Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Neandertal-Denisovan Melezinin Bulunduğu Mağaradan Yeni Kemikler Çıkarıldı!

2 dakika
3,141
Neandertal-Denisovan Melezinin Bulunduğu Mağaradan Yeni Kemikler Çıkarıldı! Ian R. Cartwright
Tüm Reklamları Kapat

Denisova Mağarası'nda bulunan küçük bir kemik, üzerinde yapılan çalışmalar sonucu, melez bir bireye ait olduğu saptanınca, oldukça ilgi çekmişti. Denny adı verilen bu melez birey, Neandertal anne ve Denisovan babaya sahipti.

Araştırmacılar şimdi Denny'nin bulunduğu mağaradan daha fazla hominin kemikleri bulduklarını açıkladılar.

Bulguların bir kısmı, daha önce bulunmuş olan binlerce tanımlanamamış küçük kemiklerin tekrar incelenmesi ve içlerinde homininlere ait kemiklerin belirlenmesi çabalarının sonucu. Bu kemikler, daha önce müzelerde veya araştırma merkezlerinde tozlanmaya bırakılmıştı.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir hominin kemiği keşfeden Jena, Almanya'daki Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsünden arkeolog Samantha Brown, bulgunun heyecan verici olduğunu söylüyor.

Brown, 26 milimetre uzunluğundaki kemik parçasını (ana görseldeki), Avrupa İnsan Evrimi Çalışmaları Topluluğu'nun (European Society for the study of Human Evolution) düzenlediği yıllık toplantıda Faro, Portekiz'de sundu.

İskelet Bulmacası

Arkeologlar, normalde antik insan kemiklerini diğer hayvanlarınkilerden ayırmak konusunda oldukça iyiler, fakat bazı önemli ayırt edici özelliklerinden arınmış, küçük, ufalanmış parçaları tanımlamak oldukça zor olabiliyor.

Oxford Üniversitesinden arkeolog Tom Higham'a göre bu tür kemikler, arkeolojik alanlardan elde edilen buluntuların büyük bir kısmını oluşturuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Örnek olarak, Denisova Mağarası'nda birçok kemik, sırtlan gibi hayvanlar tarafından tarafından parçalanmış ve çıplak gözle ayırt edilemeyecek hale gelmiş şekilde bulunuyor. Higham, bu tür kemiklerin depolarda, üzerinde çalışılmadan, beklediğini söylüyor.

Fakat, bu küçücük kemik kalıntıları bile, barındırdıkları moleküler sinyaller sayesinde, hangi tür hayvana ait olduklarının belirlenmesi için ideal örnekler sayılabilir.

Kitle spektrometrisi yoluyla zooarkeoloji adı verilen teknikle, araştırıcılar, kemiklerden kolajenleri (bağ dokularını oluşturan sert, lifli protein) çıkartıp, peptit adı verilen bileşenlerine ayırabiliyorlar. Daha sonra, bu peptitlerin karakteristik özelliklerine bakarak, hangi türe ait olduklarını görebiliyorlar, örneğin bir hominini bir ayıdan veya mamuttan ayırabiliyorlar.

Denisovan Mağarası'ndaki araştırıcılar.
Denisovan Mağarası'ndaki araştırıcılar.
Sergei Zelensky, IAET SB RAS

Denny'nin kemik buluntusu, bu yöntemle tanımlanan ilk hominin kemiğiydi. DNA'sı analiz edilmeden çok önce, buna dair çalışma 2016'da yayınlanmıştı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

O günden beri, araştırıcılar yüzlerce kemiği inceledi ve dört tane hominin örneğini tanımlayabildiler. Bu örnekler üzerindeki analizler hala sürüyor.

Asya'yı Kazmak

Bu son bulgular, daha büyük bir projenin parçası. FINDER adı verilen bu projeye Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsünden Katerina Douka önderlik ediyor. Projenin amacı ise, Asya'nın tamamındaki kazı alanlarından elde edilmiş 40,000 kemik parçasından, daha fazla hominin kalıntısı elde etmek.

Ekip şu anda, bilgisayarlı tomografi yoluyla ve DNA izole ederek bu kemiklerin sahiplerine dair daha fazla bilgi edinmeyi planlıyor.

Herhangi biri Denny'nin akrabası olabilir mi?

Projenin bilimsel danışmanı olan, Higham'a göre her şey mümkün.

Denisovan Bulma Hayali

Şu ana kadar, Douka, Brown ve diğer gönüllüler, her 1000 hayvan kemiğine karşılık 1 hominin kemiği bulabilmiş durumdalar. Bu oran sürdürülebilirse, 400 hominin örneği daha bulmaları mümkün.

Tüm Reklamları Kapat

Ekip, özellikle Denisovan kemiği bulmak konusunda oldukça hevesli.

Ağustos 2018'de bulunan Denisovan-Neandertal melezi Denny'yle ilgili yazımızı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Nature News | Arşiv Bağlantısı
  • Matthew Warren. Denisovan Hybrid Cave Yields Four More Hominin Bones. (20 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2018. Alındığı Yer: Nature News | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 17:29:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7402

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Warren, et al. Neandertal-Denisovan Melezinin Bulunduğu Mağaradan Yeni Kemikler Çıkarıldı!. (21 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7402
Warren, M., Özdoğan, K. T. (2018, September 21). Neandertal-Denisovan Melezinin Bulunduğu Mağaradan Yeni Kemikler Çıkarıldı!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7402
M. Warren, et al. “Neandertal-Denisovan Melezinin Bulunduğu Mağaradan Yeni Kemikler Çıkarıldı!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan, Evrim Ağacı, 21 Sep. 2018, https://evrimagaci.org/s/7402.
Warren, Matthew. Özdoğan, Kadir Toykan. “Neandertal-Denisovan Melezinin Bulunduğu Mağaradan Yeni Kemikler Çıkarıldı!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, September 21, 2018. https://evrimagaci.org/s/7402.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close