Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

"Ben Matematikten Anlamıyorum!" Demeyi Bırakın!

3 dakika
26,770
"Ben Matematikten Anlamıyorum!" Demeyi Bırakın!
Tüm Reklamları Kapat

Her şey, epey basit bir problem ile başlamıştı. İlkokul Öğretmenliği öğrencilerinden oluşan bir sınıf, enerji ve verimlilik konusunu işliyordu. Bu ders, o muhteşem "Fizik ve Gündelik Fikirler" müfredatını kullanarak, öğrencilerin fen bilimlerinin esasları hakkında temel bir fikir edinmesine yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmıştı. Amaç fen bilimleri konularını işlemek olduğundan, dersin içerisinde fazla matematik yok. Ama öğrenciler bu derste, floresan bir lambanın akkor bir lambayla aynı parlaklığa sahip olması için gereken gücü bulmaya çalışıyorlardı.

Esas itibarıyla bu durum, İlkokul Öğretmenliği eğitimi alan bu öğrencilere bir dört işlem problemi sunuyordu. Bazı öğrenciler bu zor görevin üstesinden gelmeye çalışırken bir kısmı da hiç uğraşmadan kalemi bıraktılar. Öğrencilerin problem üzerinde gruplar halinde çalışmalarına izin verdim ve sonra gönüllü olanlar çözümlerini sınıfla paylaştılar. Harika bir aktivite oldu. Öğrenciler, bu problemin nasıl çözüleceğini anlasalar bile, bu anlayışı diğerleriyle paylaşmanın çok zor olabileceğini gördüler. Fakat sonunda, sınıfa birkaç açıklama yapmak zorunda kaldım. İşte onlara söylediğim şeyler:

"Ben matematikten anlamıyorum."

İlk olarak, bu düşünce yanlış. Siz matematikten anlıyorsunuz, çünkü siz insansınız. Bütün insanlar matematikten anlar. Bütün insanlar sanat ve müzikten anlar, bir şeyler inşa eder, ağlar ve güler. Bizi insan yapan şey budur. İkincisi, siz bir öğretmen olacaksınız. Genç öğrenciler üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olacaksınız. Eğer matematiği sevmediğinizi düşünürseniz, öğrenciler de antipatinizi hemen fark edecek ve onlar da matematiği sevmeyeceklerdir.

Tüm Reklamları Kapat

"Fakat ben sadece 2. sınıflara öğretmenlik yapacağım."

Size kötü bir haberim var. Büyük bir ihtimalle herkes mezun olduktan sonra ikinci sınıflara öğretmenlik yapacağını düşünüyor. Ancak, herkesin ilk tercih ettiği sınıf seviyesine öğretmen olarak getirileceğini düşünmüyorum. Benden pay biçin... Büyüyünce bir uzay kovboyu olmak istemiştim; fakat kendimi bir fizik profesörü ve blog yazarı olarak buldum (yine de epey eğlenceli).

Peki, gerçekten de ikinci sınıflara öğretmenlik yaptığınızı varsayalım. Sınıfınızdakiler bunun gibi bir problem çözmek zorunda olacaklar mı? Muhtemelen hayır. Ancak, çocuklara 2. sınıf matematiğinde yardımcı olmak için, matematiği öğrettiğinizden daha yüksek bir seviyede bilmeniz gerekir. Örneğin Türkçe dersini ele alalım. Bir öğretmenin sadece ikinci sınıf seviyesinde okuyabildiğini farzedin. Bu öğretmen ikinci sınıfların okumasına yardım edebilir miydi? Hiç sanmam. Aynısı matematik için de geçerlidir.

"Cebir kafa karıştırıcıdır."

Evet, bu doğru. Cebir hem kafa karıştırıcı hem de zordur. Başka ne zor, biliyor musunuz? Bisiklet sürmek. Evet, bu sizin düşündüğünüz kadar kolay değil. Bisiklet sürmenin kolay olduğunu düşünüyorsunuz çünkü bunu öğrenene kadar çalıştınız ve alıştırma yaptınız. Eğer cebir üzerinde yeterli zaman harcarsanız, onun da kolay olduğunu düşüneceksiniz. Bisikletinize binmeyi öğrendiğiniz ve düşüp dizinizi kanattığınız zamanı hatırlıyor musunuz? Acıtmıştı, değil mi? Bu, "cebirin dizinizi kanatması"dır. Yalnızca devam ederseniz daha iyi hale gelirsiniz.

"Tamam, yani bütün sınıf seviyelerinde matematik öğretebilmeliyiz, öyle değil mi?"

Matematik? Evet. Fakat sadece o değil! Dahası var. Bence 2. sınıf müfredatı, insanların yaptığı her şeyi içermelidir (tamam, herşeyi değil). Öğrenciler edebiyat, sanat, tarih, müzik ve fen bilimleri öğrenmelidirler. Ayrıca, her öğrencinin denemesi gereken bir şey daha var: Programlama. Evet, çocuklar kod yazabilir, tabii ki siz de.

Tüm Reklamları Kapat

Herkesin neden kodlama yapmayı öğrenmesi gerektiğinin iki sebebi var. Birincisi, bilgisayarlar tarafından kuşatılmış bir dünyada yaşıyoruz. Bilgisayarları, hayatımızın bütün yönlerinde hem doğrudan hem dolaylı olarak kullanıyoruz. İkincisi, 2017 yılında kod yazmayı öğrenmek, 1997 yılında olduğundan çok daha kolay. Size en temel şeyleri öğretebilen ve gerçekten harika olan bazı araçlar var. Şimdi, dışarı çıkıp kendi Android yazılımınızı yapmanız gerektiğini söylemiyorum. Sadece sizin (ve çocukların) bunu denemesini söylüyorum.

Sınıfınızda kodlama yapmaya başlamak için hangi adresi kullanacaksınız? Ben code.org adresini öneririm. Sizi kodlamaya başlatabilecek bazı süper harika özel dersler var. Grafik kodu içeren basit faaliyetler ile başlıyor (ayrıca Angry Birds ve Plants vs. Zombies'i kullanıyor). Daha gelişmiş seviyelerde, döngüleri, kararları ve hata ayıklamayı bile öğretiyor. Bu harika bir şey. İlk bölümler, 7 yaş ve 7 yaş altındaki çocuklar tarafından bile kolayca tamamlanıyor.

Peki, özet geçeyim. "Matematikten anlamadığınızı" söylemeyin ve sınıfınızı kodlama faaliyetleriyle tanıştırın. Nokta.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
52
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 45
  • Umut Verici! 21
  • Muhteşem! 16
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • İnanılmaz 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Bilim Budur! 4
  • Güldürdü 2
  • İğrenç! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Wired | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:29:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5129

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Allain, et al. "Ben Matematikten Anlamıyorum!" Demeyi Bırakın!. (24 Mayıs 2017). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5129
Allain, R., Zaloğlu, O., Bakırcı, Ç. M. (2017, May 24). "Ben Matematikten Anlamıyorum!" Demeyi Bırakın!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5129
R. Allain, et al. “"Ben Matematikten Anlamıyorum!" Demeyi Bırakın!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu, Evrim Ağacı, 24 May. 2017, https://evrimagaci.org/s/5129.
Allain, Rhett. Zaloğlu, Ozan. Bakırcı, Çağrı Mert. “"Ben Matematikten Anlamıyorum!" Demeyi Bırakın!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu. Evrim Ağacı, May 24, 2017. https://evrimagaci.org/s/5129.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close