Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Manyetik Yakalama Işını: Artık Çalışmayan Uydular Gibi Uzay Çöpleri, Güçlü Manyetik Işınlar ile Temizlenecek!

Manyetik Yakalama Işını: Artık Çalışmayan Uydular Gibi Uzay Çöpleri, Güçlü Manyetik Işınlar ile Temizlenecek! Verdict
2 dakika
661
Evrim Ağacı Akademi: Elektromanyetizma Yazı Dizisi

Bu yazı, Elektromanyetizma yazı dizisinin 19. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Elektromanyetik Spektrum (Tayf) Nedir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir bilim insanı, kullanılmayan ve parçalanmış uyduları yörüngeden çıkartmak için yeni bir çözüm üzerine çalışıyor. Uyduları yörüngeden çıkartarak, onların diğer uzay araçlarına zarar vermesini engellemeyi hedefleyen bu çalışmanın adı: Manyetik yakalama ışını.

Aynı teknoloji, birden fazla uyduyu yörüngede bir düzende tutma amaçlı da kullanılabilir. Bu çalışma belki ileride bizim birden fazla teleskobu düzende tutmamızı, bu sayede de devasa teleskoplar yaratmamızı sağlayabilir.

Manyetik sürükleme fikri, Fransa'daki Toulouse Üniversitesinde çalışan Emilien Fabacher tarafından araştırılıyor. Çalışmaya Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da destek vermekte. Çalışma, kullanılmayan gereksiz uyduları yörüngelerinden çıkartmak için kullanılacak olan bir "kovalayıcı uyduyu" da içeriyor. Fabacher, şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Kovalayıcı uyduyu ve hedef uyduları riske atmamak için doğrudan bir temas olmadan, güvenli bir uzaklıktan hedef uydular ile etkileşime girmek çok daha tehlikesizdir. Yaptığım çalışma, manyetik kuvvetleri kullanarak hedef uyduyla etkileşime girmeyi ve onun yörüngesini kaydırmayı ya da onu yörüngeden püskürtmeyi amaçlıyor.

Şunu da unutmamak lazım ki bu uydular tonlarca ağırlıktalar ve  yörüngede kalmak için saatte binlerce kilometre hızla hareket ediyorlar. Bu hızlardaki ve ağırlıktaki uydular ile etkileşime girmek kolay bir iş değil. O hızlarda, herhangi bir yanlış hareket, felakete yol açabilir.

Görünmez bir manyetik çekici sayesinde, uyduların manyetik torklayıcısıyla (uydunun, Dünya'nın manyetik alanı sayesinde ayarlı kalmasını sağlayan ekipmanla) etkileşime girebiliriz. Bu etkileşimle de hedef objelerin konumunu değiştirebiliriz.

Yakalayıcı uydunun içerisinde olup bitenler ise şu şekilde: Kriyojenik sıcaklıklara kadar soğutulan süperiletken kablolar, uydunun kovaladığı hedef uyduları etkileyecek kadar yüksek bir manyetik kuvvet üretmeyi başarıyorlar.

Şimdilik bu çalışmanın geleceği hakkında yorum yapmak için çok erken. Fabacher henüz bir çalışma yayınlamış durumda değil. Ancak ESA'ya göre, benzeri manyetik kuvvetler, aralarında 10-15 metre uzaklık bulunan uyduları bir düzen içinde tutmada kullanılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu çalışmalar birkaç yıldır ESA'nın da odağında. ESA'ya göre, eğer bilim insanları uyduları yeteri kadar yakın tutmayı başarırsa, biz onları devasa teleskoplara çevirebiliriz ve bu sayede uzayın derinliklerini daha iyi bir şekilde araştırabiliriz.

Şimdilik, Fabacher bunun nasıl çalışabileceği ile ilgili hesaplamalar yapmakta. Ayrıca Dünyanın manyetik alanının bu konuda nasıl bir rol oynayacağını da düşünmekte.

Eğer ki bu çalışmalar başarılı olursa, belki kovalayıcı uydular bizim uzay çöpü sorunumuzu çözmemize yardımcı olabilir. Her biri 10 santimetreden daha büyük olan yaklaşık 21,000 parça, Dünya'nın yörüngesinde dolanmakta. Bunların yalnızca küçük bir parçası bizim hala kullandığımız uyduları oluşturmakta.

Kocaman ağlar ve robotik kollar kulllanılmayan uyduları Dünya'nın yörüngesinden uzaklaştırmak için tartışılan yollardandı. Ancak henüz hiçbirisi kazanan çözümü üretemedi. Ancak Fabacher, bu çalışmalarına ESA uzmanları ile yaptığı konuşmalardan sonra başladı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

İlk sürpriz, bu çalışmanın gerçekten mümkün olmasıydı. Tabii ki asla emin olamayız ancak, bunun gerçekleşmesi, fiziğin düzgün çalışması ile mümkün olacak.

Umuyoruz ki planları ve çalışmaları düzgünce ilerler ve çalışır. Biz de bu sayede uzaydaki tüm o potansiyel risk taşıyan uzay çöplerinden kurtuluruz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Elektromanyetizma Yazı Dizisi

Bu yazı, Elektromanyetizma yazı dizisinin 19. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Elektromanyetik Spektrum (Tayf) Nedir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
35
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Umut Verici! 4
  • İnanılmaz 3
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 02:59:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12960

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Elektrik
Bakteriler
Madde
Mucize
Doğal
Bebek
Sosyal
Eczacılık
Abd
Darwin
Kanat
Hayvan
İhtiyoloji
Mitler
Süt
Metabolizma
Küresel Isınma
Hindistan
Uzay
Hominid
Fizyoloji
Türkiye
Sars-Cov-2
Yaşamın Başlangıcı
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. C. Karanfil, et al. Manyetik Yakalama Işını: Artık Çalışmayan Uydular Gibi Uzay Çöpleri, Güçlü Manyetik Işınlar ile Temizlenecek!. (11 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12960
Karanfil, E. C., Kayalı, Ö. (2022, October 11). Manyetik Yakalama Işını: Artık Çalışmayan Uydular Gibi Uzay Çöpleri, Güçlü Manyetik Işınlar ile Temizlenecek!. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12960
E. C. Karanfil, et al. “Manyetik Yakalama Işını: Artık Çalışmayan Uydular Gibi Uzay Çöpleri, Güçlü Manyetik Işınlar ile Temizlenecek!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 11 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12960.
Karanfil, Ege Can. Kayalı, Ögetay. “Manyetik Yakalama Işını: Artık Çalışmayan Uydular Gibi Uzay Çöpleri, Güçlü Manyetik Işınlar ile Temizlenecek!.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, October 11, 2022. https://evrimagaci.org/s/12960.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close