Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Manyetik Endoskopi, Bağırsak Kanserinin Teşhisinde Kilit Rol Oynayan Kolonoskopi Teknolojisinde Büyük Bir Atılım Sağlayabilir!

Manyetik Endoskopi, Bağırsak Kanserinin Teşhisinde Kilit Rol Oynayan Kolonoskopi Teknolojisinde Büyük Bir Atılım Sağlayabilir! Live Science
Manyetik Kolonoskopi Aleti
4 dakika
2,335
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Kolonoskopi, bağırsağın (kolonun) ve rektumun incelendiği bir endoskopi türüdür ve bazı hastalıklar için, özellikle kolorektal kansere sahip kişilerde, hayati bir öneme sahiptir. Erken teşhis yapılması, kolorektal kansere sahip hastaların hayatta kalabilme ihtimalini önemli ölçüde arttırıyor. Ancak bu hastaların neredeyse yarısından fazlası, kolonoskopi talebinin endoskop kapasitesinden fazla olması sebebiyle geç teşhis edilebiliyor.[1] Buna ek olarak da geleneksel kolonoskopi karmaşık kullanımının yanı sıra, günümüzün teknolojisinden de çok geride olmasından dolayı, hastaların çok fazla acı çekmesine sebep oluyor. Hatta çekilen acı o kadar fazla düzeyde oluyor ki, hastaya anestezi uygulamak zorunda kalınıyor.[2]

Ancak Leeds Üniversitesinde 12 yıldır araştırması sürdürülen “Akıllı ve Otonom Manyetik Yönlendirme" deneyinin sonucunda kolonoskopinin daha az acılı bir süreç haline gelmesini ve maliyeti düşük bir operasyon olmasını sağlayan alternatif bir yöntem bulundu: Manyetik Endoskopi.[2] Tıp alanında büyük bir ilerleme olarak kabul edilen bu robotik sistem insan vücudunun içinde yol gösteren medikal bir alet olarak kullanılıyor.

Manyetik Endoskopinin Çalışma Prensibi

Araştırmacılar, günümüzdeki kolonoskopide kullanılan kapsülden daha küçük ve esnek bir kabloya bağlı yeni kapsül geliştirdiler. Kapsülün insan vücudunda hareket edebilmesi için hastanın üstüne bir mıknatıs yerleştiriliyor ve kapsülün içinde bulunan mıknatıs ile sürekli etkileşim halinde oluyor. Bu etkileşim sayesinde de manyetik itme ve çekme kuvvetlerinden yararlanılarak kapsül hareket ettirtiliyor.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Manyetik Endoskopi Aleti
Manyetik Endoskopi Aleti
EurekAlert!

Manyetik endoskopi olarak adlandırılan bu yeni alternatif, geleneksel kolonoskopiye kıyasla daha az acılı ve daha düşük maliyetli hale getirildi; ancak bu avantajlarıyla beraber manyetik manipülasyonun karmaşık olmak ve sezgisel olmamak gibi dezavantajları da var.[1] Bu sebeple araştırmacılar, robot kolun kullanımının karmaşıklığını gidermek ve uygulamayı sezgisel bir hale getirebilmek için farklı düzeylerde yardımcı olan asistan robotlar geliştirdiler.

Robot kol doğrudan doktor veya hemşire tarafından kontrol çubuğu sayesinde kullanılabiliyor; ancak bu kullanım, asistan robotların yardımıyla yapılan muayeneye kıyasla çok daha karmaşık ve zor.

Asistan robotların sağladığı özelliklerden bir tanesi endoskopik teleopererasyon. Muayeneyi gerçekleştirecek kişi kapsülün kolonda bulunmasını istediği noktayı odaklıyor ve gerisini robotik sisteme bırakıyor. Robotik sistem o noktaya ulaşması için yapılması gereken manevraları hesaplıyor. Bu sayede de manyetik manipülasyonun karmaşıklığını robotik sistem halletmiş oluyor.

Sağladığı ikinci özellik ise kapsülü yönlendirebilmesi. Robotik sistem bilgisayar görüntüsünü kullanarak otonom bir şekilde kapsülün izlemesi gereken rotayı ve yönünü belirliyor. Böylece endoskopik sistem sezgisel ve etkin hale gelmiş oluyor. Ancak tabii ki bu işlem operatör tarafından da durdurulabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Leeds Üniversitesinde araştırmacı ve aynı zamanda bu çalışmanın başkanlarından biri olan James Martin geliştirdikleri bu teknoloji hakkında şunları söylüyor:

Robotik kolu kullanmak zor bir işlem. Sezgisel değil ve aynı zamanda da esnek manyetik kolonoskopinin gelişmesinde de büyük bir engel. Ancak biz ilk kez gösterdik ki robotik bir sistem bir fonksiyonu gerçekleştirmeyi üstlenebilir. Bu sayede de operatörün sadece klinik görevini üstlenmesini yeterlidir. Bu prosedür performansı ölçülebilir düzeyde etkilemektedir.

