Nikola Tesla, Albert Einstein'ın "Deli" Olduğunu ve İnsanları Aldattığını Düşünüyordu!
Tesla'nın Einstein'a ve Görelilik Teorisi'ne Yönelik Saldırılarının Kısa Bir Özeti...
Büyük mucit Nikola Tesla, 11 Temmuz 1935 günü yayımlanan The New York Times gazetesine verdiği bir demeçte, gelmiş geçmiş en önemli bilim insanlarından biri olan Albert Einstein ile ilgili şunları söylüyordu:
Einstein’ın görelilik çalışmaları göz alıcı bir matematiksel kılıftan ibarettir. Bu kılıf, insanları büyüler, etkiler ve bir yandan da altında yatan hataları gizler. Einstein’ın Teorisi, cahil insanların onu bir kral gibi görmesi için mor renkte giysiler giyen bir dilenci gibidir. Teorinin yandaşları, bilim insanı olmaktan ziyade metafizikçilerden ibarettir.
Aslında bu sözler, Tesla'nın Einstein hakkındaki çok daha uzun bir "saldırı"sının ufak bir kısmıdır. Ancak bu ufak kesit bile, Tesla'nın Einstein konusundaki öfkesini görmeye yeterlidir.
Örneğin söz içinde geçen "mor renk" ile ilgili söyledikleri, gerçekten son derece acımasızdır. Batılı kültürde mor renk, İncil'de de geçtiği gibi eski zamanlarda zor elde edildiği için "saltanat"a işaret etmektedir. Bizim kültürümüzde bu, "kadife kumaş" demek gibi... Tesla, Einstein'ı ve teorisini "cehalet" ile suçlamakla kalmıyor, bu teorinin amacının insanların kafasını karıştırarak hatalarını gizlemek olduğunu da açıkça iddia ediyordu.
"Uzun Saçlı Bir Deli!"
Tesla, 1934 yılında yazdığı "Tanrısal Dedikodunun Parçaları" (İng: "Fragments of Olympian Gossip") başlıklı şiirinde şunları söylemektedir:
Çok üzgünüm, Sir Isaac, sizin ününüzü kıstılar,
Sizin büyük biliminizi alt üst ettiler,
Şimdi uzun saçlı bir deli, Einstein isimli,
Tüm Reklamları KapatSizin tüm öğretilerinizi bozuyor.
Diyor ki: madde ve kuvvet dönüştürülebilirdir,
Sizin değişmez yasalarınızı yalanlıyor.
Tesla, 75. doğumgünü şerefine verilen galada, Einstein'ın "E=mc2" formülüyle ilgili şunları söylüyordu:
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Ben bugüne kadar sayısız atomu birbiriyle çarpıştırdım, hiç de dikkate değer bir enerji açığa çıkmadı.
Bunu diyen Tesla, ilk parçacık hızlandırıcısının icadından 50 yıl önce bu iddiada bulunuyor. Tabii ki hayatında atom falan çarpıştırmamışken...
Einstein'ın Cevabı
Doğum gününü kutlayan şu mektubu atmıştı:
Sevgili Bay Tesla,
75. doğum gününüz olduğunu ve yüksek-frekanslı akımlar ile ilgili çalışmalarınızı duymaktan memnuniyet duydum. Bunlar, alandaki çalışmalara harika katkılar sağlayacaktır. Yaşamınızdaki tüm çalışmalarda başarılar dilerim.
Albert Einstein
Ve aynı Einstein, Tesla'nın da desteklediği ama aralarında yer almadığı "Einstein'a Karşı Olan 100 Yazar" ile ilgili kitapçıkla ilgili şu yorumu yapmakla yetindi:
Eğer ki karşıtlıkları bilimsel olsaydı, sadece 1 yazar yeterli olurdu.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 67
- 39
- 16
- 16
- 13
- 12
- 5
- 4
- 3
- 3
- 3
- 0
- Tesla Collection. Bonus Volume-New York Sun Tesla Clipping File 1930-1945. (1 Ocak 1970). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2019. Alındığı Yer: Tesla Collection | Arşiv Bağlantısı
- N. Tesla. Fragments Of Olympian Gossip. (1 Ocak 1934). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2019. Alındığı Yer: PBS | Arşiv Bağlantısı
- M. Seifer. Tesla Vs. Einstein: The Ether & The Birth Of The New Physics. (12 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2019. Alındığı Yer: New Dawn Magazine | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/12/2024 20:35:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4077
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.