Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

NASA'nın Parker Güneş Sondası, Güneş'e Rekor Yakınlıkta Görevini Tamamladı!

5 dakika
377
NASA'nın Parker Güneş Sondası, Güneş'e Rekor Yakınlıkta Görevini Tamamladı! Eurekalert
Parker Solar Probe
Tüm Reklamları Kapat

Ekipler, NASA'nın Güneş'e "dokunma" görevini yerine getiren Parker Güneş Sondası'nın (İng: Parker Solar Probe), 24 Aralık 2024'teki Güneş yüzeyine rekor bir şekilde çok yaklaştığı bu tarihi görevi başarıyla tamamladığını doğruladı.

24 Aralık 2024 tarihinde Parker Güneş Sondası uzay aracını Güneş yüzeyine tarihteki en yakın mesafeye yönlendirdi. Bu hamle, yaklaşık 6,1 milyon kilometre yakınlık sağladı. Sonda, yaklaşık 692.000 km/saat hızla ilerledi ve bu hız, insan yapımı herhangi bir nesnenin şimdiye kadar hareket ettiğinden daha hızlı bir şekilde Güneş atmosferinden geçen ilk sonda yapmaktadır. Uzay aracının bu tehlikeli yolculuğu sırasında gönderdiği sinyaller, 26 Aralık'ta görev ekibine ulaştı. Böylece Parker Güneş Sondası, zorlu koşullara rağmen görevini sürdürdüğünü kanıtladı. Bilim insanları, bu eşsiz yakınlaşmanın Güneş'in gizemli atmosferi (korona) hakkındaki bilgileri genişleteceğini belirtmektedir. Washington'daki NASA Bilim Misyonu Direktörlüğü'nü yöneten Nicky Fox şunları söylüyor:

Güneş'e bu kadar yakın uçmak, insanlığın bir yıldıza yönelik ilk görevinin tarihi bir anıdır. Güneş'i yakından inceleyerek, onun Güneş Sistemi boyunca ve Dünya'daki günlük teknolojilerimiz üzerindeki etkilerini daha iyi anlayabiliriz. Ayrıca, evrendeki diğer yıldızların işleyişi hakkında bilgi edinerek dünyamızın ötesinde yaşanabilir gezegenler arayışımıza katkıda bulunabiliriz.

Parker Güneş Sondası, bu an için son 6 yılını hazırlık yaparak geçirdi. 2018'de fırlatılan uzay aracı, Güneş'e giderek daha fazla yaklaşmak için Venüs'ün 7 kez yakınından geçti.

Tüm Reklamları Kapat

Sonda, korona içinde gerçekleştirdiği ölçümlerde Güneş rüzgarının kaynaklarını, yüksek sıcaklıkların kökenini ve yarı ışık hızına varan enerjik parçacıkların nasıl ivmelendirildiğini araştırmaktadır.

NASA, bu projeye 2018 yılında başladı ve Parker Güneş Sondası'nı fırlattı. Mühendisler, uzay aracını Venüs'ün yerçekimini kullanarak Güneş'e her geçen yıl biraz daha yaklaştırmak için yedi kez Venüs'e yönlendirdi. Bu sürecin sonucunda Güneş Sondası, yeni yörüngesinde her üç ayda bir Güneş'e tehlikeli derecede yaklaşmaktadır. Bu süreç sonucunda Parker Güneş Sondası, her üç ayda bir Güneş'e tehlikeli derecede yaklaşan ideal yörüngesinde hareket etmektedir. Bu yörünge, uzay aracını Güneş'in gizemli süreçlerini detaylı bir şekilde inceleyebilecek kadar yakın, ancak aşırı sıcaklık ve zararlı radyasyondan korunabilecek kadar güvenli bir mesafede tutmaktadır. Uzay aracı, ana görevinin geri kalanında bu yörüngede kalmaya devam edecek. Aynı zamanda sondanın tasarımını ve işletmesini de üstlenen Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan proje bilimcisi Nour Rawafi şunları söylüyor:

Parker Güneş Sondası, uzaydaki en zorlu koşullara cesurca meydan okuyor ve beklentilerin ötesine geçiyor. Bu görev, uzay keşiflerinde yeni bir altın çağ başlatıyor ve bizi Güneş'in en derin ve kalıcı gizemlerini çözmeye daha da yaklaştırıyor.

