Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Myrtales (Myrtales)

Myrtales (Myrtales) Idaho
3 dakika
229
Tüm Reklamları Kapat
Myrtales
  • Bilimsel Adı Myrtales
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Myrtales
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Myrtales
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Myrtales takımındaki bitkiler arasında Eucalyptus (Okaliptüs) gibi ağaçlar, mersin gibi çalılar, gıda ve baharat olarak kullanılan cinsler ve süs bitkisi olarak yetiştirilen türler bulunur. Myrtales 9 aile, 380 cins ve yaklaşık 13,000 türe sahiptir. Bu aileler şunlardır:

  • Lythraceae (Kınagiller)
  • Onagraceae (Küpe Çiçeğigiller)
  • Myrtaceae (Mersingiller)
  • Melastomataceae
  • Crypteroniaceae
  • Vochysiaceae
  • Alzateaceae
  • Penaeaceae
  • Combretaceae

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Geç Kretase Dönemi'nin Maastrihtiyen Evresi'nden (72.1 ila 66.0 milyon yıl önce) kalan çiçek ve meyve fosilleri arasında, özellikle Myrtales türlerini iyi bir şekilde temsil etmektedir. Santononian Evresi'ndeyse (86.3 ila 83,6 milyon yıl önce) Myrtaceae ailesine ait polenler rapor edilmiştir.

Takımda yer alan Decodon (Lythraceae familyası) gibi su bitkileri bile, Paleojen Dönemi'nin Paleosen Evresi (66,0 ila 56.0 milyon yıl önce) sonlarına ait fosiller arasında temsil edilmektedir. Dolayısıyla, bugün tanımlandıkları halde, Myrtales aileleri muhtemelen Tersiyer zamanında varlardı ve ortak ataları Jura Dönemi'nde (201,3 ila 145 milyon yıl öncesi) Güney Amerika’nın Afrika'dan ayrılmasından önce Gondwana'da bulunuyorlardı.

Moleküler bilgiler, Myrtales'in Rosidler içindeki yakın akrabalarını henüz ikna edici bir şekilde tanımlayamamıştır; ancak DNA dizi analizleri, takımın Rosid’ler altındaki Sapindales, Brassicales ve Malvales'e en yakın olabileceğini düşündürmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Myrtales, iki ana soydan oluşur. Birincisi Combretaceae, Lythraceae ve Onagraceae'yi içerir ve ikincisi kalan aileleri içerir. Lythraceae ve Onagraceae, ilk soyda özellikle yakından ilişkilidir. İkinci soy içinde, büyük tropik aileler olan Myrtaceae ve Melastomataceae, akraba daha küçük ailelerle birlikte iki ayrı evrimsel çizgi oluşturur. Alzateaceae, Penaeaceae ve Crypteroniaceae olmak üzere üç küçük aileden oluşan bir küme, Melastomataceae ailesiyle yakından ilişkili bir topluluk oluşturur.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Myrtales takımına ait bitkiler, genellikle tropikler ve dünyanın sıcak iklime sahip bölgelerinde yayılım gösterir. Büyük bir çoğunluğu tropikler ve yarı tropiklerde yetişen çalılardır. Bu bölgelerde önemli küspe ve ahşap kaynağı olan Eucalyptus bu takıma aittir. Myrtales takımının daha ılıman bölgelerde de üyeleri bulunur ancak soğuk bölgelerde neredeyse hiç bulunmazlar; bununla birlikte bazı türler Tazmanya’da bulunur ve kimileri de Avusturalya’da orman sınırına dek uzanırlar.

