Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Microraptor'un Uçuşu

Microraptor'un Uçuşu
5 dakika
1,361
Tüm Reklamları Kapat

Ekim 2013 ayı içerisinde hepsi Southampton Üniversitesinden olan Darren Naish, Gareth Dyke, Roeland de Kat, Colin Palmer, Jacques van der Kindere ve Bharathram Ganapathisubramani isimli araştırmacıların oluşturduğu bir ekip Nature Communications dergisinde Microraptor cinsi fosil türün aerodinamik performansına yönelik bir makale yayımladılar. Microraptor, küçük, uzun kanatlı, etçil ve iki ayak üzerinde duran (dromaesaurid) bir teropod türü dinozordur (veya geçiş özelliği gösterdiğinden "dino-kuş") ve Çin bölgesinde, Aşağı Kretase döneminde yaşamıştır. Bu yazımızda, bu araştırmanın neden diğerlerinden farklı olduğuna ve ne sonuca varıldığına değineceğiz.

Microraptor ilk olarak Çin'in Liaoning Bölgesi'ndeki meşhur Yixian Oluşumu içerisinde, 2000 senesinde tanımlanmıştır. 4 kanadı olması sebebiyle çok meşhurdur: tıpkı kuşlarda olduğu gibi, ön uzuvları üzerinde uzun tüyler vardır ancak kuşlardan farklı olarak, arka uzuvlarında da eşit miktarda tüy bulunur. Türün geri kalan vücudu da kalınca bir tüy tabakasıyla kaplıdır ve kuyruğunun arkasında bir pervane benzeri bir tüy oluşumu bulunmaktadır.

Microraptor ilk olarak birkaç parçasının paramparça olmuş tek parça kemiğinden tanımlanmıştı. Ancak birçok farklı kemik, diş ve tüy kalıntısının bulunmasıyla daha net tanımlanabilir olmasından beridir oldukça yaygın olarak bilinmektedir. Bugüne kadar cinse ait 3 tür tanımlanmıştır: Microraptor zhaoianus, M. gui ve M. hanqingi. Ancak bu üçünün aslında aynı tür olduğu da tartışılmaktadır. Hatta keşfedilen bir dördüncü fosil, Microraptor'un en yakın akrabalarından biri olarak, ayrı bir cins olan Cryptovolans pauli olarak tanımlanmış, ancak bazı araştırmacılar tarafından bunun Microraptor zhaoianus ile aynı tür olduğu iddia edilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Microraptor'u İnşa Etmek: İhtilaflar ve Anlaşmalar

Science dergisinde yayımlanan bu araştırmada ne yapılmıştır? Colin Palmer tarafından Microraptor'un gerçeğine yakın bir modeli hassas bir şekilde inşa edilmiştir, ördekler ve güvercinlerden alınan tüylerle donatılmıştır ve anatomik olarak doğru pozisyonlara, doğru yönlerde yerleştirilmiştir. Uçamayan maniraptorların gerçekte neye benzediğiyle ilgilenenler için, bu araştırmadaki modelin kafası, boynu ve vücudundaki tüylerin yapısının, Mezozoik Dönem kuşlarının genel rekonstrüksiyonlarının aksine, modern kuşlarınkine benzer bir aerodinamik yapıda olduğunu öğrenmek söyleyebiliriz. Bu durum, araştırmacıların tüm kuşlardaki tüylenme konusuna tam kapsamıyla yaklaşmalarından kaynaklanmaktadır.

Daha önceki rekonstrüksiyonlarda tüy bağlantılarında hatalar yapılmıştır: Microraptor'un arka ve ön uzuv tüylerinde asimetrik kanatçıklar bulunur ve bu sayede, hava akışına göre bunlar yön alabilirler. Ancak önceden yapılan bazı rekonstrüksiyonlarda arka bacak tüyleri hava akışına dik olarak yerleştirilmiştir ve bu çok büyük ihtimalle tamamen hatalıdır.

Tüy ve arka uzuv anatomisine göre Microraptor bacaklarını dikey veya karşıt dikey olarak tutmaktaydı, böylece hava akışına ilk değen yüzeyler, sagital düzleme dik durabilmekteydi. Bu durum, tüylerin ne kadar hareketli olduğu sorusunu akla getirmektedir: bu konumda tüyler sabitler miydi, yoksa bu tüyleri hareket ettirebilen kaslar ve bağlar mı vardı? Bunu henüz bilmiyoruz; bunların günümüz tavukları ve güvercinlerinde bulunduğu biliniyor. Aslında, bu tüylerle ilgili bildiklerimiz henüz bebeklik dönemindedir: henüz bu tüylerle ilgili isimlendirmelerimiz bile bulunmamaktadır, ayrıca bu yapıların evrimindeki genetik etmenlerle ilgili bilinmeyen birçok nokta vardır. Bu konuda araştırmalar halen sürmektedir.

