Not Alma Teknikleri: Nasıl Daha Verimli Notlar Alabilirsiniz?
Yeni bir konuyu öğrenmek; birçok bilgi parçacığının, kavramın, konu başlıklarının ve bunlar arasındaki bağlantıların anlaşılmasını gerektirir. Bu amaca yönelik olarak birçok insan, konuyla ilk muhatap olduğunda not almayı tercih eder. Her ne kadar not almak oldukça yaygın bir pratik olsa da farklı durumlarda daha verimli olabilecek farklı not alma yöntemleri mevcuttur.
Cornell Metodu
Cornell Metodu, aktarılan tüm bilgiyi yazmakla uğraşmadan sistematik bir şekilde not almanızı sağlayan bir metottur. Notların alınmasını ve tekrarını kolaylaştıracak şekilde hazırlanmıştır. Metodun basit ve zahmetsiz olması en büyük avantajlarındandır.
Cornell Metodu; 1950'lerde Cornell Üniversitesi'nden Profesör Walter Paul tarafından tasarlanmış, adını yaratıldığı ve zamanla yaygınlaştığı Cornell Üniversitesinden almıştır.
Bu metotta kullanılacak kâğıt birkaç alana bölünür ve her alan başka bir amaç için kullanılır. Kullanılan şablon aşağıdaki resimde gösterilmiştir.
Kâğıdın ortasındaki geniş (mavi) alan, notlarınızı her zamanki gibi alabileceğiniz alandır. Buraya konuyla ilgili önemli bilgileri veya dikkat çeken kısımları yazabilirsiniz. Eğitmeniniz yeni bir alt başlığa geçtiğinde birkaç satır boşluk bırakmalısınız. Notlarınızı mümkün olduğunca basit haliyle yazmalı, uzun veya karmaşık cümleler kurmakla uğraşmamalısınız.
Bu notları alırken, önemli bulduğunuz kavramları, anahtar kelimeleri veya aklınıza takılan soruları kâğıdın sol tarafındaki (pembe) alana yazmalısınız. Sonrasında notlarınızı tekrar etmek için mavi alanı başka bir kağıtla kapatın ve sadece pembe alandaki bilgilerle yeşil alanda bir özet çıkarın. Ek olarak, pembe alandaki ipuçlarını ve ipucunun ait olduğu bilgiye dair hatırlayabildiklerinizi yüksek sesle ifade edin. Aklınıza gelen her şeyi seslendirdikten sonra mavi bölgedeki kâğıdı kaldırın ve bilgilerin ne kadarını söyleyebildiğinizi kontrol edin. Bilgilerin hepsini ipuçlarını kullanarak söyleyebiliyorsanız, konuyu öğrenmişsiniz demektir.
Cornell Metodunu denemek için buradaki şablonu kullanabilirsiniz.
Anahat (Taslak) Metodu
Anahat Metodu, geniş konuları küçük parçalara bölmek için oldukça yararlı bir metottur. Metodun avantajı, alt başlıklar arasındaki hiyerarşiyi rahatça görmenizi sağlamasıdır. Ayrıca Cornell Metodu'nda olduğu gibi bir şablon çıkarma ihtiyacı yaratmaz. Ancak ders esnasında notun organizasyonunu sağlamaya çalışmak zaman alabilir. Ayrıca çok hızlı ilerleyen bir derste bu yöntemi kullanmak oldukça zor olacaktır. Özellikle bütün cümlelerle ifade edilen, görece daha sözel konularda tercih edilebilir.
Bu yöntemi uygulamak için notlarınıza başlarken en geniş kapsamlı bilgiyi en sola yerleştirin. Bilgilerin kapsamı daraldıkça önceki satıra göre biraz daha sağdan başlayarak yeni satıra geçebilirsiniz. Böylece en sağdan başlayan bilgiler en spesifik bilgiler, en soldan başlayanlarsa en temel bilgiler olacaktır. Satır başında bırakılan boşluklar alt başlıkların başlık hiyerarşisindeki yerini göstereceğinden başlıklarda "1." veya "II." gibi sıra sayıları kullanmanız gerekmez. Yine de aşağıdaki örnekte görebileceğiniz gibi bunların kullanılması da tercih edilebilir.
Haritalama Metodu
Haritalama Metodu, bir dersin veya konunun içeriğinin grafik halinde gösterilmesini sağlayan bir metottur. Bu metotta her bilgi veya fikir, ilişki içinde olduğu başka bir bilgi veya fikirle bağlantılı olacak şekilde not alınır. Bu metot, aktif katılımı artırmakla birlikte eleştirel düşünmeyi de pekiştirir.
Ders esnasında kullanımı zahmetsizdir ve konu bileşenleri arasındaki ilişkilerin çok rahat bir şekilde gözlemlenmesini sağlar. Renkler, sayılar ve semboller kullanılarak notlarınızı düzenlemeniz de mümkündür. İşlenecek konu geniş ve yüksek oranda organize bir konuysa bu metodu tercih edebilirsiniz. Ayrıca dersin nasıl işleneceği hakkında bir fikriniz yoksa yine bu metodu kullanmayı düşünebilirsiniz.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Tablo Metodu
Kronolojik olayların anlatıldığı bir ders alacaksanız Tablo Metodunu kullanmak iyi bir seçim olabilir. Tablo Metodunda kağıdınızı çizgilerle bölerek kategori alanları oluşturmalısınız. Böylece derste geçen kelimeleri, fikirleri veya teorileri ilgili kategoriye yerleştirebilirsiniz.
Tablo Metodu, anlatılanları kaçırmadan not etmek için iyi bir yöntemdir. Çok fazla yazı yazmanızı gerektirmediği gibi bu metotla alınan notların tekrar edilmesi de oldukça kolaydır.
Metodun dezavantajı, kullanacağınız kategorileri önceden belirleme gerekliliğidir. Yine de hızlıca anlatılan kapsamlı konularda not almak için iyi bir metot olduğu söylenebilir.
Cümle Metodu
Bu metot, diğerlerine göre oldukça basit bir metottur. Tek yapmanız gereken ders boyunca geçen her fikri, bilgiyi veya kavramı bir cümle halinde açıklamaktır. Her yeni cümleye bir numara vermeli ve yeni bir satıra yazmalısınız.
Görüldüğü gibi bu metot, not almanızı zorlaştıracak hiçbir unsur içermez. Ancak bu metotta hangi cümlelerin daha önemli (veya daha genel kapsamlı) olduğunu anlamak zordur.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 47
- 12
- 6
- 6
- 4
- 4
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Red Rocks Community College | Arşiv Bağlantısı
- Good Notes. Cornell Note Taking — The Best Way To Take Notes Explained | Goodnotes Blog. Alındığı Tarih: 28 Nisan 2023. Alındığı Yer: Good Notes | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 09:29:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14486
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.