Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mekanizma Tasarımı ve Oyunlarda Kurallar: Bir Pastanın Eşit Şekilde Bölüştürülmesini Nasıl Sağlarsınız?

4 dakika
1,263
Mekanizma Tasarımı ve Oyunlarda Kurallar: Bir Pastanın Eşit Şekilde Bölüştürülmesini Nasıl Sağlarsınız? NBC News
Tüm Reklamları Kapat

Mekanizma Tasarımı (İng: "Mechanism Design"), bir oyundan optimal çıktının alınması için, oyunu kurgulayanların uygun mekanizmalar (kurallar, teşvikler, ödüller gibi) kullanmasını araştıran bir teoridir.

Temelde Oyun Teorisi'nin bir alt dalı olarak kabul edilmesi mümkün ise de, odaklandığı tarafın oyun kurucular olması sebebi ile, aşağıda da göreceğimiz gibi başlı başına bir disiplin olarak değerlendirmek daha doğrudur.

Bu makalede teorinin temel başlıkları basit bir örnekle açıklanmaya çalışılacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Temel Kavramlar

Mekanizma Tasarımı Teorisi, Leonid Hurwicz, Eric Maskin ve Roger Myerson tarafından geliştirildi ve bu üçlüye 2007 Nobel Ekonomi Ödülü'nü getirdi.

Teori, hiç şüphesiz çok geniş kapsamlı olmakla beraber, temel amacı, bir oyundan optimum çıktıyı (İng : "outcome") almak adına oyun kurucuların bir takım hamleler yapması, bunun sonucunda da oyuncuların bu hamlelerin yönlendirdiği davranışlar sergilemesidir.

Teorinin temel varsayımlarını şudur: Her oyunda kuralları belirleyen oyun kurucular vardır. Bu kavram teoride "principal" olarak geçmektedir. Günümüzde "regülatör" kelimesi yine aynı anlamda kullanılmaktadır. Regülatör, bir kişi veya kurum olabilir. Her kim olursa olsun temel görevi şunlardır:

  • Teşvikleri oluşturmak,
  • Enformasyonun toplanıp dağıtılmasını sağlamaktır.

Görüldüğü gibi bu teori, oyunculardan çok oyunu kuranlara ve onların yaptıklarına odaklanmaktadır. Bu açıdan Oyun Terosi'nden bir miktar ayrılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Teşvik Kavramı

Mekanizma Dizaynı, temelde "teşvik" (İng: "incentive") uygulamasına dayanır. Teşvik, oyuncuların kararlarını alırken onları yönlendirmek (İng: "driving") amacı taşıyan ve oyun kurucular tarafından oluşturulan her tür düzenlemedir.

Bu kavramı kullanırken bir şeye çok dikkat etmek gerekmektedir. Günlük hayatta teşvik kelimesi genellikle bir kişiyi bir konuda cesaretlendirmek anlamında kullanılmaktadır. Oysa yukarıdaki paragrafta görüldüğü gibi, aslında yapılmak istenen oyuncuyu bir karara doğru itmektir. Üstelik bu itme, birazdan göreceğimiz gibi, ceza gibi hoş olmayan yöntemlerle de yapılabilir.

Bir teşvik, temelde ödül, ceza, öncelik sağlama veya benzer bir tercih olabilir. Bazı örnekler verelim:

  • Ödül kavramı, kişinin arzulanan davranışı göstermesi için oyun kurucu tarafından önceden açıklanan kazançtır (İng: "payoff"). Örneğin devletlerin yatırım teşvikleri, buna bağlı olarak yaptıkları vergi indirimleri bu tür ödüllerdir.
  • Ceza da bir yönlendirme/teşvik mekanizmasıdır. Örneğin bazı mekanlarda alkollü içki servisini yasaklayarak, aslında tüketiciyi yasak olmayan mekanlara doğru yönlendirmiş olursunuz.
  • Öncelik ve kota sağlama bir başka yöntemdir. Örneğin kimi istihdam projelerinde öncelik kadın çalışanlara verilir. Veya kimi burslarda başvurma önceliği xx koşulu sağlayan öğrencilere aittir.

Enformasyon Aktarımı

Hangi teşvik uygulanırsa uygulansın, söz konusu regülasyonların mutlaka oyunculara önceden bildirilmiş olması gerekir. Çünkü oyuncular bu teşvikler ile kendi bireysel çıkarları arasında bir hesaplama yapacak ve optimal tercihte bulunmaya çalışacaklardır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bunun dışında oyunun genel gidişatı ile ilgili enformasyon yine regülatör tarafından toplanmalıdır ki denetim mekanizması oluşturulabilsin. Trafiği rahatlatmak için araç sürücülerini A köprüsü yerine daha büyük olan B köprüsüne yönlendirecek bir tasarım yaptığımızı düşünelim. B köprüsüne yönelik trafik akışı, sıkışıklık, kaza durumu gibi haller regülatör tarafından toplanmazsa sistemin denetimi sağlanamaz. Bu durumda köprü girişindeki sıkışıkılık tüm trafiği yavaşlatacak, optimal çıktı elde edilemeyecektir.

