Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mikroplar, Karanlıkta da Oksijen Üretebiliyor!

2 dakika
1,214
Mikroplar, Karanlıkta da Oksijen Üretebiliyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Derin, karanlık okyanus sularında düşündüğünüzden daha fazla şey oluyor: Sayısız görünmez mikroorganizma, su sütunlarında günlük yaşamlarını sürdürüyor ve araştırmacılar şimdi, bazılarının beklenmedik bir şekilde oksijen ürettiğini keşfetti. Çalışma, Güney Danimarka Üniversitesi'nden Beate Kraft ve Donald E. Canfield tarafından sürdürüldü ve Science dergisinde yayınlandı.[1]

Oksijen, Dünya'daki yaşam için hayati öneme sahiptir ve bu hayati gaz, esas olarak bitkiler, algler ve siyanobakteriler tarafından fotosentez yoluyla üretilir. Birkaç mikrobun güneş ışığı olmadan da oksijen ürettiği biliniyor, ancak şimdiye kadar çok sınırlı miktarlarda ve çok özel habitatlarda keşfedildiler.

Okyanusta yaşayan mikrop Nitrosopumilus maritimus ve amonyak oksitleyici arke olarak adlandırılan kuzenleriyle tanışın.

Tüm Reklamları Kapat

Karanlıkta Takılan Hayalet Organizmalar

Biyolog Beate Kraft, keşfe giden yolu şöyle anlatıyor:

Bu dostlarımız, nitrojen döngüsünde önemli bir rol oynadıkları okyanuslarda gerçekten bol miktarda bulunurlar. Bunun için oksijene ihtiyaçları var. Bu nedenle oksijenin olmadığı sularda neden bu kadar bol oldukları uzun süredir devam eden bir bilmeceydi. Orada hiçbir işlevleri olmadan vakit geçirdiklerini, adeta hayalet bir hücre olarak takıldıklarını düşündük.

Ama bunda kafa karıştıran bir şey vardı. Makalenin yazarlarından Don Canfield, şöyle diyor:

Bu mikroplar o kadar yaygındır ki, bir kova deniz suyundaki her 5 hücreden biri onlardan biridir.

Böylece araştırmacılar, can alıcı soruyu sordular: Oksijensiz sularda bu mikropların bir işlevi olabilir mi?

Kendi Oksijenini Yap!

Beate Kraft, bu canlıları laboratuvarda test etmeye karar verdi. Şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Oksijence zengin sulardan, oksijeni tükenmiş sulara geçerken olduğu gibi, oksijenleri biterse onlara ne olacağını görmek istedik. Hayatta kalabilecekler miydi?"

Don Canfield, sonucu şöyle anlatıyor:

Sudaki tüm oksijeni tükettiklerini gördük ve daha sonra sürpriz bir şekilde, dakikalar içinde oksijen seviyeleri tekrar yükselmeye başladı. Bu çok heyecan vericiydi!

Nitrosopumilus maritimus'un karanlık bir ortamda, hiç Güneş ışığı olmadan bile oksijen üretebildiği ortaya çıktı. Çok fazla değil; Dünya'daki oksijen seviyelerini etkileyecek düzeyde hiç değil. Ama kendi kendini sürdürmeye yetecek kadar. Beate Kraft şöyle açıklıyor:

Kendilerine ihtiyaç duyduklarından biraz daha fazla oksijen üretseler bile, bu oksijen çevrelerindeki diğer organizmalar tarafından hızla tüketilir. Bu nedenle bu oksijen, okyanustan asla ayrılamaz.

Fakat bu aşırı derecede bol oksijen üreten mikropların yaşadıkları çevre üzerinde ne gibi etkileri vardır?

Okyanuslara Açılmak...

Araştırmacılar, amonyak oksitleyen arkelerin, küresel nitrojen döngüsünü devam ettiren mikroorganizmalar olduğunu zaten biliyorlardı; ancak bu ufak bakterilerin yeteneklerinin tam kapsamının farkında değillerdi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Yeni keşfedilen bir kimyasal yolak sayesinde Nitrosopumilus maritimus, nitrojen gazı üretimine oksijen üretimini de eklemeyi başarmıştır. Bunu yaparak biyolojik olarak kullanılabilir nitrojeni ortamdan uzaklaştırır. Beate Kraft şöyle anlatıyor:

Bu yaşam tarzı okyanuslarda yaygınsa, bizi kesinlikle denizdeki nitrojen döngüsüne ilişkin mevcut anlayışımızı yeniden düşünmeye zorluyor. Bir sonraki adım, dünyanın oksijeni tükenmiş sularından aldığımız örneklerden elde edilen laboratuvar kültürlerimizde, gördüğümüz bu yeni fenomeni araştırmak.

Araştırma ekibi şimdiden Danimarka'daki Mariager Fiyordu'ndan örnekler aldı ve bir sonraki durak Meksika ve Kosta Rika açıklarındaki sular.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 10
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ B. Kraft, et al. (2022). Oxygen And Nitrogen Production By An Ammonia-Oxidizing Archaeon. Science, sf: 97-100. doi: 10.1126/science.abe6733. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:57:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11323

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Mikroplar, Karanlıkta da Oksijen Üretebiliyor!. (6 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11323
Bakırcı, Ç. M. (2022, January 06). Mikroplar, Karanlıkta da Oksijen Üretebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11323
Ç. M. Bakırcı. “Mikroplar, Karanlıkta da Oksijen Üretebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 06 Jan. 2022, https://evrimagaci.org/s/11323.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Mikroplar, Karanlıkta da Oksijen Üretebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 06, 2022. https://evrimagaci.org/s/11323.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close