James Webb Uzay Teleskobu Sayesinde Dünya Dışı Yaşam, Saatler İçerisinde Tespit Edilebilir!
Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
NASA'dan bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu'nun Güneş Sistemi'nin ötesindeki yabancı dünyalarda yaşama işaret eden atmosfer belirtilerini keşfedebileceğini düşünüyor. Öncelikle bu ötegezegenlerin nasıl keşfedildiğine kısaca değinelim.
Güneş Sistemi'nin ötesindeki gezegenleri bulmanın, özelliklerini tanımlamanın ve analiz etmenin birkaç yöntemi bulunmaktadır. Ötegezegenleri doğrudan gözleyerek keşfetmek oldukça zordur; çünkü gezegenler, boyut olarak yıldızlardan çok daha küçüktür ve yıldızlara göre gezegenlerin parlaklığı da çok daha azdır. Dolayısıyla yıldızların parlaklığı, gezegenlerin parlaklığını örterek doğrudan gözlemeyi neredeyse imkansız hale getirebilmektedir.
Bu nedenle astronomlar, ötegezegenleri bulmak için dolaylı gözlem yöntemlerinden faydalanmaktadır. Bugüne dek keşfedilen yaklaşık 5 bin ötegezegenin %97'si, Doppler etkisinin imkan verdiği radyal hızdaki değişim veya geçiş yöntemi ile keşfedilmiştir. Ayrıca bu ötegezegen geçişleri sırasında yıldızın atmosferden geçen ışığı, ötegezegenin atmosferi hakkında çok önemli bilgilerin Dünya'ya kadar ulaşmasını sağlamaktadır.
Bundan yola çıkarak araştırmacılar; yaşamın varlığına işaret eden, biyoimza niteliğindeki iki kimyasal bileşik olan CH4 (metan) ve CO2 (karbon dioksit) gazlarının ötegezegenlerin atmosferlerinde saptanmasında James Webb Uzay Teleskobu'nun nasıl bir performans sergileyeceğini araştırmaya koyuldular.
Araştırmalarında üzerinde çalışmak için spesifik olarak gezegenimiz Dünya'nın 2.5 ila 4 milyar yıl önceki haline benzer atmosferik koşullara sahip olduğunu düşündükleri TRAPPIST-1e ötegezegenini umut verici bir aday olarak belirlediler. Çalışmada bu ötegezegenin bulut veya buhar katmanının bileşimi hakkında herhangi bir varsayım yapılmadı; ancak araştırmacılar, James Webb Uzay Teleskobu'nun NIRSpec ("Near-Infrared Spectograph") plazması aracılığıyla yapılan 20 saatlik bir gözlemin, güçlü biyoimza tespitlerinin doğrulanması için yeterli olabileceğini ortaya koydular.[1]
Ne var ki bu kısa süre, yalnızca atmosfer açıksa ve bulut-buhar tabakasının basıncı 100 ila 600 milibar (Dünya'nın deniz seviyesindeki atmosfer basıncının 0,1 ila 0,6'sı) arasındaysa geçerli olacaktır. Eğer TRAPPIST-1e 10 milibarlık (0,01 atmosfer) bir bulut-buhar tabakası basıncına sahipse, gereken gözlem süresi 200 saate (yaklaşık 8.5 gün) kadar ulaşabilir ve hatta bu süreyi de aşabilir.
Elbette uzak bir yıldızın yörüngesinde dolaşan bir öte gezegenin bildiğimiz anlamda yaşama elverişli bir atmosfere sahip olup olmadığını anlamamız yıllar alabilir. Bununla birlikte, James Webb Uzay Teleskobu ile daha yakından incelenmeyi bekleyen pek çok potansiyel öte gezegen adayı bulunmaktadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 36
- 34
- 21
- 18
- 15
- 11
- 8
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Interesting Engineering | Arşiv Bağlantısı
- ^ T. Mikal-Evans. (2021). Detecting The Proposed Ch4-Co2 Biosignature Pair With The James Webb Space Telescope: Trappist-1E And The Effect Of Cloud/Haze. Oxford University Press (OUP), sf: 980-991. doi: 10.1093/mnras/stab3383. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:31:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11800
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Interesting Engineering. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.