Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Menopoz Sırasındaki Östrojen Değişimleri, İlk Kez Beyin Görüntüleme Tekniği ile İncelendi!

3 dakika
771
Menopoz Sırasındaki Östrojen Değişimleri, İlk Kez Beyin Görüntüleme Tekniği ile İncelendi! PledgeTimes
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Weill Cornell Medicine'deki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir beyin görüntüleme çalışması, menopoza sürecini araştırdı. Menopoz başlangıcı beyin hücrelerindeki östrojen reseptörlerinin yoğunluğunun giderek artmasıyla karakterize edilen bir süreçtir. Çalışmaya göre bu yoğunluk kadınlarda altmışlı yaşların ortalarına kadar yüksek bir seviyede kalıyor. Çalışma, yaşamdaki bu büyük değişikliğe beynin verdiği tepkiye dair yeni kanıtlar ortaya koymanın yanı sıra, şimdiye kadar takibi mümkün olmayan östrojen aktivitesini incelemek için pozitron emisyon tomografisi (PET) görüntülemenin kullanılmasına öncülük ediyor.

20 Haziran'da Scientific Reports'ta yayınlanan çalışmada, araştırmacılar 40-65 yaş arası 54 sağlıklı kadının beynini, östrojen reseptörlerine bağlanan bir izleyici kullanarak PET ile taradılar.[1] Bu reseptörler, özellikle kadınlarda beynin birçok bölgesinde bulunur ve östrojenin en güçlü formu olan estradiolün birçok bilişsel ve davranışsal etkisine katkı sağlar. ER-PET taramaları daha önce kanserli kadınlarla yapılan çalışmalarda kullanılsa da daha önce sağlıklı kadın beyinleriyle ilgili bir çalışmada hiç kullanılmamıştı.

Farklı menopoz evrelerindeki kadınları karşılaştıran taramalar, menopoz sonrası ve menopoz başlangıcında gruplarda menopoz öncesi dönemdekilere kıyasla östrojenden etkilenen çeşitli beyin ağlarında östrojen reseptörü yoğunluğunun giderek arttığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar bunu, menopozda östrojen seviyelerinin azalmasına karşı hücrelerin mümkün olduğunca fazla östrojen almak için ek reseptörleri devreye sokması olarak yorumluyor. Araştırmacıların analizleri, bu bölgelerin bazılarındaki yüksek östrojen reseptörü yoğunluğunun sadece menopoz ile değil, aynı zamanda hastaların menopozla ilgili bilişsel durumları ve ruh halleri ile ilgili bildirdikleri semptomlar ile de ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçlar, bu tekniğin menopoz ve östrojen tedavisinin beyindeki etkilerini incelemek için değerli bir araç olabileceğini gösterebilir. Çalışmanın baş yazarı, Weill Cornell Medicine'da sinirbilim doçenti ve Kadın Beyin Girişimi direktörü Dr. Lisa Mosconi, şöyle anlatıyor:

Bu yöntemi kullanarak ilk kez beyindeki östrojen reseptörü aktivitesini ölçebildik ve menopozun yaygın semptomlarından bazılarının potansiyel belirleyicilerini tespit edebildik.

Menopozun temel özelliklerinden biri vücuttaki östrojen üretiminin azalmasıdır. Bu durum, adet kanamasının kesilmesi de dahil olmak üzere çeşitli bedensel değişikliklerin yanı sıra beyin sisi, depresyon ve anksiyete gibi nöropsikiyatrik etkilere de neden olur.

Araştırmacılar, östrojenle ilişkili bu semptomların altında yatan ayrıntılı moleküler mekanizmaları anlamak istiyorlardı ancak beyindeki östrojen aktivitesini ölçmek için güvenilir ve vücuda zarar vermeyen bir yönteme ihtiyaçları vardı. Yeni çalışma, 18F-floroöstradiol (FES) adı verilen bir izleyici ile PET görüntüleme kullanarak bu ihtiyacı karşılayabileceğini gösteren bir bulgu niteliğindedir.

Araştırmacılar 40-65 yaş arası 18’i menopoz öncesinde, 18’i menopozun başlangıcında ve 18’i menopoz sonrasında olan gönüllü kadın katılımcılarda görüntüleme tekniklerini kullandı östrojenin etkilediği bilinen çeşitli beyin bölgelerindeki östrojen reseptörü yoğunluğunu kaydetti.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçlar, menopoz sonrası dönemde olan kadınların beyinlerdeki östrojen reseptörlerinin menopoz öncesi kadınlara kıyasla çok daha yoğun olduğunu, menopoz başlangıcında olan kadınlarda ise yoğunluğunun orta seviyelerde olduğunu göstermiştir. Hipofiz bezi, kaudat çekirdek, posterior singulat korteks ve orta frontal korteks bölgelerindeki östrojen reseptörü yoğunluğuna dayanan ölçüm, menopoz sonrası ve menopoz öncesi durumlardaki farkları %100 doğrulukla öngörmeyi başardı.

Menopoz sonrası dönemde hipokampüs ve frontal korteks gibi bilişsel bölgelerdeki reseptörler daha yoğun olsa da bu durum bazı bilişsel testlerde daha düşük puanlarla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca talamus da dahil olmak üzere bazı beyin bölgesindeki bu yoğunluk depresyon gibi ruh hali belirtileri ile ilişkiliydi.

Araştırmacılar, menopozdan sonra sürekli düşen ancak östrojen tedavisi ile yükselebilen östrojen seviyeleri de dahil olmak üzere, bu değişikliklerin beyindeki uzun vadeli sonuçlarını incelemek için ER-PET görüntüleme yöntemini kullanmayı planlıyor. Aynı zamanda Weill Cornell Medicine ve NewYork-Presbyterian'da Alzheimer Önleme Programı direktörü olan Dr. Mosconi, şöyle anlatıyor:

Örneğin, östrojen reseptörü yoğunluğunun östrojen tedavisiyle değişip değişmediğini, bu durumun daha az semptom ve bilişsel testlerde daha iyi performansa yol açıp açmayacağını öğrenmeyi umuyoruz. Östrojen reseptörlerinin menopozdan sonra hızla kaybolmak yerine, menopozdan sonraki on yıla kadar beyinde bol miktarda kalmaya devam ettiği ve menopoz başlangıcında yüksek östrojen reseptörü yoğunluğunun gözlemlendiğine yönelik bulgularımız, östrojen tedavisi için uygun zaman aralığının düşünülenden daha geniş olabileceğine işaret ediyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ L. Mosconi, et al. (2024). In Vivo Brain Estrogen Receptor Density By Neuroendocrine Aging And Relationships With Cognition And Symptomatology. Scientific Reports, sf: 1-15. doi: 10.1038/s41598-024-62820-7. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 19:24:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17964

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Menopoz Sırasındaki Östrojen Değişimleri, İlk Kez Beyin Görüntüleme Tekniği ile İncelendi!. (24 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17964
Derin, U. (2024, June 24). Menopoz Sırasındaki Östrojen Değişimleri, İlk Kez Beyin Görüntüleme Tekniği ile İncelendi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17964
U. Derin. “Menopoz Sırasındaki Östrojen Değişimleri, İlk Kez Beyin Görüntüleme Tekniği ile İncelendi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 24 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17964.
Derin, Ufuk. “Menopoz Sırasındaki Östrojen Değişimleri, İlk Kez Beyin Görüntüleme Tekniği ile İncelendi!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 24, 2024. https://evrimagaci.org/s/17964.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close