Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

ODTÜ'nün Geliştirdiği RoboRoyale Projesi, "Science Robotics" Dergisinin Kapağında Yer Aldı!

Evrim Ağacı Kurucularından Babür Erdem'in de Yer Aldığı Çalışma, Arı Davranışlarını 7/24 Gözlememize Olanak Sağlıyor!

8 dakika
449
ODTÜ'nün Geliştirdiği RoboRoyale Projesi, "Science Robotics" Dergisinin Kapağında Yer Aldı! Science Robotics
Çalışma, Science Robotics dergisinin Ekim 2024 baskısının kapağına konu oldu.
Tüm Reklamları Kapat

Gezegenimizdeki canlıların yarıdan fazlasını böcekler oluşturmaktadır. Çiçeklerden meyve ağaçlarına kadar bitkilerin çok büyük bir kısmı, doğal döngü ve tarımsal üretim için vazgeçilmez olan bu "minik" canlılara muhtaçtır. Özellikle de bal arıları, tozlaşmaya (polinasyona) katkılarıyla tüm kara ekosistemlerinin temel direklerinden biridir. Fakat bilim insanları, gezegenimizin "altıncı kitlesel yok oluş" olarak adlandırılan ve böcek türlerinin de dâhil olduğu tarihi bir biyoçeşitlilik krizinin tam ortasında olduğunu düşünüyorlar. Kuraklık, zirai ilaçlar, iklim değişimi, habitat parçalanması, tarımsal monokültürler ve parazit istilaları, bal arılarına ve sayısız diğer böceğe adeta kök söktürüyor. Son yıllarda adını daha sık duyuyor olabileceğiniz "arı kolonisi çöküş sendromu", tek başına bile ciddi bir sorun.

Hal böyleyken, bilim dünyası da çareyi yüksek teknolojide arıyor: ODTÜ Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi, ROMER'deki araştırmacılar (Doç.Dr. Erol Şahin, Doç.Dr. Ali Emre Turgut ve Doç. Dr. Hande Alemdar), RoboRoyale isimli AB projesi kapsamında, İngiltere, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya'daki uluslararası ortaklarla birlikte, bal arılarının davranışlarının robotik ve yapay zeka teknolojileri kullanılarak gözlemlenip incelenmesini sağlayan, "AROBA" adını verdikleri otonom bir "robotik gözlem ve davranış analizi sistemini" geliştirdiler (projenin genel adıysa RoboRoyale olarak belirlendi). Bu sistem, bal arısı kovanının içine (daha doğrusu, kovanın dış kapaklarının yerine) yerleştirilen, bir ray mekanizması üzerinde hareket eden ve kameralarla donatılmış iki robot modülünden oluşuyor. En temel özelliği, koloninin kraliçe arısını 7/24 takip edip gözlemleyebilmesi. Dahası, kraliçe arının uzun süre istirahate çekildiği vakitlerde robot, kovandaki diğer arıların (örneğin işçi arılar) yerleşimi, sayısı ve peteklerdeki yumurtalar veya larvalar gibi kritik unsurlar hakkında veri toplayacak şekilde kendini "tarama moduna" geçirebiliyor.

İşte bu sofistike robotik sistem sayesinde kraliçe arıyı, işçi arıları ve petekteki yuvalama hücrelerindeki yavruları bilgisayarlı görü kullanarak günün her saati, sürekli olarak izlemek ve arıların temel davranışlarını belirleyebilmek mümkün hâle geldi. Bu durum, arı davranışlarına yönelik geleneksel yöntemlerle ulaşılamayan bilgiler sağlıyor. Bu çığır açan çalışma, Science Robotics dergisinin Ekim 2024 sayısında yayınlandı.

Tüm Reklamları Kapat

RoboRoyale Ne İşe Yarıyor?

