Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Neden El Sıkışıyoruz? Tokalaştıktan Sonra Neden Elimizi Koklamaya Meyilliyiz?

4 dakika
7,686
Neden El Sıkışıyoruz? Tokalaştıktan Sonra Neden Elimizi Koklamaya Meyilliyiz? PxHere
Tüm Reklamları Kapat

Var olan bütün davranışların arkasında, şu 4 açıklamadan biri veya birkaçı bulunmaktadır:

  1. Somut ve pratik bir sorunun çözümü olarak yapılmaktadır.
  2. Bir alışkanlıktır (dolayısıyla bir işarete yönelik otomatik bir tepkidir).
  3. Herhangi bir nedenle yapılmıyordur: rastgeledir veya takıntılı bir davranıştır.
  4. Sosyal nedenlerle yapılıyordur.

Bunlardan dördüncüsünü, her gün bilinçsiz bir şekilde yaptığımız bir davranışı açıklamak için kullanalım: el sıkışmak....

İki yabancının birbirine uzanarak ellerini kavrayıp, sıkıp, salladığını izleyen bir uzaylı, bunun nasıl bir pratik sebeple (1. neden) yapıldığını anlayamayacaktır. Birileri kalkıp el sıkışmanın nedeninin bireylerin birbirini sabitleme/dengeleme amacıyla yapıldığını iddia edebilir; çünkü sonuçta yürürken yavaşlamak ve iki ufak uzuv üzerinde durmaya çalışmak zor bir iştir. Bazı diğerleriyse bazı kimyasalların veya enerjinin birbirine kenetlenmiş uzuvlar tarafından karşıya aktarıldığını ileri sürebilir. Böylece "insan" denen bu organizmanın ihtiyacı olan kaynakları karşı taraftan sağladığını düşünebilir. Veya ellerini birbirine kavuşturarak yapılan yukarı aşağı hareketin, insanlar tarafından yapılan bir çeşit egzersiz olduğu da iddia edilebilir. Ne yazık ki uzaylılar (ne kadar zeki olurlarsa olsunlar), bu açıklamaların hepsinde yanılmışlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Her birimiz el sıkışmanın sosyal bir merhabalaşma yolu olduğunu biliriz. Böylece taraflar, birbirlerine içerisinde bulundukları sosyal ortamın geleneklerini anladıklarını iletmiş olurlar. Belki de el sıkışmanın ardında başka sosyal nedenler de vardır? Örneğin el sıkışan iki kişinin birbirini rahatlatma çabası gibi... Ancak ne olursa olsun, el sıkışmanın başlıca nedeninin sosyal sinyalleşme olduğu açıktır. 

El Sıkışma Neyi Sinyaller?

İyi ama biriyle düzgün bir şekilde el sıkışırken verdiğiniz mesaj nedir? Neyi sinyallemektesiniz? Sinyallediğiniz şeylerin başında, elini sıktığınız kişiyle aynı kültürü paylaştığınızı bildirmek gelmektedir. El sıkışma geleneği her kültürde ciddi anlamda farklı olabilmektedir (en basitinden el sıkarken uygulanan kuvvetin farklı olması gibi). Dolayısıyla tepkinizi karşınızdaki kişiye göre ayarlamak, o kültürün bir üyesi olmasanız bile kültürü ve karşınızdaki kişiyi anladığınızı bildirir. Ortak bir kültürü paylaştığınızı sinyaller.

Bunun haricinde zeki olduğunuzu da karşı tarafa gösterirsiniz. Çünkü yeni bir kültüre girmiş olmanıza rağmen onların yöntemini hemen kapıp uygulayabildiğinizi gösterirsiniz. Etrafınızı gözlemleyip, sosyal ipuçlarını algılayarak uygulayabildiğinizi göstermeniz, sosyal bütünlük ve anlayış açısından büyük öneme sahiptir. Eğer birisi el sıkışma işini yapmayı reddederse ya da düzgün bir şekilde yapmazsa, hemen garipseyeceğinizi, kişiyi tuhaf biri olarak göreceğiniz bilirsiniz. Hatta bu davranışlar kaba olarak bile görülebilir.