Davranış ve Üreme

Myrtales takımına ait odunsuların ortak özelliği ksilem damarlarının her iki yanında floem bulundurmasıdır; ki genellikle bütün angiospermlerde yalnızca tek bir floem katmanı bulunur. Takımdaki bitkilerin yaprak dizilimi opozit yani karşıkıklı diziliş gösterir, ancak bu özellik aileler ve türler arasında farklılık gösterebilir. Örneğin tek bir cins Ouisqualis içerisinde gövdede yaprak dizilişi alternat iken, çiçeklenen sürgünlerde yaprak dizilişi opozittir. Eucalyptus'ta genç dallarda opozit yaprak dizilimi görürülürken, daha yaşlı dallarda yapraklar alternattır.

Myrtales takımına ait bitkilerdeki çiçekler son derece çeşitlidir ancak en sık rastlanan şekil birleşik salkımdır. Takımdaki pek çok tür iki eşeylidir; hem dişi hem erkek organlar aynı çiçekte yer alırlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Genel olarak Myrtales çiçekleri hayvanlar tarafından tozlaşmaya adapte olmuştur çünkü bu bitkiler sıklıkla bol nektar veya polen sağlarlar ve hayvanlar bunlarla beslenirken polenlerin stigmada birikmesini kolaylaştıracak şekilde biçimlenmişlerdir.

Tohumlar, meyvelerin kuru ve kapsül biçiminde ya da etli olmasına bağlı olarak rüzgar, su ya da diğer hayvanlar tarafından taşınırlar; her iki tür de bu takımdaki bitkilerde görülmektedir. Melastomataceae ve Myrtaceae meyveleri, özellikle ormanlardaki alçak bitki örtüsünde bulunanlar, kuşlar için önemli besinlerdir; tohumları bağırsaktan geçtikten sonra yaşayabilir.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Takımda yer alan en önemli tek cins Eucalyptus’tur. Giderek artan ahşap, küspe ve kağıt talebi, bu cinsi özellikle ılıman ve tropik bölgelerde en yaygın olarak yetiştirilen ağaç cinsi haline getirmiştir. Bunun sebeplerinden biri de ağacın son derece hızlı büyümesidir. Eucalyptus cinsindeki bazı türler 30-50 metre boya erişebilirler; örneğin Victoria ve Tazmanya'da yetişen Tazmanya meşesi (Eucalyptus regnans) 90 metreden daha uzun olabilirler.

Eucalyptus türü ağaçların yaprak ve ahşabından yüksek ateşi düşüren ve antiseptik özelliklere sahip olan yağlar, sakız ve reçineler çıkarılır. Kimi türleri bal arıları için önemli polen ve nektar kaynaklarıdır. Takımda yer alan Metrosideros, Angophora ve Syzgium gibi türlerin ahşabı kullanılır.

Mytales takımı çok önemli bir gıda kaynağı olmasa da, bazı üyeleri yenilebilir meyveler verirler. En yaygın olarak bilinen tür muhtemelen dünyanın ılıman bölgelerinde yetişen nar ağacıdır (Punica granatum). Myrtaceae ailesinde yer alan guava türleri ile Euginia ve Syzgium ailesine ait bitkilerin meyveleri yerel olarak değerlidir. Meyveleri çiğ ya da pişmiş olarak tüketilir, jelatin, turşu ve içecek yapımında kullanılırlar. Dünyanın Florida, Kolombiya ve Brezilya gibi sıcak bölgelerinde bu meyve etrafında küçük endüstriler ortaya çıkmıştır. Bu takımdan Trapaceae ailesinin bir üyesi olan su kestanesi, Çin ve Tayland'da haşlanarak tüketilirken, Kuzeybatı Hindistan'da aynı meyveden un elde edilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 00:00:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12063

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Aknam, et al. Myrtales (Myrtales). (22 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12063
Aknam, B., Bakırcı, Ç. M. (2022, July 22). Myrtales (Myrtales). Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12063
B. Aknam, et al. “Myrtales (Myrtales).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 22 Jul. 2022, https://evrimagaci.org/s/12063.
Aknam, Bilge. Bakırcı, Çağrı Mert. “Myrtales (Myrtales).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 22, 2022. https://evrimagaci.org/s/12063.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close