Bu çalışmanın önemini kavramak için, öncelikle arıların ekosistemdeki kilit rolünü hatırlamak gerekiyor. Günümüzde, tarımsal üretimin yarısı bal arılarına bağımlıdır. Bunların yokluğu, sadece çilek ve elma gibi meyvelerin verimini azaltmakla kalmamakta; aynı zamanda doğadaki pek çok bitkinin döl tutma oranını, tohum üretimini, dolayısıyla yerel ekosistemin sürekliliğini de tehlikeye atmaktadır. Dolayısıyla günümüzün "polinasyon krizi", insanlığın gıda güvenliğini doğrudan tehdit etmektedir. Arılar, kendilerine has "süperorganizmalar" halinde yaşam sürmektedirler; koloninin hayatta kalması için hem kraliçe hem de onun durmaksızın ürettiği binlerce işçi arının sağlığı kritiktir. Son birkaç on yılda yapılan gözlemler, kolonilerin bir anda toplu halde çökebileceğini göstermitşir; bunun bir nedeni Varroa yıkıcısı gibi dış parazitlerken, bir diğeri neonikotinoid pestisitler veya arıların bağışıklık sistemini baskılayan başka çevresel faktörlerdir. Bu sorunların iç dinamiklerini anlamak, özellikle de kovandaki "kraliçe-işçi etkileşimi" veya "yumurta-yetişkin arı ilişkisi" gibi karmaşık olayların 7/24 gerçek zamanlı takibiyle mümkündür.

RoboRoyale projesi kapsamında geliştirilen AROBA sistemi işte tam da burada devreye giriyor. Ulrich ve ekibi, kovandaki bal arısı kraliçesini özel bir "işaretleyici" ile ("WhyCode" denilen dairesel bir itibari işaret) işaretledi Bu sayede robotun üzerindeki kızılötesi kameralar, kraliçeyi kolayca tanıyabiliyor; robot, kovana giren ışığın arıların gözünü rahatsız etmemesi için kızılötesi dalga boyunda çalışıyor. Kraliçenin her hareketi; yürüme hızı, yön, durma süreleri, hangi petek gözlerini ziyaret ettiği, etrafındaki hizmetçi arıların (kraliçenin "mahiyeti" ya da "kraliçe mahfili" olarak da bilinen "court bees") sayısı gibi aklınıza gelebilecek her şey eksiksiz kaydediliyor. Böylece sistem, "Kraliçe sabahları daha mı çok yumurta bırakıyor, akşamları mı?", "Kraliçe, en çok hangi petek gözüne yumurta bırakmayı seviyor?" gibi sorulara niteliksel değil, tamamen niceliksel yanıtlar verebiliyor.

Bu izleme sırasında, kovandaki genel popülasyonu (örneğin işçi arıların kalabalıklık derecesi) tahmin etmek, bakıcı arı veya tarlacı arı gibi farklı arı türlerini tespit etmek veya erkek arı popülasyonunu takip etmek, sistemin "tarama modu"na bağlı olarak gerçekleşiyor. Araştırmacılar, 1 aylık dönem boyunca bu sistemi çalıştırdıklarında 27,4 milyon adet görüntü aldıklarını, bunları 24 saat kesintisiz inceleyerek, arıların devasa ölçekteki mikrodünyasını ilk kez böylesine yakından gözlemlediklerini söylüyorlar. Hatta bir günde tekil olarak kraliçeyi 1,2 milyon kez yakalamayı başardıklarını vurguluyorlar! Söz konusu veri, türümüzün "klasik" yöntemlerle asla toplayamayacağı, tam bir "veri okyanusu" olarak değerlendirilebilir.

Elbette bu ölçekte bir veri seti, yapay zekâ ve görüntü işleme algoritmaları olmadan insan gözüyle analiz edilemezdi. Ekip, kraliçeyi takip etmek için bahsettiğimiz özel işaretleyiciyi, işçi arıları ise BeeYOLOv8 adını verdikleri özel bir derin öğrenme modeliyle takip ettiler. Bu model, tıpkı görüntü tanıma alanında kullanılan "obje tespiti" tekniklerinin bir uzantısı ve milimetre altı hassasiyette arıların konumunu ve yönünü tespit edebiliyor. Elde edilen verilerle, kraliçenin yumurta bırakma (ovipozisyon) sıklığını, dış çeperlerdeki bal ve polen depolama faaliyetini, larva gelişimini, hatta yumurta başarısızlık oranlarını (örneğin larvanın ölüp hücreden atılması) belirlemek mümkün.