Deneyin Yapılış Süresi

Deneyin katılımcıları 10 kişiden oluşuyor ve hepsi uzmanlaşmamış insanlar. Araştırmacılar bütün katılımcılardan kapsülü 20 dakika içinde onlar tarafından belirlenmiş bölgeye robot kolu kullanarak ulaştırmalarını ve her bir katılımcıdan bunu 5 kere tekrarlamasını istiyorlar. Bu işlemden sonraysa katılımcılara birer birer asistan robotları veriyorlar ve aynı işlemleri tekrarlamalarını istiyorlar.

Yapılan deneylerin neticesinde doğrudan robot kontrolü ile yapılan işlemlerde katılımcılar %58’lik bir başarı yüzdesi gösteriyorlar. Bu yüzde, teleoperatör endoskopisiyle %96'ya ve yarı-otonom yönlendirme robotu ile de %100'e ulaşıyor.

Araştırmanın ikinci aşamasındaysa iki tane katılımcıdan anestezi ile uyutulmuş iki domuza geleneksel endoskopi yöntemini uygulamalarını istediler ve bu işlemi tamamladıktan sonra da mıknatıs aracılığıyla kontrol edilen robotik sistemi ve asistan robotlarla tekrarlamalarını söylediler. (Bu deney süresince hayvanların acı çekmediğinden emin olmak için odada veteriner bulunduruldu.)

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Katılımcılar, görevin hem fiziksel hem de zihinsel zorluklarını gösteren bir ölçüm metodu olan NASA İş Yükü Endeksi ile (NASA Task Load Index) puanlandı ve bu indeks gösterdi ki asistan robotlarla yapılan kolonoskopi manuel şekilde gerçekleştirilenden çok daha kolay. Aynı zamanda geleneksel kolonoskopi hastaların huzursuzluk hissetmesinde büyük bir etken.

Leeds Üniversitesinde robotik ve otonom sistemler profesörü Pietro Valdastri tıp alanının kilometre taşı olarak kabul edilen bu yeni teknoloji için şunları söylüyor:

Kolonoskopi insan vücudunun derinliklerinde saklanan dünyanın kapısı açtı ve şu an kolorektal kanseri gibi hastalıkları incelemede hayati rol oynuyor. Ancak kolonoskopi teknolojisi yıllar içerisinde pek değişmedi ve gelişmedi. Ta ki bizim geliştirdiğimiz teknolojiye kadar. Bu teknoloji doktorların ve hemşirelerin muayeneyi gerçekleştirmesini kolaylaştırmasının yanında hastalarında daha az acı çekmesini de sağlıyor. Aynı zamanda da kolonoskopinin daha ulaşılabilir bir hale gelmesi ve kolorektal kanseri gibi hastalıkların erken teşhisinde de temel bir role sahip olması çok bir adım.

Bilim insanları, bu yeni teknolojinin kolonoskopiyi kolaylaştıracağını ve kolonoskopi yapabilen yerlerin artacağını ve hastanelerden çok klinikler ve sağlık ocaklarında kolonoskopi yapılabileceğini umuyorlar. Aynı zamanda da geliştirilen bu teknik sayesinde, ileride biyopsi alabilen ve iç dokunun incelenmesini sağlayan enstrümanlara da vücudun içinde yol gösteren bir robotik sistem olabileceği umuluyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 11
  • Bilim Budur! 5
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: EurekAlert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 05:14:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9597

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. o. Leeds, et al. Manyetik Endoskopi, Bağırsak Kanserinin Teşhisinde Kilit Rol Oynayan Kolonoskopi Teknolojisinde Büyük Bir Atılım Sağlayabilir!. (27 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9597
Leeds, U. o., Özek, G., Bakırcı, Ç. M. (2020, November 27). Manyetik Endoskopi, Bağırsak Kanserinin Teşhisinde Kilit Rol Oynayan Kolonoskopi Teknolojisinde Büyük Bir Atılım Sağlayabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9597
U. o. Leeds, et al. “Manyetik Endoskopi, Bağırsak Kanserinin Teşhisinde Kilit Rol Oynayan Kolonoskopi Teknolojisinde Büyük Bir Atılım Sağlayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 27 Nov. 2020, https://evrimagaci.org/s/9597.
Leeds, University of. Özek, Gülin. Bakırcı, Çağrı Mert. “Manyetik Endoskopi, Bağırsak Kanserinin Teşhisinde Kilit Rol Oynayan Kolonoskopi Teknolojisinde Büyük Bir Atılım Sağlayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 27, 2020. https://evrimagaci.org/s/9597.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close