Enformasyon aktarımı temelde oyun kurucu tarafından yerine getirilir. Yukarıdaki örnekte trafikten sorumla regülatör tüm oyunculara (sürücüler) anlık trafik bildirimi yaparak, gerektiğinde bazı sürücülerin A köprüsüne sadık kalmasını sağlamalıdır.

Uygulama Örneği: Pasta Kesimi

Teori ile ilgili çok bilinen bir senaryo verelim:

  • Elimizde bir büyük pasta dilimi mevcut.
  • Bu pastayı iki kişiye (oyuncular) paylaştırmak istiyoruz.
  • Oyuncularda biri bu pastayı iki dilime ayıracak. Hangi büyüklükte ayırmak istediği konusunda özgürlüğü var.

Şimdi öyle bir tasarım oluşturalım ki elinde bıçak olan oyuncu kendisini pastayı eşit bölüştürmek zorunda hissetsin.

Bu oyunun çözümü basitçe şudur:

  • Oyuncu 1'e "pastayı kesme hakkı" veririz. Bu, bir tür öncelik tipi teşviktir.
  • Oyuncu 2'ye ise, "istediği dilimi seçme hakkı" veririz. Burada aslında gizli bir ödüllendirme tipi teşvik vardır; çünkü isterse ve eğer varsa, daha büyük olan dilimi seçebilecektir.

Bu durumda Oyuncu 1 şöyle düşünür: "Eğer ben bir dilimi kendimi düşünerek büyük kesersem, seçim hakkı olan diğer oyuncu o dilimi alacak. Bana her seferinde küçük dilim kalacak."

Tüm Reklamları Kapat

Bu senaryoda pastayı kesecek Oyuncu 1 için eşit dilimlemek en optimum seçenektir. Oyunu kuran regülatör (veya teoride geçtiği gibi "principal"), hamle mekanizmalarını (kesme ve seçme) tam da bu optimal sonucu verecek şekilde düzenlemiştir. Bir başka deyişle, "mekanizmayı tasarlamıştır".

Sonuç

Mekanizma tasarımı elbetteki bu yazıda bahsettiğimizden çok daha geniş kapsamlı bir konudur. Özellikle büyük ölçekli mekanizmaların tasarımında, verdiğimiz örnekten çok daha fazla karmaşık parametreler ve hesaplamalar devreye girmektedir.

Yine, tasarlanan mekanizmaların belli bir zaman diliminde hangi ölçekte başarılı olduğu ancak geniş istatistik araştırmalar ve analizlerle anlaşılabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun yanında, bir tasarımın başarılı olması ile ilgili birkaç şeyi eklemekte fayda vardır:

  • Bu teori, temelde odak noktasını oyun kurucuya döndürdüğü için, tasarımı yapacak kişilerin kim oldukları hem beceri seti açısından hem de etik değerler açısından çok önemlidir.
  • Örneğin bir grup karar alıcı bir takım teşvikleri önceden ve kendi istedikleri kişilere yönlendirerek piyasa açısından optimal sonucun çıkmasını olumsuz etkileyebilirler.
  • Veya konu ile ilgili enformasyon akışı kasten çarpıtılabilir. Böylece bazı oyuncular için adil olmayan durumlar ortaya çıkabilir.
  • Dolayısı ile mekanizma tasarımın sadece oluşturulması değil, oyuna katılanlar veya üçüncü taraflar tarafından denetlenmesi son derece hayatidir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
38
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:47:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13823

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Barış, et al. Mekanizma Tasarımı ve Oyunlarda Kurallar: Bir Pastanın Eşit Şekilde Bölüştürülmesini Nasıl Sağlarsınız?. (25 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13823
Barış, B., Bakırcı, Ç. M. (2023, January 25). Mekanizma Tasarımı ve Oyunlarda Kurallar: Bir Pastanın Eşit Şekilde Bölüştürülmesini Nasıl Sağlarsınız?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13823
B. Barış, et al. “Mekanizma Tasarımı ve Oyunlarda Kurallar: Bir Pastanın Eşit Şekilde Bölüştürülmesini Nasıl Sağlarsınız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Jan. 2023, https://evrimagaci.org/s/13823.
Barış, Barış. Bakırcı, Çağrı Mert. “Mekanizma Tasarımı ve Oyunlarda Kurallar: Bir Pastanın Eşit Şekilde Bölüştürülmesini Nasıl Sağlarsınız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 25, 2023. https://evrimagaci.org/s/13823.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close