Tüm Reklamları Kapat

Bu verileri kullanan araştırmacılar, oldukça ilginç modeller keşfetti. Örneğin kraliçeler kovanlarında ayda yaklaşık 1,5 kilometre yol kat ederek büyük petek yapıları boyunca hareket etme eğilimindeydi. Şaşırtıcı bir şekilde bu kraliçeler, ekim ayı gibi kovanlar için daha az aktif olduğu bilinen dönemlerde bile günde yaklaşık 187 yumurta bırakıyorlar. Durham Üniversitesi'ndeki proje koordinatörü Profesör Farshad Arvin şöyle diyor:

Robotik sistemimiz bal arısı davranışları hakkında benzeri görülmemiş miktarda veri toplamamızı sağlıyor. Elde ettiğimiz bilgiler, bu karmaşık sosyal böcekler hakkındaki bilgilerimizde devrim yaratabilir ve potansiyel olarak korunmalarına yardımcı olabilir.

Sistemin bir diğer çarpıcı bulgusu, kraliçe arının dinlenme davranışları hakkında. Örneğin ekip, kovandaki belirli kısımlarda kraliçenin "uzun süreli istirahat etmeye" meylettiğini fark ettiklerini belirtiyorlar. Bu "istirahat alanlarının" genellikle kovanın üst kısımları olduğunu ve hatta bu kısımda birkaç "favori nokta" bulunduğunu raporluyorlar. Normalde kraliçenin en sıcak petek bölgesi olan "kuluçkalık" bölgesinde bulunacağını düşünmek mümkün; ama deneyde kraliçe, "kendi konforuna ve muhtemelen düşmanlardan uzak durma alışkanlığına" bağlı olarak gün içerisinde belirli noktalarda saati bulabilen dinlenme evreleri geçirebiliyor. Bu tür ince ayrıntılar, koloninin kraliçesinin stres seviyeleri veya "süreğen hastalıklarının" tespitinde ileride işimize yarayacak bir ipucu olabilir.

Bu tür deneylerdeki bir endişe, deney düzeneğinin arı davranışlarını değiştirebileceği, dolayısıyla gerçekçi sonuçlar elde edilmiyor olabileceği korkusudur. Ekip, robotu tasarlarken kızılötesi ışık kullandıklarını ve titreşimi minimuma indirecek şekilde mekanik parçaları izole ettiklerini belirtiyorlar. Böylece arılar, bir nevi karanlık ve sessiz bir ortamdaymış gibi davranmaya devam ediyorlar. Kovan içi sıcaklık ve nem değerleri de aşırı ısınmayı veya mekanik titreşimleri engellemek için kontrol altında tutuluyor. Nitekim yayınlanan makaleye göre, 1 aylık deneyde koloni popülasyonunda bariz bir düşüş olmadığı, tam tersine popülasyonun artışa geçtiği belirtiliyor! Bu da robotik sistemin kovan için herhangi bir "rahatsızlık" yaratmadığını gösteriyor.

Çalışma Neden Önemli?

