Neandertal-Denisovan Melezinin Bulunduğu Mağaradan Yeni Kemikler Çıkarıldı!
Denisova Mağarası'nda bulunan küçük bir kemik, üzerinde yapılan çalışmalar sonucu, melez bir bireye ait olduğu saptanınca, oldukça ilgi çekmişti. Denny adı verilen bu melez birey, Neandertal anne ve Denisovan babaya sahipti.
Araştırmacılar şimdi Denny'nin bulunduğu mağaradan daha fazla hominin kemikleri bulduklarını açıkladılar.
Bulguların bir kısmı, daha önce bulunmuş olan binlerce tanımlanamamış küçük kemiklerin tekrar incelenmesi ve içlerinde homininlere ait kemiklerin belirlenmesi çabalarının sonucu. Bu kemikler, daha önce müzelerde veya araştırma merkezlerinde tozlanmaya bırakılmıştı.
Yeni bir hominin kemiği keşfeden Jena, Almanya'daki Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsünden arkeolog Samantha Brown, bulgunun heyecan verici olduğunu söylüyor.
Brown, 26 milimetre uzunluğundaki kemik parçasını (ana görseldeki), Avrupa İnsan Evrimi Çalışmaları Topluluğu'nun (European Society for the study of Human Evolution) düzenlediği yıllık toplantıda Faro, Portekiz'de sundu.
İskelet Bulmacası
Arkeologlar, normalde antik insan kemiklerini diğer hayvanlarınkilerden ayırmak konusunda oldukça iyiler, fakat bazı önemli ayırt edici özelliklerinden arınmış, küçük, ufalanmış parçaları tanımlamak oldukça zor olabiliyor.
Oxford Üniversitesinden arkeolog Tom Higham'a göre bu tür kemikler, arkeolojik alanlardan elde edilen buluntuların büyük bir kısmını oluşturuyor.
Örnek olarak, Denisova Mağarası'nda birçok kemik, sırtlan gibi hayvanlar tarafından tarafından parçalanmış ve çıplak gözle ayırt edilemeyecek hale gelmiş şekilde bulunuyor. Higham, bu tür kemiklerin depolarda, üzerinde çalışılmadan, beklediğini söylüyor.
Fakat, bu küçücük kemik kalıntıları bile, barındırdıkları moleküler sinyaller sayesinde, hangi tür hayvana ait olduklarının belirlenmesi için ideal örnekler sayılabilir.
Kitle spektrometrisi yoluyla zooarkeoloji adı verilen teknikle, araştırıcılar, kemiklerden kolajenleri (bağ dokularını oluşturan sert, lifli protein) çıkartıp, peptit adı verilen bileşenlerine ayırabiliyorlar. Daha sonra, bu peptitlerin karakteristik özelliklerine bakarak, hangi türe ait olduklarını görebiliyorlar, örneğin bir hominini bir ayıdan veya mamuttan ayırabiliyorlar.
Denny'nin kemik buluntusu, bu yöntemle tanımlanan ilk hominin kemiğiydi. DNA'sı analiz edilmeden çok önce, buna dair çalışma 2016'da yayınlanmıştı.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
O günden beri, araştırıcılar yüzlerce kemiği inceledi ve dört tane hominin örneğini tanımlayabildiler. Bu örnekler üzerindeki analizler hala sürüyor.
Asya'yı Kazmak
Bu son bulgular, daha büyük bir projenin parçası. FINDER adı verilen bu projeye Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsünden Katerina Douka önderlik ediyor. Projenin amacı ise, Asya'nın tamamındaki kazı alanlarından elde edilmiş 40,000 kemik parçasından, daha fazla hominin kalıntısı elde etmek.
Ekip şu anda, bilgisayarlı tomografi yoluyla ve DNA izole ederek bu kemiklerin sahiplerine dair daha fazla bilgi edinmeyi planlıyor.
Herhangi biri Denny'nin akrabası olabilir mi?
Projenin bilimsel danışmanı olan, Higham'a göre her şey mümkün.
Denisovan Bulma Hayali
Şu ana kadar, Douka, Brown ve diğer gönüllüler, her 1000 hayvan kemiğine karşılık 1 hominin kemiği bulabilmiş durumdalar. Bu oran sürdürülebilirse, 400 hominin örneği daha bulmaları mümkün.
Ekip, özellikle Denisovan kemiği bulmak konusunda oldukça hevesli.
Ağustos 2018'de bulunan Denisovan-Neandertal melezi Denny'yle ilgili yazımızı okumak için burayı tıklayabilirsiniz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 9
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Nature News | Arşiv Bağlantısı
- Matthew Warren. Denisovan Hybrid Cave Yields Four More Hominin Bones. (20 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2018. Alındığı Yer: Nature News | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 17:29:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7402
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Nature News. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.