Neden Tüm Çöplerimizi Bir Volkana Atıp Yakamıyoruz?
Lavların bazı atıklarımızı yakabilecek kadar sıcak olduğu doğrudur. 2018'de Hawaii'nin Büyük Adası'ndaki Kilauea patladığında, lav akıntılarının sıcaklığı birçok kayayı eritebilecek olan 1100 Celsius derecenin üzerine çıkmıştı. Bu, Venüs gezegeninin yüzeyinden daha sıcak olmasının yanı sıra genellikle çöpleri 1000-1200 Co arasında yakarak yok eden atık yakma tesisleri kadar da sıcaktı.
Ancak bütün lavlar aynı sıcaklıkta değildir. Hawaii'deki patlamalar "basalt" adı verilen bir lav türü üretir. Basalt, Washington eyaletindeki St. Helens dağı gibi diğer volkanlarda patlayan daha kalın dasit lavından çok daha sıcak ve akışkan bir yapıya sahiptir. Örneğin, 2004-2008'deki St. Helens dağı patlaması, yüzey sıcaklığı yaklaşık 704 Co olan bir lav kubbesi üretmişti.
Atıklarımızı volkanlarda yakmamak için sıcaklıktan başka nedenlerimiz de var. İlk olarak 1100 Co olan lav sıcaklığı; yiyecek artıkları, kâğıt, plastik, cam ve bazı metaller dahil olmak üzere atıklarımızdaki birçok malzemeyi eritebilmesine rağmen çelik, nikel ve demir gibi diğer yaygın malzemeleri eritmek için yeterince sıcak değildir.
İkinci olarak, Dünya'da atık dökebileceğimiz lav göllerine sahip olan çok fazla volkan yoktur. Binlerce volkandan Kilauea, Antarktika'daki Erebus Dağı ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Nyiragongo gibi sadece sekizinde aktif lav gölleri olduğu bilinmektedir. Aktif volkanların çoğu, St. Helens dağındaki gibi taşlar ve soğumuş lav dolu kraterlere veya Oregon'daki Crater Lake gibi su dolu kraterlere sahiptir.
Üçüncü problem ise bu sekiz aktif lav gölüne atık dökmenin çok tehlikeli bir iş olmasıdır. Lav göllerinin üstü soğuyan lavın kabuğuyla kaplıdır, ancak bu kabuk altında erimiş ve yoğun bir şekilde sıcak lav bulunur. Eğer taşlar veya başka maddeler bir lav gölünün yüzeyine düşerse kabuğu kırabilir, altındaki lav dengesini bozabilir ve bir patlamaya neden olabilir.
Böyle bir durum 2015'te Kilauea'da yaşanmıştır: Kayalık bloklar krater kenarından lav gölüne düşerek kraterden taş ve lav püskürmesine sebep olmuştur. Herhangi bir atığı bir lav gölüne atan biri, hızlıca uzaklaşmalı ve patlamayla püsküren alevli çöpler ve lavlardan kaçmalıdır.
Yukarıdaki videoda, bir İspanyol adası olan La Palma'daki Cumbre Vieja volkanında 30 Eylül 2021'de meydana gelen bir patlamadan ve yaydığı toksik gaz bulutlarından bahsedilmektedir.
Peki atıkları güvenli bir şekilde bir lav gölüne atmak mümkün olsaydı atıklara ne olurdu? Plastikler, çöpler ve metaller yandığında volkanların hali hazırda yaydıkları kükürt, klor ve karbondioksit de dahil olmak üzere tonlarca toksik gaz yayılır.
Kükürt gazları, bitkileri öldürebilen ve yakındaki insanlarda solunum problemlerine neden olabilen asidik bir sis oluşturabilir. Bu sise, İngilizce "volcanic fog" kelimelerinden türetilmiş bir kelime olan ve "volkanik sis" anlamına gelen "vog" diyoruz. Yani atıklarımızı yakmak, zaten tehlikeli olan volkanik gazları, atıklarımızı yakarken ortaya çıkan diğer gazlarla karıştırarak volkanın yakınında bulunan insanlar ve bitkiler için daha da zararlı bir ortam yaratırdı.
Son olarak, birçok yerli topluluk yakındaki volkanları kutsal yerler olarak görürler. Örneğin, Kilauea'daki Halema'uma'u krateri yerli Hawaii Ateş Tanrıçası Pele'nin evi olarak kabul edilir ve kraterin çevresi yerli Hawaiililer için kutsaldır. Bu nedenle de atıkları volkanlara atmak, bu kültürlere büyük bir hakaret sayılacaktır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 54
- 15
- 10
- 8
- 6
- 4
- 2
- 2
- 2
- 2
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
- USGS. Lava Temperatures Were About 2000 Degrees Fahrenheit | U.s. Geological Survey. (3 Mayıs 2018). Alındığı Tarih: 16 Ocak 2024. Alındığı Yer: USGS | Arşiv Bağlantısı
- NASA. Venus - Nasa Science. Alındığı Tarih: 16 Ocak 2024. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
- V. H. Program. Usgs: Volcano Hazards Program Glossary - Dacite. Alındığı Tarih: 16 Ocak 2024. Alındığı Yer: USGS | Arşiv Bağlantısı
- American Elements: The Materials Science Company. Melting Points Of Common Materials | Toolbox | American Elements ®. Alındığı Tarih: 16 Ocak 2024. Alındığı Yer: American Elements: The Materials Science Company | Arşiv Bağlantısı
- BBC Newsround. Lava Lake Discovered On Sub-Antarctic Island. (4 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 16 Ocak 2024. Alındığı Yer: BBC Newsround | Arşiv Bağlantısı
- Smithsonian Institution | Global Volcanism Program. Global Volcanism Program | Erebus. Alındığı Tarih: 16 Ocak 2024. Alındığı Yer: Smithsonian Institution | Global Volcanism Program | Arşiv Bağlantısı
- USGS. Crater Lake Caldera With Wizard Island Cinder Cone And Lava Flows, ... | U.s. Geological Survey. (12 Temmuz 2008). Alındığı Tarih: 16 Ocak 2024. Alındığı Yer: USGS | Arşiv Bağlantısı
- USGS. Usgs.gov | Science For A Changing World. Alındığı Tarih: 16 Ocak 2024. Alındığı Yer: USGS | Arşiv Bağlantısı
- Hawaii. Hawaii Vacations, Travel Guide & Information | Hawaii.com. (8 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 16 Ocak 2024. Alındığı Yer: Hawaii | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/12/2024 07:57:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16465
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in The Conversation. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.