Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nihai İlaçlar Geliştirilene Kadar Kan Nakli Tedavisi Koronavirüs Salgınında Dostumuz Olabilir!

Uzmanlar, Çin’de Test Edilen Kan Nakli Tedavisinin, Diğer İlaçlar Üretilene Kadar Salgını Önlemeye Yardımcı Olabileceğini Düşünüyor!

2 dakika
3,815
Nihai İlaçlar Geliştirilene Kadar Kan Nakli Tedavisi Koronavirüs Salgınında Dostumuz Olabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dr. Arturo Casadevall; 19 Mart 2020 perşembe günü telefonu meslektaşlarından gelen mesajlarla titrediğinde Baltimore’da evden çalışıyordu. FDA (Amerikan Gıda ve İlaçlar Müdürlüğü) yetkilisi, kurumun iyileşen hastalardan alınan kan plazmasını kullanarak kısa vadeli bir tedavi üzerinde çalıştığını Beyaz Saray’ın basın toplantısında daha yeni duyurmuştu. Tüm ulusal televizyonlarda yayınlanan konuşmada, FDA yetkilisi Stephen Hahn şöyle diyordu:

İyileştirici Plazma dediğimiz bir şey üzerinde farklı kurumlarla beraber çalışıyoruz. Bu oldukça heyecan verici bir alan. Krizin geliştiği ülkelere yardımcı olduğumuzu ve kurumumuzun bir süredir konu üzerinde çalışmakta olduğunu tekrar belirtmek isterim.

Johns Hopkins Bloomberg Toplum Sağlığı Enstitüsünde enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Casadevall FDA’nın ilgisine şaşırsa da çok memnun olmuştu. Haftalarca, kritik hastaları tedavi etmek ve sağlık çalışanlarının bağışıklık sistemini güçlendirmek umuduyla, koronavirüsü yenen hastalardan kan toplayacak bir kan bankası ve hastaneler ağı kurmak için uğraşan ülkenin dört bir yanından araştırmacılara liderlik etti.

Yöntem (basitçe eski hastaların kanındaki antikorları kullanmak), 100 yıldan daha fazla zamandır kullanılıyor olmasına rağmen, Amerika’ da son birkaç on yıldır pek kullanılmıyor. Bu tedavi, 2002 SARS salgınında bazı hastaların hafif semptomlar ve kısa süreli hastanede yatmayla hastalığı atlatmasını sağladı. Çin’den gelen ilk raporlar, tedavinin COVID-19’ un da semptomlarını hafifletebileceğini gösteriyor; Hahn, yine de daha fazla test yapılacağını belirtti.

Tüm Reklamları Kapat

Hastalar enfekte patojenlere karşı yüksek miktarda antikor üretme eğilimdedir. Bu antikorlar genelde hastanın kanında aylar veya yıllar boyunca yaşamaya devam eder. Casadevall, iyileşen bir hastanın kan plazmasını (kandaki hücreler ve trombositlerden arta kalan sıvı kısım) alıp başka bir hastaya naklederek bu hastanın bağışıklık sisteminin tepkisinin artırılabileceğini söyledi.

Evrim Ağacı COVID-19 Raporu'na gitmek için tıklayın.

Tedavi, risksiz değil. Hastaya yanlış kan tipini verme veya başka bir patojenin hastaya geçmesine sebep olma gibi riskler mevcut. Ancak son 20 yılda gelişen güvenlik önlemleri, olumsuz sonuçların daha seyrekleşmesini sağlamıştır. Casadevall, kan bankalarının kanda koronavirüsü öldürecek antikorların bulunup bulunmadığını anlamak için testler geliştirmesi gerektiğini de söyledi.

Minnesota'daki Mayo Clinic' ten araştırmacılar, California'daki Stanford Üniversitesi Tıp Merkezi ve New York'taki Albert Einstein Tıp Koleji'nden araştırmacılar da dahil olmak üzere yaklaşık iki düzine hastaneden doktorlar, Johns Hopkins liderliğindeki çalışmalara katıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Casadevall, tedavinin en ses getiren savunucuları arasında yer aldı. Wall Street Journal'da ve NBC News ile yaptığı bir röportajda, koronavirüsü tedavi etmek için antiviral ilaçların hazırlanmasının neredeyse aylar sürmesine rağmen, yerel kan bankalarının birkaç hafta içinde “İyileştiren Plazma” üretmeye başlayabileceğini savundu. Ayrıca Hahn’ın federal hükümetin çalışmaları koordine etmesinde yardımcı olacağını umduğunu da belirtti.

FDA sözcüsü bir röportaj talebine ve yazılı sorulara yanıt olarak, muhabiri 19 Mart'ta yayınlanan bir basın açıklamasına yönlendirdi. Bu bildiride FDA'nın, araştırmacı ve ilaç üreticileri ile birlikte “bu yeni virüsü önlemek ve tedavi etmek için kritik tıbbi ürünlerin geliştirilmesi ve kullanılabilirliğinin hızlandırılması için” çalışacağı belirtiliyor.

Casadevall’ın ekibi 19 Mart 2020 günü tedaviyi test etmeye başlamak için FDA’ya ilk başvurusunu yaptı. Önümüzdeki dört ila altı hafta içinde hastaları tedavi etmeye başlayabilmek adına zaman içinde ortaya çıkacak engelleri aşmayı umuyor. Casadevall şöyle diyor:

Daha etkili ilaç tedavileri hazır olana kadar, bu en iyi seçeneğimiz olabilir. Biz, ülke çapında onlarca kişi günün her saati ve hatta hafta sonları, evlerimizde çalışıyoruz. Kaybedecek zamanımız yok.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 11
  • Muhteşem! 9
  • Tebrikler! 8
  • Bilim Budur! 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: NBC News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 10/10/2024 08:39:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8391

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Teşhis
Deizm
Coğrafya
Gazetecilik
Canlı Cansız
Doğal
Ağız Sağlığı
Çalışma
Sinir Hücresi
Doktor
Venüs
Temel
Kurbağa
Kedi
Video
Jinekoloji
Genom
Santigrat Derece
Tekillik
Mantık Hatası
Sinir Sistemi
Asteroid
Hayatta Kalma
Bakteri
İnsan Türü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Hixenbaugh, et al. Nihai İlaçlar Geliştirilene Kadar Kan Nakli Tedavisi Koronavirüs Salgınında Dostumuz Olabilir!. (24 Mart 2020). Alındığı Tarih: 10 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8391
Hixenbaugh, M., Alparslan, E., Bakırcı, Ç. M. (2020, March 24). Nihai İlaçlar Geliştirilene Kadar Kan Nakli Tedavisi Koronavirüs Salgınında Dostumuz Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved October 10, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8391
M. Hixenbaugh, et al. “Nihai İlaçlar Geliştirilene Kadar Kan Nakli Tedavisi Koronavirüs Salgınında Dostumuz Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Eda Alparslan, Evrim Ağacı, 24 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8391.
Hixenbaugh, Mike. Alparslan, Eda. Bakırcı, Çağrı Mert. “Nihai İlaçlar Geliştirilene Kadar Kan Nakli Tedavisi Koronavirüs Salgınında Dostumuz Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, March 24, 2020. https://evrimagaci.org/s/8391.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close