Eğer ki Microraptor'daki arka uzuv tüyleri dik konumda kalıyorlarsa (ki en uzun tüylerinin metatarsal bölgede olduğunu belirtmek isteriz), bu durumda 2007 senesinde Chatterjee ve Templin tarafından ileri sürülen çift-düzlemli tipte olması gerektiği söylenebilir; her ne kadar türün tüyleri onların önerdiği kadar birbirine basık olmasa da... Ancak yine de bu araştırmada, bu ikili tarafından önerilen konfigürasyon tüm detaylarıyla denenmiş ve test edilmiştir. Makalede de anlatıldığı gibi, Chatterjee ve Templin'in yöntemleri yeniden uygulanamadığından ve o makalede bu çift-düzlemli duruşun nasıl kaldırma kuvveti yarattığı açıkça belirtilmediğinden, denemeler başarısız olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Microraptor'un aerodinamik performansı ile ilgili bir tartışma, onun arka uzuv duruşuyla ilgilidir. Cinsin uçuş becerisini tartışan ilk makalelerde bu kanatların tamamen açılabildiği ve bu konumda kalabildiği savunulmaktadır. 2010 yılındaki bir diğer makalede de bu durum savunulmaktadır. Teropod femurunun ve kalça bağlantısının genellikle arka bacağın vücut düzleminden o kadar açılmasına izin vermemesi, bunun neredeyse kesin olarak yanlış olduğunu göstermektedir.

Ancak microraptin dromaeosauridlerin diğer teropodlara göre daha yuvarlak bir femoral kafası olması ve dolayısıyla arka bacaklarını daha fazla açabiliyor olmaları da bu canlı grubu için bir gerçektir. Eklemlerinin yöneliminin kesin olarak belirlenmesinin bir yolu olmasa da, bu araştırmadaki modelin femur kemikleri fosiller ile uyumlu olacak miktarda açılabilmektedir. Bu modelde bacakların tamamen açılabileceği fikri savunulmamaktadır.

Rüzgar Tüneli

Model, Southampton Üniversitesinde bulunan rüzgar tünellerinden birinde denenmiştir ve birçok farklı simülasyon uygulanmıştır. Arka uzuvların konumuyla ilgili ihtilafla ilgili olarak modelin bacak açıklığı test edilmiştir ve bacakların tamamen aşağıya baktığı ve bacakların hiç var olmadığı durumlar incelenmiştir. Aerodinamik performans, bacakların tamamen aşağıya baktığı durumda en yüksektir. Bu sonuç, araştırmacıların beklentilerini doğrulamaktadır. Canlıda kuyruk kaldırma kuvveti yaratıcı bir etkiye sahiptir. Bu durum Microraptor'un net bir şekilde "beş kanatlı" uçucu olarak tanımlanmasını mümkün kılmaktadır, sadece dört kanadı yoktur.

Microraptor, çok açık bir şekilde asla verimli bir uçucu değildir! Tüm simülasyonlarda aşırı miktarda hava sürtünmesine maruz kalmıştır ve aerodinamik olarak dengesizdir. Hızlı hareket ettiği zamanlarda en yüksek verime ulaşabilmiştir. Tüy ve kanat konfigürasyonundan bağımsız olarak süzülebildiği gösterilmiştir. Hatta Microraptor'un verimli bir şekilde süzülebilmesi için daha düz bir kanat yüzeyine ihtiyacı vardır: tüy asimetrisi, anatomisi ve konfigürasyonu sonucu pek fazla değiştirmemektedir. Bu da, teropodlarda kanatların aerodinamik amaçlarla evrimleşmediği fikrini desteklemektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bütünleşik Microraptor

Tüm bunlar Microraptor'un ekoloji, biyoloji ve davranışı hakkında bize ne söylemektedir? Mezozoik Dönem'deki birçok diğer uzun tüylü paravian tür gibi, Microraptor da bir gizemdir. Her şey bir yana, normalde karasallık ile ilişkilendirilen "tipik" bir kuş olmayan teropod iskeletine sahip olmasına rağmen, aerodinamik fonksiyonu olan kanatçıkları da bulunmaktadır. Microraptor ortalama bir süzülücüdür, müthiş değildir. Bu durum, cinsin süzülmeyi sadece ihtiyacı olduğunda kullandığını ve aslen bunun için özelleşmediğini göstermektedir. Bir diğer deyişle, uçmak Microraptor'un uzmanlığı değildir. Bunu sadece ağaçtan ağaca geçmek için kullanmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 20:18:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1688

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Microraptor'un Uçuşu. (23 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1688
Bakırcı, Ç. M. (2013, November 23). Microraptor'un Uçuşu. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1688
Ç. M. Bakırcı. “Microraptor'un Uçuşu.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1688.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Microraptor'un Uçuşu.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 23, 2013. https://evrimagaci.org/s/1688.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close