Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Tıbbi Holografi: Görüntüleme Yöntemlerindeki Gelişmeler, Bilimkurgu Filmlerini Gerçek Kılabilir!

Tıbbi Holografi: Görüntüleme Yöntemlerindeki Gelişmeler, Bilimkurgu Filmlerini Gerçek Kılabilir!
6 dakika
1,033
Tüm Reklamları Kapat

Hologram bir konsept halinde düşünüldüğünde, ilk olarak Star Wars'ta Princess Leia'nın hologramının Obi van Kenobi'ye R2D2 aracılığı ile ulaştığı o sahnede görsel hali ile hayatımıza girdi. Prenses, "Bana yardım et Obi van Kenobi!" diyordu. Bilim, her daim olduğu gibi bu hayal ürününü gerçekleştirmeye azmetti ve hatta, çok yaklaştı. 1948'de Dr. Dennis Gabor'a Nobel Ödülü kazandıran bu konsepti günlük hayatımızda kullanmaya sandığımızdan çok daha yakın olabiliriz.

Tıbbi görüntüleme yöntemleri, modern teknolojinin getirdiği imkanları kullanarak hastaya minimum zarar verme prensibiyle, en iyi görüntüyü elde etmeyi amaçlar. X-ışınının translüminesan özelliğinden faydalanarak ve adeta "yanlışlıkla" keşfedilen 2-boyutlu görüntüleme yöntemlerinin yerini radyasyon kullanmaksızın, daha hızlı ve daha gerçekçi görüntü verebilenleri almaktadır.

İnsan vücudunun X-ışınına verdiği tepkinin farklı olan dokularının görüntülenmesi hem tanı hem de tedavi için her zaman son derece önemli bulunmuştur. Öyle ki, görüntüleme eşliğinde tedavinin gerçekleştirilmesi, birçok branş için altın standart halindedir. Örneğin; kemik dokusu X-ışını ile çalışan görüntüleme yöntemlerinde izlenmesi kolay ve başarılı bulunurken, yumuşak doku maalesef yetersiz görüntülenmektedir. X-ışınını geçiren dokular radyolusent/hipodens olarak izlenirken; X-ışınını absorbe eden dokular radyoopak/hiperdens olarak görülmektedir. Sert dokuların radyoopak olarak izlenmesi, bunlara ait patolojilerin tanı ve tedavilerinde önemli bir role sahiptir.

Tüm Reklamları Kapat

2 Boyutun Sınırları...

Ne var ki sert dokuya ait başlangıç lezyonlarının X-ışını ile görüntü vermesi çoğu zaman mümkün değildir ve klinisyenin fark etmesi mümkün olmayabilir. Elde edilen görüntü, alışık olduğumuz "gri tonlarında" izlenirken, patolojinin verdiği gri tonunun ayırt edilmesi görüntüleme cihazına, görüntünün incelendiği ekranın kalitesine, inceleyen hekimin ton ayırıcılığına ve göz yorgunluğuna, ortamın ışıklandırılmasına bağlıdır. Bu faktörlerin büyük kısmı mühendislik çalışmalarına bağımlıdır ve görüntüleme yöntemlerinin kalitesinin artması tanı ve tedavi planlamasını kolaylaştırır.[1]

Holografik görüntünün tam anlamıyla bilimkurgu filmlerindeki gibi izlenmesi için, görüntünün görüntüleyiciye temas etmiyor olması gerekir. Uzayda oluşan görüntü, görüntü alanı derinliğinin arttırılması sayesinde görüntüleyici bir ekipmana temas etmez. Görüntülenmek istenen doku, diğer organ ve yapılardan bağımsız olarak izlenebilmelidir. Klinisyen, görüntü üzerinde büyütme-küçültme yapabilmeli, görüntünün yer ekseni ile yaptığı açıyı değiştirebilmelidir. Bu teknoloji tıbbi görüntüleme haricinde oyun teknolojisinde, savaş teknolojilerinde ve mühendislikte de kullanılması beklenen bir gelişmedir.

Tıbbi Holografi Mümkün Olabilir!

Hologramlar, Star Wars sayesinde hayatımıza ilk girdiğinde bir hayalden ibaret olmasına karşın, 3-boyutlu ve renkli görüntüleme yöntemlerinin gelişmesiyle artık o kadar da imkansız değildir! "Hologram" kelimesi terminolojik olarak incelendiğinde "bütün" anlamına gelen holos ve "ileti" anlamına gelen gram sözcüklerinden türetildiği görülür. Bir iletinin anlık olarak ve bütün halinde alıcıya iletilmesi prensibini hedef alır.

Ultrasonografik Holografi

İsrail'de Schneider Children’s Medical Center isimli kurumda yapılan bir klinik çalışmada, 8 hastanın kalbi "hologram" olarak, 3 boyutlu ve eşzamanlı görüntülenebilmiştir. Klinisyenlerin özel herhangi bir gözlük dahi kullanmadığı bu görüntüleme yöntemi eşliğinde kardiyak girişim gerçekleştirilebilmiştir. Royal Philips firmasının "dalga yüzü rekonstrüksiyonu" prensibini kullanarak 3-boyutlu görüntüleme elde ettiği bu çalışma, aslen yaygın olarak kullanılan ultrasonografik yöntemlerden esinlenilmiştir.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Manyetik Rezonanslı Holografi

Ultrasonografi haricinde, Manyetik Rezonans ile Görüntüleme (MRI) yönteminde izlenen gelişmeler de hologramı mümkün kılabilir. Geleneksel MR görüntüleme yönteminin prensibi, basitçe bir manyetik alan oluştulması ve vücuttaki hidrojen atomlarının hareketi ile görüntü elde edilmesidir. Hem ultrasonografi hem de MR ile elde edilen görüntü, X-ışını kullanılan geleneksel 2-boyutlu radyografilerin ve bilgisayarlı tomografilerin aksine, yumuşak dokuyu incelemek için ideal kabul edilir. MR teknolojisindeki gelişme ise, dedektör sayısının arttırılarak ve görüntü dedektörlerinin boyutlarının küçülmesi aracılığı ile görüntünün elde edilme hızının düşürülmesidir.

