Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Köpek Beyni, Çağrılara İnsan Beyniyle Aynı Tepkileri Veriyor!

2 dakika
5,517
Köpek Beyni, Çağrılara İnsan Beyniyle Aynı Tepkileri Veriyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dinle Fido! İnsan ve köpek beyinleri, dışarıdan gelen kahkaha ve havlama gibi sözlü uyaranlara aynı tepkileri veriyor. Bu buluş, beyinde sesin işlendiği alanın, en az 100 milyon yıl önce, sadece bir kez evrimleştiğini gösteriyor olabilir.

Macaristan’daki Karşılaştırmalı Etoloji Araştırma Grubu olan The MTA-ELTE’de çalışan Attila Andics ve çalışma arkadaşları, 11 köpeği, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme tarayıcısında (fMRI) hareketsiz yatabilmeleri için eğittiler. İnsanlara ait mızmızlanma, ağlama ve kahkaha sesinden köpeklere ait havlama seslerine kadar toplamda 200’e yakın insan ve köpek sesi dinletilen hayvanlarda gerçekleşen beyin aktiviteleri kaydedildi. Aynı deney, sonrasında 22 insana uygulandı.

Birçok hayvan, beyin taraması sırasında hareket etmesin diye uyutuluyordu. Bu yöntem, tarama verilerinin bize sağlıklı bir şekilde gelmesini engelliyordu. Fakat şimdilerde, daha iyi eğitim yöntemleriyle eğitilen köpekler, beyin taraması sırasında uyanık olmalarına rağmen hareket etmeyerek sahiplerini dinliyorlar. Andics ise şu anda aynı deneyde insanları ve köpekleri karşılaştıran ilk kişi konumunda bulunuyor. 

Tüm Reklamları Kapat

Veriler, insan ve köpek beyinlerinin sese tepki verirken benzer bölgeleri kullandığını gösteriyor. Beklendiği gibi, köpekler bir başka köpek sesi duyduğunda beyinlerinde çok daha güçlü sinyaller oluşturuyorlarken insanlar da beyinlerinde, başka insan seslerine karşı daha güçlü tepkiler üretebiliyorlar. Andics şöyle söylüyor: 

Köpekler ve insanlar benzer çevreyi paylaşıyorlar. Dışarıdan gelen sosyal bilgileri işlemek için de yine benzer beyin mekanizmalarını kullanıyorlar. Bu buluş, insanlarla köpeklerin neden bu kadar iyi anlaştıklarını açıklamamıza yardım edebilir.

Ayrıca Andics, bu sonuçlarla birlikte, beyinde sesi işleyen bölge için tek bir evrimsel kökenin(bundan yaklaşık 100 milyon yıl önce, insanlarla köpeklerin aynı atayı paylaştıkları en son tarih) olduğunu iddia ediyor. Fakat, Tempe’de bulunan Arizona State Üniversitesi’nden Clive Wynne bu duruma alternatif bir açıklama getiriyor:

Beyin hayli değişebilir ("plastik") bir organ, bu yüzden köpeklerin beyninde oluşan tepkiler, hayatları boyunca insan sesi duymalarının bir sonucu olabilir. Tarama verileri, insan ve köpek beyinlerinde aynı bölgelerin benzer işler yapabileceğini göstermek dışında evrimsel bir benzerliği vurgulamaz.

Corvallis’de bulunan Oregon State Üniversitesi’nden Monique Udell ise şöyle belirtiyor: 

Köpeklerin ve insanların, ya da bireysel olarak aynı türden olanların, ses veya sözlü uyaran aldıklarında beyinlerinde benzer aktivitelerin oluşması, bu uyaranları beyinlerinde aynı şekilde işledikleri anlamına gelmez. Elimizde olan her türün, duygusal dünyasını, kendine has algısal değerlerini tanımlamalıyız ki benzerlikleri daha iyi ölçebilelim.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/11/2024 19:43:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2000

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Arney, et al. Köpek Beyni, Çağrılara İnsan Beyniyle Aynı Tepkileri Veriyor!. (25 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2000
Arney, K., Yurtman, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, February 25). Köpek Beyni, Çağrılara İnsan Beyniyle Aynı Tepkileri Veriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 05, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2000
K. Arney, et al. “Köpek Beyni, Çağrılara İnsan Beyniyle Aynı Tepkileri Veriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Erinç Yurtman, Evrim Ağacı, 25 Feb. 2014, https://evrimagaci.org/s/2000.
Arney, Kat. Yurtman, Erinç. Bakırcı, Çağrı Mert. “Köpek Beyni, Çağrılara İnsan Beyniyle Aynı Tepkileri Veriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Erinç Yurtman. Evrim Ağacı, February 25, 2014. https://evrimagaci.org/s/2000.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close