Neandertaller Kabuk Toplamak İçin Denize Daldılar!
Deniz Kabukları Üzerinde Yapılan Araştırmalar, Neandertaller'in Sandığımızdan Becerikli Olduğunu Gösteriyor!
Bu haber 5 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Neandertaller mayo giyer miydi? Muhtemelen hayır. Ancak yeni bir araştırma, bu antik insanların bazılarının sahillerde fazlasıyla zaman geçirdiğini gösteriyor. Hatta Akdeniz'in soğuk sularına dalarak midye kabukları toplamış bile olabilirler!
Araştırma sonuçları, Grotta dei Moscerini isimli, orta İtalya'nın Latium bölgesinde bulunan ve sahilden 3 metre kadar yüksekte bulunan mağaralardan elde edilen verilerden geliyor.
1949 yılında arkeologlar, bazı sıra dışı kalıntılar elde ettiler: Neandertaller tarafından toplanan deniz kabukları, günümüzden 90.000 yıl kadar önce sivri aletlere dönüştürülmüştü. Şimdi, Colorado Boulder Üniversitesi'nden Paloa Villa ve ekibi tarafından yürütülen yeni bir araştırma, bu onlarca yıl öncesine ait bulgulara ait yeni sır perdelerini aralıyor. PLOS One dergisinde yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre, Villa ve arkadaşları Neandertaller'in sadece sahile vuran deniz kabuklarını toplamakla kalmadığını, ihtiyaçlarına en uygun kabukları toplamak için nefeslerini tutarak denize daldıklarını gösteriyor. Colorado Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi eş küratörlerinden olan Villa, şöyle diyor:
Neandertaller'in denizle olan ilişkisi, birçok bilim insanının düşündüğünden çok daha yakın olabilir. Denizel kaynakları da kullanabiliyor olmaları, aslında zaten bildiğimiz bir şeydi. Ancak yakın geçmişe kadar kimse buna pek fazla dikkat vermedi.
Mağara Bulguları
Arkeologlar Grotta dei Moscerini mağarasındaki deniz kabuğundan aletleri bulduklarında şaşırmışlardı. Neandertaller'in taştan yaptıkları mızraklar biliniyor olsa da, deniz kabuklarını aletlere dönüştürdüklerine dair bulgular pek azdı.
Ancak bulgular hatalı değildi. 1949 yılında mağaradan toplanan kalıntılardan 171 tanesi bu tarz aletlerden oluşuyordu. Hepsi, Callista chione olarak bilinen bir çift kapaklının kabuklarından üretilmişti. Villa, antik insanların taş çekiçler kullanarak bu kabukları şekillendirdiğini ve böylece keskin taraflarını uzun bir süre boyunca keskin tutabildiklerini söylüyor.
Bir deniz kabuğunu ne kadar şekillendirirseniz şekillendirin, keskin tarafı her zaman ince ve keskin kalacaktır.
Ancak soru şuydu: Neandertaller, günümüzdeki birçok insanın yaptığı gibi, sahilde bir yürüyüş yaparken denk geldikleri kabukları mı kullanıyorlardı?
Bu soruyu cevaplamak için Villa ve arkadaşları bu aletlere daha yakından baktılar. Bu süreç içinde, beklemedikleri bir şey keşfettiler: Moscerini'den çıkarılan deniz kabuğundan yapılma aletlerin yaklaşık 4'te 3'ü opak ve kısmen aşınmış dış kaplamalara sahipti. Yani zaman içinde kumların etkisiyle aşınmış gibiydiler. Bu, sahile vurmuş deniz kabuklarında görmeyi beklediğimiz bir durumdur.
Ancak geri kalanının kabukları düzgündü.
Bu deniz kabukları kısmen daha iriydi ve bu nedenle, deniz tabanında bu deniz kabukları henüz yaşarken toplanmış olmalıydı. Villa şöyle diyor:
Neandertallerin 2 ila 4 metreye kadar dalarak bu kabukları toplamış olması olasıdır. Tabii ki o dönemlerde dalgıç ekipmanları yoktu.
Araştırmacılar aynı zamanda, Neandertaller tarafından toplanmış çok sayıda ponzataşı da keşfettiler. Bunlar, aşındırıcı aletler olarak kullanılmış olabilir. Villa ve ekip arkadaşlarının söylediği üzere bu taşlar, Moscerini sahilinden 60 kilometre güneyde bulunan volkanik patlamalar nedeniyle söz konusu sahile vurmuştur.
Dalış Yapmak
Sahili seven Neandertaller hayal eden tek kişi Villa değil.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Antropolog Erik Trinkaus tarafından daha önceden yapılan bir araştırmada, bazı Neandertaller'in kulaklarında kemiksi büyümeler tespit edilmiştir. "Yüzücü kulağı" denen bu özellikler, günümüzde su sporlarıyla ilgilenen insanlarda görülmektedir.
Villa'ya göre bulguları, dahice hayatta kalma konusunda Neandertaller'in en az modern insan akrabaları kadar esnek ve yaratıcı olduğuna kanıttır. Bu durum, Neandertaller'in popüler kültürde kaba saba dağ adamları veya mamut leşleriyle beslenen insanlar olarak gösterilen portrelerinden oldukça farklıdır. Villa şöyle diyor:
İnsanlar Neandertaller'in sadece iri memeliler avlamadığını anlamaya başladılar. Aynı zamanda tatlı sularda balık avladılar ve hatta dalış yaptılar.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 19
- 11
- 10
- 7
- 5
- 5
- 4
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Colorado University | Arşiv Bağlantısı
- P. Villa, et al. (2020). Neandertals On The Beach: Use Of Marine Resources At Grotta Dei Moscerini (Latium, Italy). PLOS One. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:20:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8204
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Colorado University. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.