Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Neden Yürürken Kollarımızı Sallarız?

Neden Yürürken Kollarımızı Sallarız? PxHere
2 dakika
22,017
  • Biyomekanik
  • Etoloji
Tüm Reklamları Kapat

Yürürken kollarımızı sallamak pek de mantıklı görünmeyebilir. Ayaklarımızı hareket ettirmek için kollarımızı da hareket ettirmemize gerek yok. Öyleyse bunu neden yapıyoruz?

Bu soru uzun zamandır bilim insanlarının aklını kurcalıyordu, konuyla ilgili birçok fikir ortaya atıldı, bunlara aslında bir faydası olmadığı fikri de dahildi. Fakat 2009 yılında araştırmacılar yürürken neden bu tip bir hareket yaptığımızı anlamak için daha yakından incelemeler yaptılar.

Tüm Reklamları Kapat

Michigan Üniversitesinden bilim insanları, 10 insanın farklı biçimlerde yürürken –kollarını sallayarak veya yanlarda tutarak yürümek gibi- harcadıkları enerji miktarını ölçtüler. Kolların mekanik modelleri üzerinde de benzer araştırmalar yaptılar ve sonuç olarak kollarımızı sallamamızın aslında bir amacı olduğunu ortaya çıkardılar: Bu hareket, kullanılan enerjiyi önemli ölçüde azaltıyor.

Çalışma, kollarını sabit tutan insanların, sallayan insanlara göre %20 daha fazla metabolik enerji harcadıklarını ortaya çıkardı. Biyomedikal uzmanı Sjoerd Bruijn şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Normal biçimde kolları sallamak, yürümenin en ekonomik yoludur.

Araştırıcıların “normal biçimde kol sallamak” olarak bahsettiği hareket biçimi, sağ ayağınız öndeyken, sol kolun önde olması veya tam tersi şeklinde olmasıdır.

Kolları sallama hareketini, ayaklara senkronize etmek (sol ayak öndeyken, sol kolun önde olması durumu) vücut için daha zor bir hareket biçimi olarak görünmekte ve normal yürüyüşe göre %26 daha fazla enerji harcanmaktadır.

Araştırmacılar daha da ileri giderek, deneklerin kollarını vücutlarının yanlarına kemerle sabitleyerek, kolları yanda tutmak için enerji harcanmamasının etkisini ölçmeyi denediler. Bu yardımla bile normal yürümeye göre %7 daha fazla enerji harcadıkları gözlendi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Kolları sallamak enerji tasarrufu sağlar çünkü kol kaslarınız, kollarınız sallanırken çok fazla iş yapmak zorunda değildir. Kollarınızı bir sarkaç olarak düşünürseniz, bacaklarınız hareket ettiğinde vücudunuz hareket eder ve bu hareket sarkacı sallanmaya zorlar. Kollarınız doğal hareket nedeniyle pasif bir şekilde sallanır. Yani kaslarınız bu hareketin olması için enerji harcamazlar. Brujin şöyle diyor:

Sallanmayı kontrol altında tutmak için çok küçük bir efor sarf edilir, fakat enerji tasarrufu, kolların sallanması durumunda, kolların yanlarda tutulmasından daha fazla olacaktır.

Özellikle, kolların sallanması ayağın yere basması durumundaki baskının bir kısmını dengelemeye yardım etmektedir, yani bu yolla bacaklar daha az enerji kullanmaktadır.

Araştırmacılar, kol sallama hareketlerinin Parkinson hastalığı olan veya felç gibi rahatsızlıkları olan insanların rehabilitasyonu için de yararlı olduğunu görmüşlerdir. Çalışmalar, bu hastalar arasında, kollarını daha güçlü hareket ettirebilenlerin, adımlarını büyüttüğünü ve yürüme yeteneklerini geliştirdiğini göstermiştir.

Fakat, normal kol sallama hareketinin dışında hareketler daha fazla kalori harcadığı için kilo vermek için iyi bir yöntem olarak düşünülmemelidir. Eğer normal hareket biçiminin dışına çıkarsanız, omurganıza zarar verebilirsiniz. O yüzden, yürürken doğal hareket biçimine sadık kalmak daha yararlı olacaktır.

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
18
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 42
  • Muhteşem! 10
  • İnanılmaz 9
  • Bilim Budur! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Umut Verici! 2
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Mental Floss | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/05/2023 06:39:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7028

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jeoloji
Küresel Isınma
Zehirli Mantar
Ay Görevleri
Afrika
Arkeoloji
Elektron
Mucize
Kimya
Yer
Canlı
Köpek
Manyetik Alan
Biyocoğrafya
Astrofizik
Felsefe
Meyve
Cinsiyet Araştırmaları
Fotosentez
Viroloji
Evrim Kuramı
Makale
Kemik
Beslenme Bilimi
Film
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Kozmik Enflasyon, Büyük Patlama'dan ÖNCESİNİ İzah Edebilir mi?
Kozmik Enflasyon, Büyük Patlama'dan ÖNCESİNİ İzah Edebilir mi?
Uzaydan Bırakılan Çubuklarla Deprem Yaratma Projesi Gerçek mi? | Kinetik Bombardıman
Uzaydan Bırakılan Çubuklarla Deprem Yaratma Projesi Gerçek mi? | Kinetik Bombardıman
Büyük Patlama Teorisi: Bildiklerinizin Ne Kadarı Gerçek?
Büyük Patlama Teorisi: Bildiklerinizin Ne Kadarı Gerçek?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Thielking, et al. Neden Yürürken Kollarımızı Sallarız?. (16 Mayıs 2015). Alındığı Tarih: 30 Mayıs 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7028
Thielking, M., Özdoğan, K. T. (2015, May 16). Neden Yürürken Kollarımızı Sallarız?. Evrim Ağacı. Retrieved May 30, 2023. from https://evrimagaci.org/s/7028
M. Thielking, et al. “Neden Yürürken Kollarımızı Sallarız?.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan, Evrim Ağacı, 16 May. 2015, https://evrimagaci.org/s/7028.
Thielking, Megan. Özdoğan, Kadir Toykan. “Neden Yürürken Kollarımızı Sallarız?.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, May 16, 2015. https://evrimagaci.org/s/7028.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close