Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Minik Penguen Fosili, Penguenlerin Kanat Evrimini Aydınlatıyor!

3 dakika
515
Minik Penguen Fosili, Penguenlerin Kanat Evrimini Aydınlatıyor! Popular Science
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Penguenler uçamaz. Kanatları tamamen işlevsiz bir süs gibi görünse de bu uzuvlar aslında evrimsel tarihlerinde daha büyük bir rol oynadı. Pakudyptes hakataramea adlı fosil bir penguen türü, nesli tükenmiş penguenler ile günümüzde yaşayanlar arasında geçiş türü görevi görerek evrimsel bir boşluğu dolduruyor. Journal of the Royal Society of New Zealand dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre fosilin bazı kemikleri, penguenlerin hızlı yüzücü olmalarına katkı sağlamak için evrimleştiğini gösteriyor.[1]

Pakudyptes, günümüzden yaklaşık 24 milyon yıl önce şimdi Yeni Zelanda'nın Güney Adası'na denk gelen bölgede yaşamıştır. Çok küçüktü, yaklaşık olarak günümüzde yaşayan korora olarak da bilinen küçük mavi penguen aynı boyutta olan Pakudyptes, sadece 25 santimetre boyu ve yaklaşık 1 kilogram kütlesi ile oldukça ufak bir tür olarak Dünya üzerinde yaşadığı bilinen en küçük penguen türleri arasında yer alıyor.

İlginç bir şekilde, bu kadar ilkel bir penguen türü olmasına rağmen Pakudyptes, suya dalmasını sağlayan fiziksel adaptasyonlara sahipti. Çalışmada Yeni Zelanda'daki Otago Üniversitesi ve Japonya'daki Ashoro Paleontoloji Müzesi, Okayama Bilim Üniversitesi ve Osaka Üniversitesi'nden araştırmacıların yer aldığı ekip; 1987 yılında merhum paleontolog Ewan Fordyce tarafından Güney Adası'nın Canterbury bölgesindeki Hakataramea Vadisi'nde yapılan çeşitli saha gezilerinde keşfedilen üç kemiği inceledi. Bu kemikler humerus (pazu kemiği), femur (uyluk kemiği) ve ulna (dirsek kemiği) idi.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, Pakudyptes'in modern penguenler ile soyu tükenmiş olan fosil penguenler arasındaki morfolojik boşluğu doldurduğunu tespit etti. Pazu kemiği ve dirsek kemiği, penguenlerin kanatlarının nasıl evrimleştiğini gösteriyordu. Çalışmanın ortak yazarı ve Ashoro Paleontoloji Müzesi'nden paleontolog Tatsuro Ando bir açıklamada şöyle anlatıyor:

Özellikle kanat kemiklerinin şekli büyük ölçüde farklıydı ve penguen kanatlarının şu anki form ve işlevlerine nasıl ulaştığı belirsizliğini koruyordu. Pazu ve dirsek kemikleri, penguenlerin kanatlarının nasıl evrimleştiğini görmemizi sağlıyor.

Ando şöyle devam ediyor:

Şaşırtıcı bir şekilde, Pakudyptes'in kanat omuz eklemleri günümüz penguenlerinkine çok yakınken, dirsek eklemleri eski fosil penguenlere daha çok benziyordu. Pakudyptes bu kombinasyona sahip bildiğimiz ilk penguen fosilidir ve penguen kanatlarının evriminin kilidini açacak "anahtar" fosildir.

Otago Diş Hekimliği Fakültesi, fosilin iç kemik yapısını Okayama Bilim Üniversitesi'ndeki yaşayan penguen verileriyle birlikte analiz etti. Pakudyptes'in dalış yapabildiğini düşündüren mikroanatomik özelliklere sahip olduğunu buldular. Modern penguenler mükemmel yüzme yetenekleriyle tanınır. Yüzme becerilerinin tıpkı sudaki bir mermi kadar iyi olmasının nedeni dalış sırasında kaldırma kuvvetlerine katkıda bulunan yoğun ve kalın kemiklerden kaynaklanmaktadır.

Pakudyptes'in kemik korteksi oldukça kalındı. Ancak, kemik iliği içeren medüller boşluk açıktı. Bu, genellikle sığ sularda yüzen küçük mavi penguene benzerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Pakudyptes'in dalışı ve yüzmesi muhtemelen kemiklerinin ayırt edici kombinasyonundan kaynaklanmaktadır. Kol kemiği ve dirsek kemiğinde kasların ve bağların bağlandığı noktalar görülüyor, bu da kanatların su altında yüzmek ve hareket etmek için nasıl kullanıldığını ortaya koyuyor.

Pakudyptes'in dalış ve yüzme yeteneği muhtemelen kemiklerinin kendine özgü kombinasyonundan kaynaklanmaktadır. Pazu ve dirsek kemikleri, kanatların su altında yüzmek ve hareket etmek için nasıl kullanıldığını ortaya çıkaran kas ve bağ dokularının bağlanma noktalarını görmemizi sağlıyor.

Artık yaşamıyor olsalar da aslında fosil penguenler genellikle büyüktü. Bazıları yaklaşık 1,37 metre hatta 1,83 metre boya ulaşabiliyordu. Bu, boyları günümüzün 0,91 ila 1,22 metre olan İmparator penguenleriyle karşılaştırıldığında oldukça büyüktür. Otago Diş Hekimliği Fakültesi'nden çalışmanın ortak yazarı Carolina Loch şöyle diyor:

Penguenler Geç Oligosen'den Erken Miyosen'e kadar hızlı bir şekilde evrimleştiler. Pakudyptes, bu dönemden kalma önemli bir fosildir. Küçük boyutu ve kemiklerinin benzersiz kombinasyonu, modern penguenlerin ekolojik çeşitliliğine katkıda bulunmuş olabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ T. Ando, et al. (2024). A New Tiny Fossil Penguin From The Late Oligocene Of New Zealand And The Morphofunctional Transition Of The Penguin Wing. Informa UK Limited, sf: 1-22. doi: 10.1080/03036758.2024.2362283. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 14:02:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18293

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Minik Penguen Fosili, Penguenlerin Kanat Evrimini Aydınlatıyor!. (3 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18293
Derin, U. (2024, August 03). Minik Penguen Fosili, Penguenlerin Kanat Evrimini Aydınlatıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18293
U. Derin. “Minik Penguen Fosili, Penguenlerin Kanat Evrimini Aydınlatıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 03 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18293.
Derin, Ufuk. “Minik Penguen Fosili, Penguenlerin Kanat Evrimini Aydınlatıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 03, 2024. https://evrimagaci.org/s/18293.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close