Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mars'ı Kolonize Etmek, Yeni İnsan Türlerinin Evrimini Tetikleyebilir!

4 dakika
6,149
Mars'ı Kolonize Etmek, Yeni İnsan Türlerinin Evrimini Tetikleyebilir!
Tüm Reklamları Kapat

Günler geçtikçe, insanın nihayetinde mutlaka Güneş Sistemi'ne yayılmasının gerekeceğini düşünen bilim insanlarının da sayısı artıyor. Bunu ne zaman yapacağımızı henüz bilmiyoruz; ancak zamanın hızla yaklaştığından eminiz. Ve bu durumun, insan türü için kaçınılmaz sonuçları da olacak. Arizona Üniversitesi Astronomi Bölümü'nden Prof. Dr. Chris Impey, katıldığı bir röportajda bu kaçınılmaz sonuçlardan özellikle ilgi çekici bir tanesi üzerinde durdu: Dünya'da alışageldiğimiz koşulların dışarısında ilerleyen insan nesilleri, nihayetinde ayrı birer tür olacak kadar farklılaşabilir! Şöyle söylüyor:

Diğer gezegende yaşayan insanlar, insanın Evrim Ağacı üzerindeki dalından ayrılmış ayrı birer dal olacaklar. Muhtemelen başka bir türe evrimleşecekler.

Hele ki dış gezegenler üzerinde yaşayan insanların, sadece temel ihtiyaçlarını gidermekten ödeye gidebilecekleri kadar işlevsel koloniler inşa edebilirsek, bu evrim çok hızlı bir şekilde de yaşanabilir! Impey bunu şöyle açıklıyor:

Fizyolojik olarak baktığımızda oldukça hızlı evrimleşeceklerdir; çünkü Ay ya da Mars'ta olduğu gibi kütleçekimi daha azsa, buna uygun olarak değişmeleri gerekecektir. Zaten fiziksel olarak bedenleri farklılaşacaktır. Bu, daha onlar yaşarken meydana gelecektir. Fakat ola ki bir de çocuklar ve torunlar yapacak olurlarsa, değişim daha da fazla olacaktır.

Impey'in burada söz ettiği iki kademeli bir değişim: gelişimsel değişim ve evrimsel değişim. Dünya gibi bir gezegenden, Mars gibi bir gezegene gittiğinizde vücudunuzda birçok değişim zaten yaşanacaktır. Kaslarınız, bağırsaklarınız ve hatta beyniniz bile olduğundan farklı çalışacaktır. Bunun nedeni beslenmeden tutun da kütleçekimi gibi fiziksel unsurlara kadar çok sayında nedenledir. Fakat bu, Güneş altında fazlaca kaldığınızda bronzlaşmanızdan çok da farklı değildir. Dünya'ya geri gelecek olursanız, bu fiziksel değişimler eskisine dönecektir. Tıpkı Güneş'ten uzak durduğunuzda ten renginizin eski haline dönmesi gibi... Çünkü bunlar, evrimsel değişimler değildir. Gelişimsel değişimlerdir. Fakat çocuk ve torunlar yapmaya başladığınızda, yani nesiller değiştiğinde, işler başkalaşacaktır. Artık gelişim değil, evrim işin içine girer.

Tüm Reklamları Kapat

Tabii burada o kolonilerde sağlayabileceğimiz koşullar devreye girmektedir: örneğin eğer ki Dünya'daki kadar kapsamlı tıp hizmetleri verilebilecekse, muhtemelen yine evrim oldukça benzer işleyecektir. Ancak ola ki Mars'taki, ya da bir diğer galaksideki (ulaşabildiğimizi varsayarsak) kolonilerimiz Dünya'daki kadar donanımlı tıp koşullarına sahip olmazsa ve oradaki insanlar daha "vahşi" ya da "vahşi-benzeri" bir hayat sürmek zorunda kalırlarsa, işte o zaman seçilimin, dolayısıyla evrimin etkisi hissedilecektir. Genetik olarak yeni ortama daha uyumlu olanlar, daha kolay hayatta kalacak ve daha kolay üreyecektir. Böylece kendilerini uyumlu kılan genleri yavrularına daha çok aktaracaktır. Bu da, oradaki insan popülasyonunun Dünya'dakinden farklı genlerin ağırlıkta olacağı şekilde değişmesi demektir. İşte bu, evrimin ta kendisidir! 

