Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Neden Bazı Güvercinler Takla Atarken Diğerleri Atmıyor?

2 dakika
386
Neden Bazı Güvercinler Takla Atarken Diğerleri Atmıyor? Punnett's Square
Tüm Reklamları Kapat

Atoosa Samani, genç yaştan itibaren güvercin genetiğiyle ilgilenmeye başladı. İran'ın güvercin kuleleriyle ünlü İsfahan şehrinde, güvercinlerin arasında büyümüştü. En sevdiği kuşsa bembeyaz bir güvercindi, ancak Samani altı yedi yaşlarındayken bu güvercinin yavrularının hiçbirinin tamamen beyaz olmadığını fark etti.

Böylece güvercinlerde beyaz rengin çekinik bir özellik olduğunu, yani her iki ebeveynden de çekinik olan alel alınırsa ortaya çıktığını öğrendi. En sevdiği kuşta iki tane çekinik alel olduğundan kuş bembeyazdı, çünkü normalde tüylerdeki pigmentleri üreten gende bir mutasyon vardı. Buna rağmen, bu kuşun çiftleştiği dişilerden gelen baskın genler sayesinde yavrular pigment üretebiliyor ve bembeyaz olmuyordu.

Güvercin genetiğine bu şekilde ilgi duymaya başlayan Samani, Utah Üniversitesinde eğitim görmek üzere ABD'ye taşındığında Kaya güvercini olarak bilinen güvercinlerin (Columba livia) nasıl takla attığını araştıran Michael Shapiro'nun laboratuvarına katıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu güvercinlerin iki çeşidi var: Birmingham Roller veya Birmingham Taklacıları olarak bilinen, uçabilen ancak yerde yuvarlanan ırk ve uçamayan ancak yerde ters takla atabilen Parlor Taklacı güvercinleri. Aslında İranlı birçok şair, şiirlerinde bu akrobatik hareketleri mutluluktan yaptığını yazmış, ancak Samani gerçeğin rahatsız edici olduğunu söylüyor:

Takla atma davranışı, bir hareket bozukluğunun sonucu ve olumlu hiçbir yanı yok.

Üstelik bu hastalık ilerleyici yapıda, yani kuş yumurtadan çıkar çıkmaz başlıyor ve uçamayacak hale gelene kadar ilerlemeye devam ediyor. Samani, takla atma davranışının arkasındaki genlere odaklanıyor. Bir konferansta bildirdiğine göre, bu davranışta etkili olan en az 5 gen mevcut.

Samani'nin meslektaşları da takla davranışının Yarış Güvercinleriyle Parlor Taklacılarının çifleştirilmesi sonucu ortaya çıkan çekinik bir özellik olduğunu doğruluyor, hibrit çiftleşmelerin hiçbirinde takla davranışı gözlenmiyor. İki takla geni alelinden birisi baskın birisi çekinik olan kuşlar çiftleştirildiğinde ise yavruların onda dördünde takla davranışı görülmüş ki bu oran da takla atma özelliğinin çekinik olarak kalıtıldığını gösteriyor.

Samani güvercinlerin neden tepetaklak yuvarlandığını görmek için iki farklı istatistiksel yöntemden yararlandı. Bu araştırma sonucunda davranışla ilişkili, binlerce gen içeren 5 DNA bölgesi tespit etti. Ancak bu bölgelerdeki genlerin hiçbirinde böyle bir davranışa sebep olabilecek bir mutasyon yok gibiydi.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun üstüne Samani, güvercinlerin beyin aktivitelerini incelemeye karar verdi ve Parlor Taklacılarının beyinlerinde yaklaşık 2.000 genin diğer iki ırka göre daha az veya daha çok ifade edildiğini fark etti. Elde ettiği tüm bilgileri birleştiren Samani, olası takla genlerinin sayısını 300'e kadar indirdi, ancak hâlâ tam olarak hangi genler olduğundan emin değil.

Samani yakında doktorasını bitirecek ve eğitim vermeye başlayacak. Güvercinleri ve onlar üstünde kafa yormayı özleyeceğini söylüyor ve ekliyor:

Beş yıldır bu konuyla uğraşıp duruyorum. Elimde birkaç yapboz parçası var, ama bunları nasıl birleştirebileceğimden emin değilim. Öyle bir yapboz oluşturmalıyım ki, eldeki bilgilerimizin hepsi birbirine uymalı. Peki bu parçalar birbirlerine uyan parçalar mı? İşte bunu bilmiyoruz ve gizemleri çözmeyi çok sevdiğimden en çok özleyeceğim şey de bu olacak.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 1
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 06:05:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19444

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. H. Saey, et al. Neden Bazı Güvercinler Takla Atarken Diğerleri Atmıyor?. (29 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19444
Saey, T. H., Alparslan, E. (2024, December 29). Neden Bazı Güvercinler Takla Atarken Diğerleri Atmıyor?. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19444
T. H. Saey, et al. “Neden Bazı Güvercinler Takla Atarken Diğerleri Atmıyor?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Eda Alparslan, Evrim Ağacı, 29 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19444.
Saey, Tina Hesman. Alparslan, Eda. “Neden Bazı Güvercinler Takla Atarken Diğerleri Atmıyor?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, December 29, 2024. https://evrimagaci.org/s/19444.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close