Araştırma, hem temel bilimler hem de uygulamalı ekoloji açısından çok önemli. Örneğin laboratuvar ve tarla koşullarında, bal arısı kolonisinin tüm parametrelerini gerçek zamanlı izleyerek pestisit uygulamasının, neonikotinoidlerin, varroa ilaçlarının veya aşırı sıcak bir yaz periyodunun kraliçe davranışına etkisi deneysel olarak incelenebilecek. Daha da önemlisi, ekip benzer sistemleri farklı böcek türlerine uyarlamayı planlıyor; kelebekler, yaban arıları, karıncalar, hatta termit kolonileri bile bu şekilde takip edilebilecek. Böylece koloni çöküş sendromu ve "toplu böcek ölümleri" gibi ekolojik trajediler, eskisi gibi "sezgiye dayalı" değil, devasa veri setleriyle kanıtlanabilen ve makine öğrenmesiyle yorumlanabilen konular haline gelebilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Sistemin eskiden hayal olan birçok fikri gerçeğe dönüştürmesi mümkün: Belki ileride, tarladaki ekinlerin en verimli tozlaşma aralıklarını anlık olarak hesaplayarak arılara "kendi dilleriyle" mini robotlarla rehberlik eden projeler göreceğiz. Nitekim RoboRoyale gibi girişimler, "kraliçe mahfili"ni robotlarla taklit etmeye çalışıyorlar. Bu çalışmada betimlenen AROBA sistemi ise henüz sadece gözlemci konumunda, yani arılara fiziksel müdahalede bulunmuyor. Ancak tüm sistem, bir "gantri mekanizması" (iki eksende hareket edebilen lineer kızaklar) ve "yakın kızılötesi kameralar" etrafına kurulu olduğu için buna görece küçük bir adım ekleyip gerekirse kraliçeyi besleyen sahte ağız aparatları eklemek bile fikren çok uzak gözükmüyor.

Elbette bütün bunların büyük bir ekolojik sorunu çözüp çözemeyeceği ayrı bir tartışma konusu. Polinasyon krizini tek seferde bitirecek sihirli bir değneğe ne yazık ki sahip değiliz. İklim değişiminin yıkıcı etkileri, devasa monokültür arazileri, ormansızlaşma ve zirai ilaç kullanımındaki kontrolsüzlük sürdükçe, robotik sistemlerin yapabilecekleri de maalesef sınırlı kalacak. Yine de bilimsel gözlem kapasitemizi arttırmak, "nelerin yanlış gittiğini" daha kesin ve hızlı tespit etmek için kritik öneme sahip. Bu da bize kraliçelerin ortalama ömrünün kısalması, koloni bağışıklık seviyesinin çöküşü veya arı popülasyonunun beklenmeyen zamanlarda hızla azalması gibi işaretleri erkenden fark etme şansı tanıyabilir.

Sonuç

Uzun lafın kısası bu çalışma, bal arılarıyla kurduğumuz ilişkiyi baştan tanımlayabilecek kadar büyük bir potansiyele sahip. Bugüne dek "Arılar ne yapıyor?", "Kraliçe neden öldü?", "Petekler niye boşaldı?" gibi kritik soruların cevaplarını çoğu zaman sadece tahmin yürüterek verirdik. Artık o tahminleri yapay zekâ destekli devasa veri kayıtlarıyla teyit etme şansımız var.

Tüm bu gelişmeler, robotik gözlem sistemlerinin böceklere bile fayda sağlayabileceğini gösteriyor. Robotlar, böcekler için daha rafine bir koruma, daha odaklı müdahale ve ekosistem çöküşüne karşı daha güçlü bir savunma hattı sunabilir. Dolayısıyla bu çalışma, dünya çapında yaşanan böcek krizi ve ekolojik çöküş bağlamında hayranlık uyandırıcı bir ilerleme. Esas soru, ne kadar hızlı yaygınlaşacağı ve henüz oldukça maliyetli olduğu belli olan bu sistemlerin ne zaman kitlesel ölçekte veya farklı laboratuvarlarda boy göstereceği. Umarız çok yakında…

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Umut Verici! 2
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 04:53:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18800

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. ODTÜ'nün Geliştirdiği RoboRoyale Projesi, "Science Robotics" Dergisinin Kapağında Yer Aldı!. (16 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18800
Bakırcı, Ç. M. (2025, January 16). ODTÜ'nün Geliştirdiği RoboRoyale Projesi, "Science Robotics" Dergisinin Kapağında Yer Aldı!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/18800
Ç. M. Bakırcı. “ODTÜ'nün Geliştirdiği RoboRoyale Projesi, "Science Robotics" Dergisinin Kapağında Yer Aldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Jan. 2025, https://evrimagaci.org/s/18800.
Bakırcı, Çağrı Mert. “ODTÜ'nün Geliştirdiği RoboRoyale Projesi, "Science Robotics" Dergisinin Kapağında Yer Aldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 16, 2025. https://evrimagaci.org/s/18800.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close