Mühendisler, Güneş koronasının yaklaşık 555.000 santigrat derece üzerindeki sıcaklıklarına dayanabilen bir kalkan geliştirdi. Karbon köpükten üretilen bu kalkan, yaklaşık 1.426 santigrat derece ısıya direnmeyi başarmaktadır ve böylece uzay aracının hassas cihazları oda sıcaklığına yakın koşullarda çalışmaktadır. Sıcak ancak düşük yoğunluklu korona bölgesinde ise kalkanın 980 santigrat dereceye kadar ısınması beklenmektedir. Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan Parker Güneş Sondası misyon sistemleri mühendisi John Wirzburger şunları söylüyor:

Bir uzay aracını Güneş'e bu kadar yakın götürebilmek muazzam bir başarı. Bu, uzay bilimi camiasının 1958'den beri gerçekleştirmek istediği bir hedefti ve bunu mümkün kılmak için onlarca yıl boyunca çok sayıda teknoloji geliştirildi.

Bilim insanları, bu cesur yaklaşımın yıldızların yapısını, Güneş Sistemi'ndeki teknoloji üzerindeki etkileri ve hatta uzak yıldızların davranışlarını anlamaya büyük katkı sağlayacağını düşünmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Parker Güneş Sondası, Güneş koronasından geçerek, bilim insanlarının bu bölgenin neden bu kadar sıcak olduğunu anlamasına, Güneş rüzgarının kaynağını bulmasına ve enerjik parçacıkların ışık hızının yarısına nasıl hızlandığını keşfetmesine yardımcı olacak veriler toplamaktadır. NASA'da Heliyofizikçi olan Kelly Korreck şunları söylüyor:

Bu veriler bilim camiası için çok önemli, çünkü bize tamamen yeni bir bakış açısı sunuyor. Parker Güneş Sondası, Güneş atmosferinde neler olduğuna dair doğrudan ölçümler yaparak Güneş hakkındaki anlayışımızı kökten değiştirdi.

Daha önceki geçişler bilim insanlarının Güneş'i anlamasına yardımcı olmuştu. Uzay aracı 2021 yılında Güneş atmosferine ilk kez girdiğinde, koronanın dış sınırının beklenenin aksine sivri uçlar ve vadilerle buruşuk olduğunu tespit etti. Parker Güneş Sondası ayrıca Güneş'in görünür yüzeyi olan fotosferdeki switchback adı verilen güneş rüzgarındaki önemli zigzag şeklindeki yapıların kökenini de saptadı. Parker Güneş Sondası görevinde çalışanlardan biri olan Adam Szabo şöyle diyor:

Artık Güneş rüzgarını ve bu rüzgarın Güneş'ten nasıl hızlanarak uzaklaştığını daha iyi anlıyoruz. Bu yakın geçiş, onun daha iç bölgelerde nasıl hızlandığını anlamak için bize daha fazla veri sağlayacak.

Parker Güneş Sondası, sadece Güneş'e yönelik keşiflerle sınırlı kalmayıp, iç Güneş Sistemi genelinde de yeni bilgiler sunmaktadır. Gözlemler, koronal kütle atımları (İng: "coronal mass ejection") gibi olayların, Güneş'in koronal kütle atımlarının neden olduğu toz temizleme etkisi, Venüs yakın geçişlerinde kaydedilen atmosferik veriler ve tespit edilen beklenmedik enerji dalgalanmaları, uzay araştırmalarında yeni bir altın çağ başlattı.

Proje ekibi, elde ettiği verileri düzenli olarak Dünya'ya göndermektedir. Görev yöneticileri, 22 Mart 2025 ve 19 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleşmesi planlanan bir sonraki yakın geçişlerde de kritik gözlemler yapmayı amaçlamaktadır. NASA'da Helyofizik Bölümü direktörü olarak görev yapan Joe Westlake son olarak şunları söylüyor.

Bu proje, insanoğlunun Güneş'e en yakın temasıdır ve gelecekteki uzay keşifleri için büyük bir dönüm noktasıdır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/01/2025 03:46:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19457

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Güneş
Uzay Görevleri
Patlama
Bakteri
Ayak
Kuyrukluyıldız
Vegan
Araştırma
Teşhis
Hızlı
Bilgisayar
Galaksi
Teori
Bilişsel
Mikrobiyota
Avcı
Periyodik Tablo
Sağlık Bilimleri
Karar Verme
Kalp
Safsata
Farmakoloji
Eczacılık
Robot
Uydu
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. NASA'nın Parker Güneş Sondası, Güneş'e Rekor Yakınlıkta Görevini Tamamladı!. (30 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 5 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19457
Küçükkıvanç, S., Derin, U. (2024, December 30). NASA'nın Parker Güneş Sondası, Güneş'e Rekor Yakınlıkta Görevini Tamamladı!. Evrim Ağacı. Retrieved January 05, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19457
S. Küçükkıvanç, et al. “NASA'nın Parker Güneş Sondası, Güneş'e Rekor Yakınlıkta Görevini Tamamladı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 30 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19457.
Küçükkıvanç, Sena. Derin, Ufuk. “NASA'nın Parker Güneş Sondası, Güneş'e Rekor Yakınlıkta Görevini Tamamladı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 30, 2024. https://evrimagaci.org/s/19457.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close