El sıkışma işlemini beceremeyen kişiler arasından tuhaf olanlar, genellikle aşırı zeki ya da "inek" oldukları için sosyal meselelerden bihaber olan kişilerdir. Kimi zamansa sadece "el sıkışma" işini ve nedenlerini anlamayan kişilerden oluşurlar. Kaba bireylerse ya geleneği biliyor olmasına rağmen, kendilerini o geleneklerin üzerinde ve ötesinde gören bireylerdir; ya da geleneği bilmemekle birlikte aynı zamanda umursamayan veya öğrenmek istemeyen kimselerdir. Hemen fark edebileceğiniz gibi, uygunsuz bir şekilde yapılan el sıkışma davranışı anında empati yoksunluğu veya zeka eksikliği olarak değerlendirilir. Bunlar, iş sebebiyle ve/veya kişisel nedenlerle bir araya gelen insanlar için müthiş öneme sahip iki temel insan özelliğidir.

Tüm Reklamları Kapat

Nihayetinde olabildiğince keskin zekaya sahip insanlarla çalışmak istersiniz. Dolayısıyla karşınızdaki bireyin size karşı sıcak, açık ve ilgili olduğunu bilmek istersiniz. Bu durum sadece modern yaşantıda değil, vahşi doğada yaşayan atalarımız için de geçerlidir. Sürekli yaşanan göçler, kabilelerin birbiriyle kaynaşıp ayrışması sürecinde karşılaşan insanlar ve daha nice doğal durum, atalarımızın birbirlerine çeşitli davranışsal sinyaller vermesine ve örtülü toplumsal sözleşmelerin doğmasına neden olmuştur. Bu davranışlar, çok kısa bir zaman diliminde karşı tarafın özelliklerini ve niyetini anlamamızı (veya en azından bunlar hakkında fikir sahibi olmamızı) sağlar. Bunları gerçek zamanlı olarak ve gerçek yaşantıda karşı tarafa uyguladığımız anlık duygu ve IQ testleri olarak görmek bile mümkündür.

El Sıkıştıktan Sonra, İstemsiz Olarak Elimizi Kokluyoruz!

Dahası, yapılan daha güncel araştırmalar el sıkışma sırasında karşı tarafa bazı feromonlar verip, o bireyden bazı feromonları aldığımızı bile ortaya koymaktadır. Bu durum, el sıkışmanın sadece toplumsal bir sözleşme olmanın yanı sıra, biyolojik ve kiymasal bir evrimin de ürünü olduğunu göstermektedir. Zira insan denekler üzerinde yapılan araştırmalar, el sıkışma sonrasında insanların kendi ellerini koklamaya meyilli olduğunu göstermektedir.

Yani karşı taraftan alınan kimyasallar, burun yoluyla koklanarak beynimizce işlenmektedir. Tamamen bilinçsiz olarak yapılan bu koklama işlemi, el sıkışma davranışının arka planındaki evrimsel kökenlere dair de bize ipuçları vermektedir: insan, sosyal bütünlük içerisinde var olabilen bir hayvan türüdür. Dolayısıyla her türlü iletişim kanalını açık tutacak biçimde evrimleşmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 13
  • İnanılmaz 8
  • Bilim Budur! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Muhteşem! 3
  • İğrenç! 3
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 21:40:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3478

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Neden El Sıkışıyoruz? Tokalaştıktan Sonra Neden Elimizi Koklamaya Meyilliyiz?. (6 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3478
Bakırcı, Ç. M. (2015, April 06). Neden El Sıkışıyoruz? Tokalaştıktan Sonra Neden Elimizi Koklamaya Meyilliyiz?. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3478
Ç. M. Bakırcı. “Neden El Sıkışıyoruz? Tokalaştıktan Sonra Neden Elimizi Koklamaya Meyilliyiz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 06 Apr. 2015, https://evrimagaci.org/s/3478.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Neden El Sıkışıyoruz? Tokalaştıktan Sonra Neden Elimizi Koklamaya Meyilliyiz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 06, 2015. https://evrimagaci.org/s/3478.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close