Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nanoteknoloji, Hamilelik Sırasında Ciddi Komplikasyon Riskini Tespit Edebilir!

Nanoteknoloji, Hamilelik Sırasında Ciddi Komplikasyon Riskini Tespit Edebilir! Pexels
2 dakika
563
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

UCLA ve Cedars-Sinai'den araştırmacılar, hamilelik sırasında meydana gelebilecek potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durumu tespit etmek için yeni bir yol geliştirdiler.

Plasenta akreta spektrum bozukluğu durumu, plasenta uterus duvarına çok yakın büyüdüğünde ve doğumdan sonra uterustan ayrılamadığında ortaya çıkar. Hamilelik ve doğum sırasında önemli kan kaybına neden olabilir, kan nakli ve yoğun bakım gerektirir, ciddi hastalık ve enfeksiyona neden olabilir ve hatta anne için ölümcül olabilir. Bu durum, gebeliklerin %0.5'inden daha azında görülür.

Şu anda plasenta akreata spektrum bozukluğu, bir annenin gebelik geçmişinin değerlendirilmesiyle birlikte ultrasonla teşhis edilmektedir. Örneğin, önceki sezaryen doğum ve doğum kanalını kaplayan plasentanın yüksek bir riske işaret edebileceği bir durum olan plasenta previa öyküsü olması gibi. Ancak bu faktörler tek başına genellikle en şiddetli olanlar dışındaki vakaları tespit etmek için yeterince güvenilir değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni kan testi, hamileliğin ilk üç ayında yapılabilir ve bu da yüksek riskli gebeliklerde uzmanlaşmış doktorlara erken sevk edilmesini sağlar. 100'den fazla kadınla yapılan testlerde, kan testi plasenta akreata varlığını doğrulamada %79 doğru ve negatif bir sonuç elde etmede %93 doğruydu. UCLA David Geffen Tıp Fakültesi'nde kadın doğum ve jinekoloji yardımcı doçenti ve çalışmanın ilk yazarı olan Dr. Yalda Afshar şöyle diyor:

Bu çok yüksek riskli obstetrik problemin erken ve kesin tespiti, hem anne hem de bebek için sonuçları büyük ölçüde iyileştirebilir. Plasenta akreata için mevcut tarama yöntemlerinin güvenilmezliği ile, hastalara sunulan kaynaklara bakılmaksızın tüm sağlık bakım ortamlarında hamileliğin erken döneminde gerçekleştirilebilecek, uygulaması kolay bir tarama oluşturmaya yönelik acil bir ihtiyaç gördük.

Yeni yöntemi detaylandıran bir makale Nature Communications'da yayınlandı.[1]

Yeni yaklaşım, UCLA moleküler ve tıbbi farmakoloji profesörleri Dr. Yazhen Zhu ve Hsian-Rong Tseng tarafından son 15 yılda geliştirilen NanoVelcro Chip adlı bir teknolojiyi kullanıyor. Başlangıçta kanserli kişilerde tümör hücrelerini tespit etmek için oluşturulan çip, insan saçından 1000 kat daha ince nanotellere sahip ve belirli hücreleri tanıyabilen antikorlarla kaplı posta pulu büyüklüğünde bir cihazdır.

Yeni çalışma için, araştırmacılar çipi, annenin kanındaki plasenta akreata spektrum bozukluğu ile bağlantılı plasenta hücrelerini tespit edebilecek şekilde uyarladılar. Trofoblast adı verilen bu hücreler, hamileliğin ilk birkaç gününde ortaya çıkar. Çip kullanılarak bir kan örneği test edildiğinde, trofoblastlar çipe yapışır ve mikroskop altında tespit edilebilir. Kandaki anormal derecede yüksek bir trofoblast sayısı veya bir trofoblast kümesi, plasenta akreta bozukluğu riskinin yüksek olduğunu gösterir. Araştırmanın kıdemli yazarlarından Dr. Yazhen Zhu şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bir trofoblast kümesini ilk kez görmek, parıldayan incileri görmek gibiydi. Mikroskopta hücreleri gördüğümüzde, gelişmekte olan hamilelikte plasentaya doğrudan açılan bir penceremiz varmış gibi hissettik.

Cedars-Sinai'de kadın doğum ve jinekoloji profesörü Dr. Margareta Pisarska, araştırma ekibinin multidisipliner yaklaşımının çalışmanın başarısının anahtarı olduğunu söyledi. Çalışmanın kıdemli yazarlarından Pisarska şöyle diyor:

Bu testin etkinliği ve çalışmamızın gücü, obstetrik, nanoteknoloji, patoloji, mühendislik, kimya, mikroakışkanlar ve biyoistatistik dahil olmak üzere birçok disiplinden uzmanları bir araya getirmekten geliyor. Ekibimizdeki çeşitlilik, anne ve yenidoğan sonuçlarını iyileştirmek için yenilikçi bir çözüm yaratmamızı sağladı.

Araştırmacılar, doğruluğunu ve güvenilirliğini artırmak için testi iyileştirmenin yollarını araştırıyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 5
  • Tebrikler! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Y. Afshar, et al. (2021). Circulating Trophoblast Cell Clusters For Early Detection Of Placenta Accreta Spectrum Disorders. Nature Communications, sf: 1-14. doi: 10.1038/s41467-021-24627-2. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 01:18:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10807

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İmmünoloji
Carl Sagan
Tümör
Siyah
Saldırı
Antibiyotik
Astronot
Dağılım
Ornitoloji
Film
Basınç
İnsan Türü
Araç
Mit
Molekül
Müzik
Isı
Damar
Savaş
Obezite
Sinir Hücresi
Viral Enfeksiyon
Hukuk
Entomoloji
Adaptasyon
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Nanoteknoloji, Hamilelik Sırasında Ciddi Komplikasyon Riskini Tespit Edebilir!. (10 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10807
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, August 10). Nanoteknoloji, Hamilelik Sırasında Ciddi Komplikasyon Riskini Tespit Edebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10807
S. Akman, et al. “Nanoteknoloji, Hamilelik Sırasında Ciddi Komplikasyon Riskini Tespit Edebilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Aug. 2021, https://evrimagaci.org/s/10807.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Nanoteknoloji, Hamilelik Sırasında Ciddi Komplikasyon Riskini Tespit Edebilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 10, 2021. https://evrimagaci.org/s/10807.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close