Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

James Webb Uzay Teleskobu Sayesinde Dünya Dışı Yaşam, Saatler İçerisinde Tespit Edilebilir!

1 dakika
6,776
James Webb Uzay Teleskobu Sayesinde Dünya Dışı Yaşam, Saatler İçerisinde Tespit Edilebilir! NASA, ESA, V. Ksoll and D. Gouliermis (Universität Heidelberg), et al.; Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

NASA'dan bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu'nun Güneş Sistemi'nin ötesindeki yabancı dünyalarda yaşama işaret eden atmosfer belirtilerini keşfedebileceğini düşünüyor. Öncelikle bu ötegezegenlerin nasıl keşfedildiğine kısaca değinelim.

Güneş Sistemi'nin ötesindeki gezegenleri bulmanın, özelliklerini tanımlamanın ve analiz etmenin birkaç yöntemi bulunmaktadır. Ötegezegenleri doğrudan gözleyerek keşfetmek oldukça zordur; çünkü gezegenler, boyut olarak yıldızlardan çok daha küçüktür ve yıldızlara göre gezegenlerin parlaklığı da çok daha azdır. Dolayısıyla yıldızların parlaklığı, gezegenlerin parlaklığını örterek doğrudan gözlemeyi neredeyse imkansız hale getirebilmektedir.

Bu nedenle astronomlar, ötegezegenleri bulmak için dolaylı gözlem yöntemlerinden faydalanmaktadır. Bugüne dek keşfedilen yaklaşık 5 bin ötegezegenin %97'si, Doppler etkisinin imkan verdiği radyal hızdaki değişim veya geçiş yöntemi ile keşfedilmiştir. Ayrıca bu ötegezegen geçişleri sırasında yıldızın atmosferden geçen ışığı, ötegezegenin atmosferi hakkında çok önemli bilgilerin Dünya'ya kadar ulaşmasını sağlamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bundan yola çıkarak araştırmacılar; yaşamın varlığına işaret eden, biyoimza niteliğindeki iki kimyasal bileşik olan CH4 (metan) ve CO2 (karbon dioksit) gazlarının ötegezegenlerin atmosferlerinde saptanmasında James Webb Uzay Teleskobu'nun nasıl bir performans sergileyeceğini araştırmaya koyuldular.

Araştırmalarında üzerinde çalışmak için spesifik olarak gezegenimiz Dünya'nın 2.5 ila 4 milyar yıl önceki haline benzer atmosferik koşullara sahip olduğunu düşündükleri TRAPPIST-1e ötegezegenini umut verici bir aday olarak belirlediler. Çalışmada bu ötegezegenin bulut veya buhar katmanının bileşimi hakkında herhangi bir varsayım yapılmadı; ancak araştırmacılar, James Webb Uzay Teleskobu'nun NIRSpec ("Near-Infrared Spectograph") plazması aracılığıyla yapılan 20 saatlik bir gözlemin, güçlü biyoimza tespitlerinin doğrulanması için yeterli olabileceğini ortaya koydular.[1]

Ne var ki bu kısa süre, yalnızca atmosfer açıksa ve bulut-buhar tabakasının basıncı 100 ila 600 milibar (Dünya'nın deniz seviyesindeki atmosfer basıncının 0,1 ila 0,6'sı) arasındaysa geçerli olacaktır. Eğer TRAPPIST-1e 10 milibarlık (0,01 atmosfer) bir bulut-buhar tabakası basıncına sahipse, gereken gözlem süresi 200 saate (yaklaşık 8.5 gün) kadar ulaşabilir ve hatta bu süreyi de aşabilir.

Elbette uzak bir yıldızın yörüngesinde dolaşan bir öte gezegenin bildiğimiz anlamda yaşama elverişli bir atmosfere sahip olup olmadığını anlamamız yıllar alabilir. Bununla birlikte, James Webb Uzay Teleskobu ile daha yakından incelenmeyi bekleyen pek çok potansiyel öte gezegen adayı bulunmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
100
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 36
  • Merak Uyandırıcı! 34
  • Umut Verici! 21
  • Tebrikler! 18
  • Bilim Budur! 15
  • İnanılmaz 11
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Güldürdü 3
  • Korkutucu! 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Interesting Engineering | Arşiv Bağlantısı
  • ^ T. Mikal-Evans. (2021). Detecting The Proposed Ch4-Co2 Biosignature Pair With The James Webb Space Telescope: Trappist-1E And The Effect Of Cloud/Haze. Oxford University Press (OUP), sf: 980-991. doi: 10.1093/mnras/stab3383. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:44:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11800

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Bergan, et al. James Webb Uzay Teleskobu Sayesinde Dünya Dışı Yaşam, Saatler İçerisinde Tespit Edilebilir!. (22 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11800
Bergan, B., Köse, M., Karagözoğlu, M. (2022, May 22). James Webb Uzay Teleskobu Sayesinde Dünya Dışı Yaşam, Saatler İçerisinde Tespit Edilebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11800
B. Bergan, et al. “James Webb Uzay Teleskobu Sayesinde Dünya Dışı Yaşam, Saatler İçerisinde Tespit Edilebilir!.” Edited by Mert Karagözoğlu. Translated by Mücahid Köse, Evrim Ağacı, 22 May. 2022, https://evrimagaci.org/s/11800.
Bergan, Brad. Köse, Mücahid. Karagözoğlu, Mert. “James Webb Uzay Teleskobu Sayesinde Dünya Dışı Yaşam, Saatler İçerisinde Tespit Edilebilir!.” Edited by Mert Karagözoğlu. Translated by Mücahid Köse. Evrim Ağacı, May 22, 2022. https://evrimagaci.org/s/11800.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close