Impey bunlar haricinde bir de psikolojik farklılaşma ve ayrım üzerinde duruyor. Dünya'dan milyonlarca kilometre uzakta yaşayan insanlar, kendilerini "Dünyalı" gibi değil, "Marslı" gibi hissetmeye başlayacaktır. Bu da, onların psikolojik ve hatta uzun vadede sosyolojik algılarını etkileyerek değiştirecektir. Kendi içlerinde gruplaşmaya meyilli olacaklardır. Elbette bunlar sonucunda ortaya çıkan insanlar, bilimkurguda gösterildiği gibi bizden tamamen farklı gözüken ve davranan varlıklar olmayacaktır. En azından ilk başta... Fakat kolonileşme hızlandıkça ve daha uzaklara yayıldıkça, birbirinden izole insan toplumları oluşacaktır. Bu durum, evrimin tamamen farklı yönlere gitmesi anlamına gelir.

Üstelik sadece seçilimin olması veya olmaması da değil... Mutasyon oranlarının farklı olması, seçilim çok etkili olmasa bile varyasyon (çeşitlilik) kaynaklarını değiştireceği için evrime ister istemez yön verecektir. Çünkü Genetik Sürüklenme gibi evrim mekanizmaları, var olan mutasyonlar içerisinden rastgele bazılarını sıklaştırıp, bazılarını seyrekleştirecektir. Mutasyon oranlarının farklı olduğu ortamlarda, bu şekilde popülasyon içerisinde artan ve azalan genler de farklı farklı olacaktır. Bu da, türleşmek için yeterli bir etkidir. 

Bu değişimler konusunda fikir beyan eden ve Impey'e katılan birçok diğer uzman da var. Hatta bu konularda çoktan biyoloji ve antropoloji makaleleri yazılmaya başladı bile! Elbette daha şimdiden bu insanların neye benzeyeceklerini tahmin etmek birazcık güç, birçok faktöre ve öngörülemez etmene bağlı... Ancak antropolog Cameron Smith, Scientific American'a şunları söylüyor:

Tahmin etmek zor olsa bile, yeni ortamların (örneğin yeni radyasyon kaynaklarının, solunan gaz kompozisyonunun, kütleçekim oranlarının) insan genomunu şekillendireceği kesindir. Çok yavaşça, ama gerçekten yavaş bir şekilde de olsa, genomları değişecektir. Aslında bunu Dünya üzerinde bile görüyoruz: örneğin su seviyesinden çok daha yüksekte yaşayan insanlarda... Onların fizyolojileri, daha az oksijenli ve düşük basınçlı ortamlarda daha rahat yaşayabilmelerini sağlayacak şekilde farklılaşmıştır.

Örneğin Mars'taki kütleçekiminin Dünya'dakinin 3'te 1'i kadar olması, insanların ayakta durmak için Dünya'daki kadar çaba sarf etmemelerine neden olacaktır. Bu nedenle evrimsel süreçte muhtemelen daha ufak kaslı, daha ufak tefek bireyler evrimleşecektir. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Bilim Budur! 8
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Business Insider | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:20:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3690

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Dickerson, et al. Mars'ı Kolonize Etmek, Yeni İnsan Türlerinin Evrimini Tetikleyebilir!. (14 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3690
Dickerson, K., Bakırcı, Ç. M. (2015, June 14). Mars'ı Kolonize Etmek, Yeni İnsan Türlerinin Evrimini Tetikleyebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3690
K. Dickerson, et al. “Mars'ı Kolonize Etmek, Yeni İnsan Türlerinin Evrimini Tetikleyebilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 14 Jun. 2015, https://evrimagaci.org/s/3690.
Dickerson, Kelly. Bakırcı, Çağrı Mert. “Mars'ı Kolonize Etmek, Yeni İnsan Türlerinin Evrimini Tetikleyebilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 14, 2015. https://evrimagaci.org/s/3690.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close