Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Mavi Benekli Vatozların Mavi Beneklerinin Sırrı Çözüldü!

3 dakika
420
Mavi Benekli Vatozların Mavi Beneklerinin Sırrı Çözüldü! SciTechDaily
Tüm Reklamları Kapat

Advanced Optical Materials dergisinde yayınlanan bir makale, Mavi Benekli Vatozların beneklerinin mavi olmasının sebebini ortaya koyuyor.[1] Bilim insanları, kimyasal olmadan dersini renklendirebilen Mavi Benekli Vatozun (Taeniura lymma) elektrik mavisi beneklerinden sorumlu benzersiz nanoyapıları tespit etti. Ekip ayrıca mavi köpekbalığının (Prionace glauca) gizemli mavi renklenmesi üzerine de çalıştığını belirtiyor.

Derideki renkler; diğer canlıları uyarmak, kendine çekmek veya kendini gizlemek için kullanılabilir. Bu nedenle bu renkler, iletişimde hayati bir rol oynar. Mavi Benekli Vatozlar, derilerinde çarpıcı elektrik mavisi beneklere sahiptir, ancak bu elektrik mavisi benekleri üreten biyolojik süreçler bir gizemdi. Ta ki şimdiye kadar. Hong Kong City Üniversitesi'nde Karşılaştırmalı Anatomi Doçenti olan Mason Dean şöyle diyor:

Doğada mavi görürseniz bunun pigmentten değil, doku nanoyapıları tarafından oluşturulduğundan emin olabilirsiniz. Hayvanların yapısal rengini anlamak sadece optik fizikle ilgili değil aynı zamanda malzemeler, bunların dokuda nasıl ince bir şekilde düzenlendiği ve rengin ortamda nasıl göründüğü ile ilgilidir. Tüm bu parçaları bir araya getirmek için farklı ülkelerden ve disiplinlerden harika bir ekip oluşturduk. Sonunda bu renk bulmacası için şaşırtıcı ve eğlenceli bir çözüme ulaştık.

Yapısal renkler, kimyasal boyaların aksine, ışığı yönlendiren çok küçük yapılar tarafından üretilir. Hong Kong City Üniversitesi'nde doğadaki renk oluşum mekanizmalarını araştıran doktora sonrası araştırmacı Viktoriia Kamska, konu hakkında şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Mavi renkler özellikle ilgi çekici. Çünkü doğada mavi boya maddelerine çok az rastlanır. Bunun yerine doğa, mavi renk elde etmek için genellikle gözle görülemeyecek kadar küçük yapılar kullanır. Mavi Benekli Vatozlar bizi özellikle heyecanlandırıyor. Çünkü diğer pek çok yapısal rengin aksine, bu vatozların mavi rengi farklı açılardan baktığınızda değişmiyor.

Araştırma ekibi, farklı doğal koşullar altında deri mimarisini anlamak için farklı teknikler kullandı. Dr. Dean, şöyle açıklıyor:

Derinin ince ölçekli mimarisini anlamak için mikrodalga tomografi (mikro-BT), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve geçirimli elektron mikroskobu (TEM) kullandık.

Mason Dean'in grubunda yakın zamana kadar doktora sonrası araştırmacı olan ve şu anda Trinity College Dublin'de ziyaretçi akademisyen olan Amar Surapaneni ise şöyle diyor:

Mavi rengin, yansıtıcı nanokristaller içeren küçük ölçekli kürelerin, kararlı ve üç boyutlu benzersiz deri hücreleri tarafından üretildiğini keşfettik. Nanoyapıların boyutu ve aralarındaki mesafe mavi ışığın dalga boyu ile orantılı ve uyumlu olduğu için özellikle mavi dalga boylarını yansıtma eğilimindedirler.

İlginç bir şekilde, ekip kürelerin "yarı düzenli" diziliminin, rengin hangi açıdan bakılırsa bakılsın aynı kalmasını sağladığını keşfetti. Dr. Dean, şöyle ekliyor:

Yabancı renkleri temizlemek için renk üreten hücrelerin altındaki kalın bir melanin tabakası, diğer tüm renkleri emerek son derece parlak mavi bir cilt ortaya çıkarıyor. Sonuçta, iki hücre tipi harika bir iş birliği yapıyor: yapısal renk hücreleri mavi rengi odaklarken melanin pigment hücreleri diğer dalga boylarını bastırarak son derece parlak mavi bir cilt ortaya çıkarıyor.

Ekip, bu büyüleyici mavi renklenmenin, vatozlara kamuflaj avantajları sağladığını düşünüyor. Dr. Dean, şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Suda mavi renk, diğer renklere göre çok daha derinlere ulaşabilir. Bu özellik, hayvanların çevreleriyle bütünleşmesine yardımcı olur. Vatozların parlak mavi benekleri, bakış açısına göre değişmez. Bu durum, vatozlara özellikle yüzerken veya kanatlarını dalgalandırarak hızlı manevralar yaparken benzersiz bir kamuflaj avantajı sağlayabilir.

Bu araştırma için şu anda incelenen uygulamalar arasında biyolojiden ilham alan pigmentsiz renkli malzemeler yer alıyor. Dr. Dean şunları söylüyor:

Tekstilde, esnek ekranlarda, ekranlarda ve sensörlerde güvenli, kimyasal içermeyen renkler için vatoz derisinin yumuşak doğasından esinlenen esnek biyomimetik sistemler geliştirmek için diğer araştırmacılarla iş birliği yapıyoruz.

Vatozlar üzerindeki çalışmalarının yanı sıra Dr. Kamska ve ekibi, mavi köpekbalığı da dahil olmak üzere diğer vatoz ve köpekbalıklarının mavi renklerini de araştırıyor. Dr. Kamska son olarak şöyle söylüyor:

Mavi köpekbalığı, iyi bilinen ve ekolojik olarak iyi çalışılmış olmasına rağmen, hala kimse derisindeki mavi rengin nasıl üretildiği hakkında fikir sahibi değil. Ön sonuçlar, bu renk mekanizmasının vatozlarınkinden farklı olduğunu gösteriyor. Ancak tıpkı vatozlarda yaptığımız gibi farklı hassas görüntüleme araçları kombinasyonlarını denememiz; optik, malzeme bilimi ve biyoloji gibi birden fazla disiplini ele almamız gerekiyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 13
  • Tebrikler! 8
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ V. A. Surapaneni, et al. (2024). Ribbontail Stingray Skin Employs A Core–Shell Photonic Glass Ultrastructure To Make Blue Structural Color. Wiley. doi: 10.1002/adom.202301909. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/09/2024 02:23:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18058

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnsanlar
Yıldızlar
Diş Sorunları
Dünya
İnsanın Evrimi
Viral Enfeksiyon
Epidemik
Alan
Çin
Değişim
Savaş
Zehirli Mantar
Elektrokimya
Meyve
Coğrafya
Epistemoloji
Kadın Sağlığı
Film
Güneş
Karbondioksit
Uzay Görevleri
Aşılar
Gen
Üreme
Burun
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Mavi Benekli Vatozların Mavi Beneklerinin Sırrı Çözüldü!. (7 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18058
Derin, U. (2024, July 07). Mavi Benekli Vatozların Mavi Beneklerinin Sırrı Çözüldü!. Evrim Ağacı. Retrieved September 08, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18058
U. Derin. “Mavi Benekli Vatozların Mavi Beneklerinin Sırrı Çözüldü!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 07 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/18058.
Derin, Ufuk. “Mavi Benekli Vatozların Mavi Beneklerinin Sırrı Çözüldü!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, July 07, 2024. https://evrimagaci.org/s/18058.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close