Üç boyutlu olarak ve eşzamanlıya yakın sürede MR görüntü elde edilmesi holografik görüntülerin oluşturulmasında bir basamaktır. Geleneksel MR'dan farklı olarak dönüşümlü bir manyetik alan oluşturulmaz, sabit bir manyetik alan üzerinde ve tek yönlü bir gradient oluşturur; ancak elde edilen görüntü ekran üzerinde yine 2 boyutlu olarak izlenir. Holografik görüntü ise ışığın sabit bir şekilde uzayda izlenmesi ile tam anlamıyla bekleneni karşılar. Bu nedenle güncel MR teknolojisi tam anlamıyla holografik olarak kabul edilmemektedir.[3] 2014 yılındaki bir makalenin sonuç cümlelerinde MR cihazlarının geleceğiyle ilgili olarak araştırmacılar şöyle yazıyor:[1]

ULTRA'nın tercih edilen düzenlemesinde, manyetik alan gradyanı tersine çevrilmesi yoktur. Kodlama, edinim boyunca yalnızca bir yönde uygulanan tek bir sabit alan gradyanı aracılığıyla desteklenir. Temel yenilik, çok daha küçük dedektörlerin piyasaya sürülmesidir, bu paradoksal olarak çok daha yüksek bir sinyal edinimi oranına olanak tanır. Herhangi bir zamanda, 3 boyutlu görüntünün tamamı, 2 boyutlu bir tabaka haline getirilebilen bir detektörde temsil edilir. Dolayısıyla, bir anlamda önerilen detektör, bir hologramdır.

Eğitim Odaklı Holografi

Hologramların yaygınlaşmasının bir başka avantajı ile, pandeminin global olarak olumsuz etkilediği yüz yüze sağlık eğitimi yahut öncesinde de pratik eğitim eksikliği izlenen sağlık eğitimi kurumları için başarılı bir eğitim aracı oluşudur. Kadavra, model, maket gibi araçlara erişemeyen öğrencilerin hologramlar üzerinde eğitim almasının ne kadar gerçekçi bir beklenti olduğu tartışma konusu olmakla beraber, bu tarz eğitim araçlarının mevcut olduğu durumlarda dahi hologram teknolojisiyle alınan eğitim kalitesinin nispeten yüksek olduğu konusunda hemfikir olunabilir.

Sonuç

Holografi, daha kullanışlı olduğu ve mevcut 3 boyutlu görüntüleme çözümlerinin eksikliklerini giderdiği için, 3 boyutlu görüntüleme sahasında muhtemelen bir devrim yaratacaktır. Bu teknoloji, hayatın her yönünü etkileme potansiyeline sahiptir, ancak özellikle tıbbi endüstrilerde işleri köklü bir şekilde değiştirebilir. Kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan görüntü rehberli tedavilerdeki gelişmeler; minimal invaziv ve cerrahi olmayan müdahalelerde; koroner müdahalelerde, aritmiler için kateter ablasyon tedavisinde ve kalp kapağı replasmanlarını içeren kateter bazlı yapısal kalp tedavilerinde yeni ufuklar açmıştır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Her ne kadar Hollywood filmleri bu tür teknolojileri çok basitmiş gibi gösterse de, gerçek dünyada bugüne kadar klasik holografik teknolojinin kullanımı nispeten ilkel tasarımlarla sonuçlanmıştır. Ama artık her geçen gün, holografik teknolojide başka bir büyük gelişmeye tanık olmaktayız. True3D Viewer, EchoPixel, tıp uzmanlarına gerçek 3 boyutlu alanda hareket ettirilebilen, yakınlaştırılabilen veya manipüle edilebilen bir organ hologramı sağlayarak bu sorunu çözmeyi amaçlamaktadır. Bu yeni teknoloji, tıbbi uygulamaları büyük bir hızla iyileştirmeyebilir; ancak teşhis ve tedavi süreçlerini daha etkili hale getirebilir. Dahası, bu 3 boyutlu holografi, rahatsız edici fiziksel prosedürleri önleyebilir ve kalp veya beyin gibi karmaşık organlardaki sorunları tespit etmeye yardımcı olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Indian Heart Journal | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 21:04:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10434

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Mishra, et al. Tıbbi Holografi: Görüntüleme Yöntemlerindeki Gelişmeler, Bilimkurgu Filmlerini Gerçek Kılabilir!. (7 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10434
Mishra, S., Bozkurt, M., Bakırcı, Ç. M. (2021, May 07). Tıbbi Holografi: Görüntüleme Yöntemlerindeki Gelişmeler, Bilimkurgu Filmlerini Gerçek Kılabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10434
S. Mishra, et al. “Tıbbi Holografi: Görüntüleme Yöntemlerindeki Gelişmeler, Bilimkurgu Filmlerini Gerçek Kılabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 07 May. 2021, https://evrimagaci.org/s/10434.
Mishra, Sundeep. Bozkurt, Melisa. Bakırcı, Çağrı Mert. “Tıbbi Holografi: Görüntüleme Yöntemlerindeki Gelişmeler, Bilimkurgu Filmlerini Gerçek Kılabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 07, 2021. https://evrimagaci.org/s/10434.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close