Nukemap: Hiroşima'ya Atılan Atom Bombası Sizin Kentinize Düşseydi Neler Olurdu?
6 Ağustos, tarihin en ölümcül saldırılarından birisinin yapıldığı karanlık bir gündür. Japonya'nın doğal kaynaklarını kullanmak istediği İngilizlere ait Malay yarımadası ve Hollanda'ya ait Güney Endonezya bölgesine yayılmasını kolaylaştırmak üzere ABD'nin Pasifik Okyanusu'ndaki donanmasını etkisiz bırakmak amacıyla 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor (İnci Limanı) kamikaze ve bombalı saldırısını gerçekleştirmesi, cehennemi başlatacak olay oldu. Bunu fırsat bilen ve elindeki yeni teknolojiyi kullanmakta sabırsızlık duyan ABD, aynı zamanda 2. Dünya Savaşı'nda kendisini tehdit edebilecek ülkelere de gözdağı vermek umuduyla Japonya'nın Hiroşima kentine 6 Ağustos 1945'te bir misilleme saldırısında bulundu. Ancak saldırıda kullanılan atom bombası, onu üretenler ve kullananlar tarafından beklendik; Dünya'nın geri kalanı tarafından ise akıl almaz bir yıkım yarattı.
Bombanın düştüğü andan itibaren 3.5 kilometrelik çaptaki her canlı, 34500 Pascal ve üzerinde basınca maruz kalarak hayatını anında yitirdi. Sonrasındaysa patlama, 6000 santigrat dereceyi aşan sıcaklıktaki ateş ve 1.3 kilometrelik yarıçapta hızlı ölümlere neden olacak miktardaki radyasyon yüz binlercesinin daha canına kıydı.
Ya Sizin Başınıza Gelseydi?
Peki bu akıl almaz saldırı, sizin kentinizde yaşansaydı neler olurdu? Bunu anlamak önemli, çünkü günümüzde var olan atom bombaları, Hiroşima'ya atılandan yüzlerce ve binlerce kat daha güçlü. Nükleer bir savaşın bize neler getireceğini görmek için, Hiroşima'da yaşananları sadece kitaplardan, filmlerden ve benzeri araçlardan görmek yetmez. Ne kadar büyük bir alanın anında haritadan silinebileceğini idrak etmek de gerekir.
İşte buraya tıklayarak inceleyebileceğiniz Google Maps uygulamasında, eğer ki Hiroşima'ya atılan atom bombası sizin kentinize (ya da Dünya'nın merak ettiğiniz başka bir noktasına) düşecek olsaydı, ne kadarlık bir alan, nasıl etkilenirdi, bu gösteriliyor. Örneğin aşağıda Ankara'nın merkezine atılacak olursa neler olacağını görüyoruz.
Aşağıda ise İstanbul'u görebilirsiniz:
Görsel Neyi Gösteriyor?
Yukarıdaki grafikten bol bol bilgi almak mümkün. Özetleyecek olursak:
- Görseldeki yeşil alan, radyasyondan direkt 500 rem düzeyinde etkilenen alanı gösteriyor. Bu alandaki insanların %50-90 arası tıbbi müdahale olmazsa birkaç saat ila birkaç hafta içinde ölecekler.
- Yeşil halkanın hemen etrafını saran koyu gri alan, 34.5 kPa basıncın hissedileceği alanı gösteriyor. Buradaki binaların çoğu yıkılacak, herkes öyle veya böyle yaralanacak, birçoğu ise basınç nedeniyle ölecek. Bu, "ortalama" hasarın alınacağı alanı görmekte kullanılıyor.
- Gri halkanın etrafını saran sarı halka, nükleer bombadan yayılan alev topunun etkileyeceği alanı gösteriyor. Bunun etkisi, patlamanın yüksekliğine göre değişiyor.
- En dıştaki silik gri halka ise yaklaşık 7 kPa basınçtan etkilenecek olan bölgeyi gösteriyor. Buralarda camlar kırılacak, yaralanmalar görülecek.
Tabii burada dikkate alınması gereken birçok faktör var. Örneğin Little Boy ismi verilen ve Hiroşima'ya atılan bomba sadece 15 kiloton enerjiye sahipti. ABD tarafından üretilen en büyük atom bombalarından biri olan W-53, 9000 kiloton enerjiye sahip! Bugüne kadar üretilen en güçlü atom bombası olan Tsar Bombası ise 50.000 ila 100.000 kiloton enerjiye sahip! Örneğin, W-53 bombası İstanbul'da aynı noktaya atılacak olsaydı, karşımıza şöyle bir grafik çıkıyor:
Tsar Bombası'nın etkisi ise şöyle olurdu:
Görebileceğiniz gibi bombanın enerjisi arttıkça, etki alanı da dikkate değer miktarda artıyor.
Sadece bu da değil! Bunlar, doğrudan bombanın patlaması nedeniyle yaşanan fiziksel yıkımı gösteriyor. Bir de, rüzgarın yönü ve şiddetine bağlı olarak yayılması beklenen nükleer serpinti var. Bu, bombadan saçılan radyoaktif materyalin zaman içinde yayılması beklenen etkisidir. Bunu da Tsar Bombası için, 300 derece yönünde saatte 24 kilometrelik bir hızla esen rüzgar ile modelleyecek olursak, Tsar Bombası'nın nükleer serpintisi şöyle bir etki yaratmaktadır:
Elbette rüzgarın yönü, hızı, patlama yüksekliği, şehirleşme oranı, nüfus yoğunluğu, bombanın enerji düzeyi, yapısı vb. etkiler, kısa ve uzun vadeli yıkımın büyüklüğünü değiştirecektir.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Umuyoruz ki Dünya'nın hiçbir yeri, asla böyle felaket ile tekrar sınanmaz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 45
- 19
- 15
- 12
- 8
- 7
- 5
- 3
- 3
- 2
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:50:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3822
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.