Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Narsist Erkekler, Dedikoduya Daha Çok İlgi Duyuyor Olabilir!

3 dakika
0
Narsist Erkekler, Dedikoduya Daha Çok İlgi Duyuyor Olabilir! Phys.org
Tüm Reklamları Kapat

Birisinin sizin hakkınızda konuşması ile sizi görmezden gelmesi arasında bir seçim yapsanız hangisini daha makul bulacağınız, Shakespeare'den bir soru olmasa da Mississippi Üniversitesi'nden bir profesörün öncülük ettiği araştırma ekibinin cevaplamaya çalıştığı bir konuydu. Uzun yıllardır dışlanma üzerine yapılan araştırmalar, bir yabancının sizi kısa bir süreliğine bile görmezden gelmesi gibi küçük şeylerin, kendimizi kötü ve değersiz hissetmemize neden olabileceğini gösteriyor. Mississippi Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Andrew Hales şunları söylüyor:

Birisi sizi sadece bir anlık bile olsa dışladığında, hatta bu dışlama tanımadığınız biri tarafından bile yapılsa kendinizi bir yabancı gibi hissetmenize neden olur, kendinizi bir anlığına kötü ve adeta anlamsız hissedersiniz.

İşin içine bir de dedikodu girince iş çok daha karmaşık bir psikolojik bilmeceye dönüşüyor. Hales şöyle devam ediyor:

Dedikodunun kötü bir şöhreti olmasının bir nedeni var. kimse arkasından konuşulmasını istemez. Yani, eğer hakkınızda dedikodu yapılması ya da kimsenin sizden bahsetmeyeceği kadar önemsiz görülmekse arasında seçim yapmanız gerekiyorsa her ikisi de çok farklı şekillerde olumsuz hissettirir. Bu araştırma bize bu iki güçlü sosyal motivasyon çarpıştığında ne olduğunu anlatıyor.

Hales, bu soruyu ele almak için Duke Üniversitesi Psikoloji ve Nörobilim Bölümü'nde doktora sonrası araştırmacı olan Meltem Yücel ve Almanya'daki Kaiserlautern-Landau Üniversitesi'nde sosyal psikoloji ve toplum profesörü olan Selma Rudert ile ekip kurdu. Yücel, dedikodunun çocuklardan üniversite öğrencilerine kadar farklı yaş gruplarında arkadaşlıkları ve sosyal dinamikleri nasıl etkilediğini araştırıyor. Dedikoduya olan ilgisi, Türkiye’de çocukken katıldığı Altın Günü buluşmalarından geliyor. Yücel şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Çocukken dedikodulara katılmaya çalışsam "Sus, büyüklerin konuşmalarına karışma" denirdi. Hep merak ettim: Neden yetişkinler yapınca normal, çocuklar yapınca yanlış? Bu soru hep aklımdaydı. Doktoramı yapana kadar araştırma fırsatım olmadı.

Self and Identity dergisinde yayınlanan çalışmada katılımcılardan, bir partiden ayrıldıklarında hakkında konuşulmayı mı yoksa hiç anılmamayı mı tercih edeceklerini hayal etmeleri istendi. 1000'den fazla kişiyle yapılan 5 deneyin sonuçları hakkında Hales şunları söylüyor:

İnsanlar, elbette, olumsuz dedikoduya maruz kalmaktansa olumlu dedikoduya maruz kalmayı tercih etse de beni gerçekten şaşırtan şey bu tercihlerin evrensel olmaması. Katılımcıların yaklaşık üçte biri, olumlu dedikodunun da hedefi olmak istemediğini belirtiyor. Bunun nedeni tam bilinmese de olumlu dedikoduyu samimiyetsiz görüyor ya da hızla olumsuza dönüşebileceğinden endişe ediyor olabilirler.

Araştırmacılar, cinsiyet ve narsisizmin, olumsuz bile olsa dedikodu odağı olma isteğinin önemli belirleyicileri olduğunu buldu. Bu tercihe sahip kişilerin ortalamada %15’i narsisist eğilim gösteriyor ve erkekler bu isteği kadınlara göre daha sık ifade ediyor. Hales şunları söylüyor:

Narsistler genellikle kendilerini çok özel ve hak sahibi hisseder. Bu yüzden, dedikodunun aslında kötü olsa bile iyi olduğunu sanabilirler. Ama daha büyük olasılıkla, kötü ilgiyi hiç ilgi görmemeye tercih ediyorlar.

Araştırmaya göre, katılımcıların %85'i olumsuz dedikodudan nefret ediyor. Buna karşılık, %64'ü olumlu dedikoduyu kabul edilebilir buluyor. Yine de, her 3 kişiden 1’i olumlu dedikodudan bile rahatsızlık duyuyor. Ekip, bunun nedenleri arasında kontrol edememe hissi, dedikodunun içinde gizli bir olumsuzluk olduğundan şüphelenme ya da dedikoduya karşı olan kültürel veya dini inançlar olabileceğini vurguluyor.

Yücel, dedikodunun doğası gereği kötü olmadığını ve dedikodunun da önemli sosyal işlevlere katkı sağlayabileceğini ekliyor. Dedikodu, iyi niyetle ve yalan söylenmeden yapıldığında olumsuz dedikodunun bile grupların kendi içinde adaleti ve hesap verebilirliği korumasına yardımcı olabilir. Hales şöyle bitiriyor:

Dedikodu her yerdedir. İnsanların diğer insanlardan bahsetmesi çok yaygın bir şeydir. Biz sosyal hayvanlarız. Sosyal hayvanlar olan insanlar, diğer insanlarla ilgilenir. Bu hakkında konuşulan kişi o an orada değilse bile geçerlidir. Hayattaki her şeyde olduğu gibi, başkaları hakkında ne paylaşacağınızı seçerken şefkatli, düşünceli ve özenli olmak makuldür.
Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişim platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin...
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺50/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. H. Hales, et al. (2025). Openness To Being Gossiped About: Understanding Gossip From The Target’s Perspective. Informa UK Limited, sf: 253-279. doi: 10.1080/15298868.2025.2467737. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/05/2025 15:53:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20560

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin, et al. Narsist Erkekler, Dedikoduya Daha Çok İlgi Duyuyor Olabilir!. (13 Mayıs 2025). Alındığı Tarih: 13 Mayıs 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/20560
Derin, U., Derin, U. (2025, May 13). Narsist Erkekler, Dedikoduya Daha Çok İlgi Duyuyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved May 13, 2025. from https://evrimagaci.org/s/20560
U. Derin, et al. “Narsist Erkekler, Dedikoduya Daha Çok İlgi Duyuyor Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 13 May. 2025, https://evrimagaci.org/s/20560.
Derin, Utku. Derin, Ufuk. “Narsist Erkekler, Dedikoduya Daha Çok İlgi Duyuyor Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 13, 2025. https://evrimagaci.org/s/20560.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close