanıp yaşanmadığı ve depresyon, anksiyete veya intihar eğilimi için bir risk oluşturup oluşturmadığı konusunda çok az şey bilinmektedir.

Bu durumların kişilerde ilk kez ortaya çıkmasına yönelik riski belirleyebilecek spesifik biyobelirteçlerin araştırılması, zihinsel sağlığa dair risklerinin anlaşılması ve değerlendirilmesi açısından son derece önemlidir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Hotchkiss Beyin Enstitüsü, Alberta Çocuk Hastanesi Araştırma Enstitüsü, Mathison Ruh Sağlığı Araştırma ve Eğitim Merkezi ve Calgary Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü'nden kıdemli araştırmacı Daniel C. Kopala-Sibley, şöyle bitiriyor:

Bulgularımız, ergenlerin hayatlarında ilk kez neden depresyona girdiklerini anlamak için beyin temelli nedenleri kavrama yolunda önemli bir adım. Bu durum, risk altındaki bireyleri belirleyip bu bozuklukların ortaya çıkmasını önlemek için müdahaleler geliştirmemizi sağlayabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ G. L. Hoang, et al. (2024). The Reward Positivity As A Predictor Of First Lifetime Onsets Of Depression, Anxiety, And Suicidal Ideation In High-Risk Adolescents. Elsevier BV. doi: 10.1016/j.bpsc.2024.10.017. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/01/2025 23:52:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19357

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Adaptasyon
Bilim İnsanı
Bir
Uzun
Mantık Hatası
Fosil
Güneş
Yok Oluş
Yeşil
İnsan Evrimi
Nörobiyoloji
Fizyoloji
Amerika
Kalori
Model
Patoloji
Genel Görelilik Teorisi
Molekül
Diyet
Astrofizik
Venüs
Saldırı
Astronomi
Kuşlar
İspat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Ödüllere Yönelik Beyin Tepkileri Ergenlerde Depresyon Riskini Önceden Haber Veriyor!. (22 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 23 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19357
Derin, U. (2024, December 22). Ödüllere Yönelik Beyin Tepkileri Ergenlerde Depresyon Riskini Önceden Haber Veriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 23, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19357
U. Derin. “Ödüllere Yönelik Beyin Tepkileri Ergenlerde Depresyon Riskini Önceden Haber Veriyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 22 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19357.
Derin, Ufuk. “Ödüllere Yönelik Beyin Tepkileri Ergenlerde Depresyon Riskini Önceden Haber Veriyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 22, 2024. https://evrimagaci.org/s/19357.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close